Keskustelut Metsänhoito heinäntorjunta-aineet

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 23)
  • heinäntorjunta-aineet

    Suunnittelin suihkauttavani kemiallista heinäntorjunta-ainetta lehtomaisen kankaan 2-vuotiseen kuusentaimikkoon täsmäiskuna pahiten vatukon ja heinikon ahdistelemien taimien ympärille. Nyt toukokuussa taimet vielä löytyy. Ongelma on, että sopivasta torjunta-aineesta ei ole varmuutta:

    Glyfosaatti vahingoittaa kuusentaimea mikäli pääsee ei-puutuneeseen vuosikasvaimeen, joten glyfosaattipohjaisten aineiden käyttö tuntuu riskialttilta, vaikka kuusentaimen suojaisikin suihkauksen ajaksi. Focus Ultra ainetta tarjotaan myös metsänviljelyyn, mutta se tehoaa käyttöohjeen mukaan vain heinämäisiin rikkoihin ja ilmeisesti siis ei horsmaan eikä vadelmaan?

    Eikö löydy muita vaihtoehtoja? Tai ehtiikö glyfosaattia käyttää ennen kuin kuusentaimi alkaa pukata vuosikasvainta? Jopa niin turvallisesti, että taimisuojan asettamista jokaisen taimen päälle ei tarvitse tehdä?

  • jees h-valta

    Turvallista torjunta-ainetta ei ole olemassa. On vain myrkkyjä jotka luontoon vapautuessaan ovat tulevien sukupolvien riesa ja voivat olla sitä myös eläimille. Ei se pupu siellä metsässä heinää pupertaessaan tiedä että se on juuri myrkytetty. Ja siitä eteenpäin ja monella eri tapaa arvaamatonta kulkua ekosysteemissämme. (Vrt.mehiläiset ja niiden joukkokuolemat.)

    Pete

    Focus ultra tehoaa vain heinämäisiin, eli se ole tässä tapauksessa vaihtoehto. Glyfosaatin kanssa olisin hyvin varovainen. Joudut kyllä suojaaman jokaisen taimen erikseen, muuten tulee vioituksia. Jonkinmoisia sivelylaitteita on myös olemassa ja toimivat aika hyvin vaikka työtä tehdessä se tuntuu toivottomalta. Sivelylaitteella vijoitukset pystyy aika hyvin välttämään. Pitkään kasvustoon ne eivät mielestäni sovi. En löytänyt tällaista Suomesta joten tilasin ameriikan ihmemaasta sellaisesta firmasta kuin http://www.forestry-suppliers.com

    Levittimen löytää kun laittaa googleen:
    sideswipe pro herbicide applicator

    Petri Petri

    Glyfosaatin käyttö maataloudessa saattaa altistaa kasvit erilaisille sienitaudeille. Voi olla, että sillä on haitallisia seurauksia myös metsätalouteen?

    Glyfosaatti saattaa aiheuttaa hedelmättömyyttä, joten suojauksesta kannattaa levitystyössä huolehtia.

    Glyfosaatti on kovan luokan aine, minkä kanssa ei kannata turhaan pläträtä. Pinta-aloiltaan rajoittuneille kohteille sen käyttöä voi harkita, mutta kannattaa miettiä ovatko haitat sittenkin liian suuret.

    Ihmiset levittävät nykyään esim. RoundUpia varsin huolettomasti puutarhoilleen ja pihoilleen. Tässä suhteessa valistus ei välttämättä ole ollut riittävää.

    metsänvartija

    Prefix, kyllä kaatuu heinä.

    Laatutuote.

    Ei enää luultavasti saatavissa, onneksi on varastossa.

    Samoin vesakontuho on hyvä, ei kasva vesan vesaa kannoissa.

    tamperelainen tamperelainen

    Glyfosaattia käytetään takuulla suurviljelyssä maataloudessa vihannestarhoilla ja puutarhoissa.Kuinkahan hyvin nuo glyfosaatin haitat on dokumentoitu?Kuusentaimille en ainakaan suosittele sumuttelemaan.Joskus kokeilin ja tuli syyskuun alussa ruiskutettuna jkv kuolleita taimia ja eloonkin jääneidenkasvu taantui.Mätästetyllä alueella kuusi usein selviytyy vaikka pahalta näyttää.Pahimmat paikat kannataa niitellä parina kesänä parikin kertaa suven aikana.Tilanne on tietysti vaikea jos nuorta taimikkoa esim 20ha.Samankin palstan eri kohdilla tilanne vaihtelee.Vatukko ei yleensä taimea tapa,kasvu vain taantuu

    kepa

    Miten se tuo focus ultra vaikuttaa havupuun taimeen jos heinää torjus näin alku kesästä?Että tarviiko suojata taimia?
    Ei ole kokemusta kemiallisesta torjunnasta vaan ajattelin kokeilla.

    jees h-valta

    Kaikkea ei tarvitse eikä ole järkevää edes kokeilla. Opettelee alusta alkaen raivaussahan ruohoterän käytön tai polkee maahan heinän.

    Savolainen Metsämies

    Käyttökokemusta on sekä glyfosaatista että Focus Ultrasta. Glufosatti on tehokasta ainetta, mutta vaatii huolellisen käyttäjän. Itse olen levittänyt sitä reppuruiskulla juhannuksen jälkeen kuusentaimikkoon. Taimet on siihen aikaan ruiskuttaessa vain suojattava hyvin, yksikin pisara riittää vaurioittamaan uutta vuosikasvainta. Eli taimen päälle ylösalaisin oleva pönttö, ruiskulla pyöräytetään pöntön ympärille ainetta ja nostetaan pönttö seuraava taimen päälle. Samalla täytyy varoa hipaisemasta pöntön laidassa olevaa ainetta taimen vuosikasvaimiin. Suutin täytyy olla säädetty karkeille pisaroille ja ilman tyyni, jotta ainetta ei kulkeudu tuulen mukana viereisille taimille. Ennen sanottiin, että pelkkä glyfosaatin haju vaurioittaa taimia.
    Glyfosaatissa on se hyvä puoli, että se tehoaa melkein kaikkiin kasveihin, paitsi vuohenputkeen, joka on joskus pellonmetsitysalueilla ongelma. Focus Ultrasta minulla on melko huonot kokemukset. Se on kyllä taimien kannalta turvallinen vaihtoehto, mutta tehoaa vain heinämäisiin kasveihin. Se saattaa olla hyväkin aine, jos kuviolla on vain heinää, mutta meilläpäin ongelmana on enemmänkin vattu, joka kasvaa miestä korkeaksi. Sen alta kuusentaimi ei pysty nousemaan, vaan kuolee juuristokilpailuun ja valon puutteeseen.
    Suurin osa uudistusaloistahan ei tarvitse kemikaaleja, mutta jos lähtötilanne on vaikkapa kostella lehtomaisella kankaalla kasvanut harva hiekoivikko niin sen uudistaminen kuuselle järkevillä työmäärillä ei yleensä onnistu ilman kemiallista heinäntorjuntaa. Näitä kohteita on vähän, mutta ne ovat kuitenkin parhaita puutuotantokuvioita, joten niiden uudistamiseen kannattaa satsata.

    Iron Man Iron Man

    Surutta vaan myrkkyjä luontoon,niin maailma pelastuu.

    kepa

    Kyse on heinästä ja taimet ovat mäntyä.Kuustakin olisi voinut käyttää mutta männyn kasvu on aika huikeaa kun ne saa lähtemään enkä usko laadunkaan paikasta kärsivän ja paikka on vielä tien varressa jossa on asutusta elikkä hirvistäkään ei liene pahemmin haittaa.
    Monta kertaa männyn laadusta naristaan rehevemmillä paikoilla mutta kyse on enempikin siitä että istutetaan minimi määrä taimia eikä niistä sitten huolehdita, jolloin lähtökohta metsälle on huono.Kun osa kuolee heinään ja taimikosta tulee harva niin tottakai laatu kärsii.
    Kyseiseen paikkaan istutin 3000kpl/ha.
    Eli ultraa uskaltanee käyttää ilman taimien suojaamista.Kiitos Savolaiselle metsämiehelle vastauksesta.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 23)