Keskustelut Metsänhoito Hallavauriot!

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 36)
  • Hallavauriot!

    Tuli aikamoinen määrä paleltuneita taimikkoja juhannusviikolla. Meinaa vanhat ohjeet unohtua kun ei ole ollut moneen vuoteen kunnon hallaa. itselläni Sysmässä oli jäännyt rinteen ala reuna raivaamatta ja kylmä ilma pääsi kerääntymään aukon reunaa, totaalinen menetys tämän vuoden pituuskasvussa.

  • Leevi Sytky Leevi Sytky

    Sijainnin epätarkkuudesta huolimatta; onnittelut mökin ostosta!
    On hyvä laajentaa elinpiiriä sieltä tunkkaisesta ja luonnonsuojeluvastaisesta Satakunnasta muuallekin päin Suomea.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Monta miinusastetta tarvii, että paleltumia tulee? Täälläpäin ei oo ainakaan omille taimille tapahtunu koskaan mitään parissa miinusasteessa tai muullonkaan. Vai onko se ajasta kiinni monta tuntia sitä on yössä?

    sammeli

    Monta miinusastetta tarvii, että paleltumia tulee? Täälläpäin ei oo ainakaan omille taimille tapahtunu koskaan mitään parissa miinusasteessa tai muullonkaan. Vai onko se ajasta kiinni monta tuntia sitä on yössä?

    -3 taitaa olla aikalailla raja, että latvat tippuu. Juhannusaaton vastainen yö tiputti täällä latvat.
    Surkean näköiseksi menee taimikko kun vajaan metrin mitassa toisena vonna peräkkäin lähes joka kasvain paleltuu. -heinän polkeminen jatkuu taas yhdellä vuodella.
    Joku jo kirjoittikin viime kesän 13.6 vastaisena yönä olleesta ”vuosituhannen kovimmasta” hallasta 6-7 astetta alavilla paikoilla kuulin mitatun. Latvat paleltui 8 metsisestä kuusikostakin ja jopa korkeilla vaaroilla.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Kyllä kuusentaimia on halla pannut (savossa). Mutta jos holtittomien sorkkaeläinlaiduntajien paimennettavilta on joku mänty tai raudus sattunut jäämään huomaamatta, niin niissä ei ole merkkiäkään paleltumista. Vaikka olisivat lerpahtaneen kuusen vieressä.

    kari m

    Mänty kestää ankarampaa hallaa kuin kuusi. Osittain tämä johtuu kuusen kasvatuksesta alavilla, hallanaroilla mailla, osittain puulajien fysiologisista eroista.

    Muistini mukaan kesäkuussa 1984 Keski-Suomessa (Keuruulla) parimetriset männikötkin menettivät latvakasvaimensa hallan kynsissä.

    Gla Gla

    Luontaisessa tilanteessahan kuusi kasvaa pioneerilajien jälkeen alikasvoksena, joten evoluution ei ole tarvinnut kehittää kuuselle hyvää hallansietokykyä.

    Timppa

    Miesmuistiin ei ole ollut vaurioita. Nyt oli Saarijärvellä. Kummallista, että rinnemaastoissakin ja aika ylhäällä soista.

    Sekin oli kummallista, että toisella palstalla samalla tilalla olivat tämän kevään istutustaimet jääneet paleltumatta, vaikka siis täysin ilman suojaa.

    Jyväskylän eteläpuolella ei sen sijaan ollut tuhoja. Liekö Päijänteen läheisyys vaikuttanut?

    korpisoturi

    Eipä ole halla täällä meidän mailla kirpaissut. Hirvitykset senkin edestä.

    kari m

    Mihin ilmansuuntaan viettävillä rinteillä Timpan hallatuhot sattuivat? Pohjois- ja itärinteet kärsivät usein vähiten, koska sieltäpäinhän lämmittävä aamuaurinko nousee.

    Timppa

    Kari M taitaa olla oikeassa.
    Tuhoja oli etelä- ja länsirinteillä. Esimerkiksi 5 vuotta sitten istutetussa kuviossa, jossa oli aika runsaasti vesakkoa (varhaisperataan ensi kuussa)
    Suojattomat hallalta säästyneet tämänkeväiset istutustaimet olivat loivassa koillisrinteessä. Pienestä kiinni.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 36)