Keskustelut Puukauppa Hetkinen. Huikea nousu sahatavaran hinnassa

Esillä 10 vastausta, 191 - 200 (kaikkiaan 211)
 • Hetkinen. Huikea nousu sahatavaran hinnassa

  Tätä ei ole ennen nähty.melkonen nousu kuukaudessa. N 200 oli vuoden alussa. 25% noussut. Eiköhän tukin hinnassa ole vielä paljon nousuvaraa.

  4th Tuesday of the month<27.04.2021</th>
  Sawn Timber Pine FAS Finland<EUR 245.67<+38.27<
  Sawn Timber Spruce FAS Finland>EUR 255.79<+43.64<

 • Apli

  Kyllä omissa puukaupoissa kesäleimikkokausi päättyy syyskuun loppuun eli ei enää montaa päivää ole siihen, joillain se voi toki olla esim lokakuun loppuun.. Myös täällä päin yksi kolmesta suuresta on ns ostokiellossa, noh ei haittaa, omissa ajatuksissa on ensiharvennuksia lähiaikoina ja nyt näyttää hintojen perusteella että kaikki energiaksi tosin en ole vielä lopullista päätöstä tehnyt kun odottelen paria tarjousta,  päätehakkuita katsellaan ensi keväänä aikaisintaan…

  Panu Panu

  ”Kaikki energiaksi” tarkoittanee siis, että otetaan 430€/ha yhteisestä kassasta. Mikä ostaja muuten ostaa tuota karsittua rankaa pystykauppana? Tuskin ainakaan kolme suurta.

  Apli

  Kyllä, kemera tuet on osana energiapuu kauppaa jos niitä mahdollista saada. Metsägroup ja Upm ostanu keskisuomessa, sekä tietysti Biowatti, Ok yhtiöt, vapo, yhdistyksien korjuupalvelut yms näitä riittää..

  Aimo Jortikka

  14 euroa energiapuu hyvältä ensiharvennukselta, kaikki mahdolliset löytyvät puulajit noin viiteen senttiin asti mihin kone mittaa plus kemerat päälle, tukissa 70 on nyt asetettu kova yläraja , plus vitonen joka motille risuista, siinä voi vähän euroilla vielä pelata.

  Apli

  Näin se menee,  mun kaupoissa latva ollut 2cm ja puulajilla ei väliä ja tosiaan siihen kemerat päälle niin eipä ole tarvinnut paljon laskinta käyttää kun huomaa minne puut päättyy(: Uskon että turpeesta luopuminen ja jos sahasuhdanne kääntyy alaspäin niin tämä homma vaan kiihtyy, enkä näe ollenkaan sitä paha asiana että kuitupuusta tulee kilpailua.

  Panu Panu

  OK, julkisuudessa sellufirmat kyllä paasaavat siitä, että kuitupuuta ei saa polttaa. Tai ehkä se energiapuu menee selluksi kun myy sellufirmalle.

  Mun viimeisimmässä ensiharvennuksessa kuitu oli 14€ eikä otettu rahaa veronmaksajilta. Jos energiasta saa saman verran niin voi vaan todeta, että eipä ole mitään järkeä tuossakaan kemera-tuessa. Puunkorjuun tuki taitaakin uudessa kemerassa pudota pois.

  Puuki

  NMH:n kemera on tarkoitettu niiden metsäkuvioiden harvennusten tekeminen mahdolliseksi, joista ei lähde riittävästi /ha kuitupuukokoista puuta.    Korjuukuluihin ne menee  pääosin eli tuki on yleensä valunut ostajille,  ei myyjille kantohintoihin.   Siksi e-puu on niin alihinnoiteltua sen energiasisältöön verrattuna.    Mutta pois se tukimuoto jäänee  seuraavassa päivityksessä.  Muutaman euron kantohinta/motti ei innosta kovin hyvin myyjiäkään laittamaan metsiä kuntoon.   Th:t kunnolla tehneet joutuu osin niiden ryteikköjen putsaamisen osamaksajiksi , jos ostajat ei vaadi ennakkoraivausten tekemistä e-puukohteilta , silloin kun siihen olisi tarvetta.  Jäävän metsän takia se on tosin usein parempi tehdä maksoi mitä maksoi eikä kaikki osta ollenkaan ellei ole ennakkoon raivattu .

  Ohuimmat kalikat ei mene sellun tekoon.    Etua saa myös valtio lis. verotulojen muodossa, kun e-puumetsiä harvennetaan  kasvukuntoon  . Karsittu rankapuu on parhaasta päästä siihen käyttöön mm. kokopuuta pienempien kuljetuskulujen takia .

  Puuki

  48 x 98 ”lauta” maksaa  nyt 4,60 €  , vuosi sitten  2 € / m.  (IL).   Hinnat voi tasaantua tai sitten ei.  Teräksen hinta noussut 20 %.   Sahatavaran hinnat kumulatiivisesti vuoden alusta 90 % .   Lankun hinta noussut siis 130 % vuodessa.    Sahatukin hintaan  suht. sama nousu (55 % sahatavaraa /k-motti) ,niin  tulisi tukin pystyhinnaksi n. 85 €   (60 :stä) .

  Aimo Jortikka

  Nyt taisi sahatavara ohittaa yläkuolokohtansa, noinko lähtee kovempaankin laskuun samantien.

  mänty 350  -32 € kk

  kuusi  365  -23 € kk

  TTL

  Jännittävää!

  Virossa, jota pidän Itämeren alueen markkinaindikaattorina, on mäntytukin hinta taas syyskuun notkahduksen jälkeen kääntynyt lokakuussa nousuun. Tilastoihin voi perehtyä pientä maksua vastaan: http://www.maaleht.ee

  Suomalaisittainhan hinnat ovat aivan häijyt. Mänty 18-26 cm latva oli lokakuussa keskimäärin sahalla 111,66 euroa kuutio ja 14-18 cm latva 101,09 euroa. Näistä sitten alkaen 10 euroa kuutio pois niin ollaan kantohinnoissa. Luulisin, että keskimäärin -20 euroa kuutio.

  Suomessahan tällä hetkellä tukin hinta liikkuu 30 % alempana. Täällä sahat käyvät täydellä kapasiteetilla ja tarjontaa riittää nykyiseenkin hintaan. Sahauskapasiteetti on kyllä nousemassa merkittävästi tulevina vuosina.

Esillä 10 vastausta, 191 - 200 (kaikkiaan 211)