Keskustelut Metsänhoito Hirvet tekivät vain vähän tuhojaan viime vuonna

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 24)
  • Hirvet tekivät vain vähän tuhojaan viime vuonna

    Lounais-Suomen alueella maksettiin metsänomistajille ennätyk-
    sellisen vähän korvauksia hirvien aiheuttaneista vahingoista
    vuonna 2014.
    Satakunnassa vahinkoarvioita oli kaksi, ja korvauksia maksettiin
    noin 1200 euroa. Varsinais-Suomessa vahinkoja oli kahdeksan,
    joista maksettin vajaa 9000 euroa. Yhteensä vahingonkorvauksi
    maksettiin siis noin 10000 euroa. Vain neljä vuotta sitten, vuonna
    2010 summa oli huimasti suurempi -146000 euroa.

    Aika vähäistä se vahingon teko taloudellisesti näyttäisi olevan,
    ainakin siihen ”ruikutuksen” määrään verrattuna, mitä täällä palstoilla esiintyy.

  • jees h-valta

    On tuo suorittava melkoinen ”satusetä” kääntämään hirvenmetsästysmyönteiseksi eli kantaa voimakkaasti kasvattavaksi jopa hirvikolaritkin!

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Pohjois-savossa tehtiin uudistushakkuita 13 500 hehtaaria, joista 6600 hehtaaria uudistettiin kuuselle. Mikä kuusetusongelma? 50% vain uudistetaan kuuselle ja noistakin varmaan jää se kolmannes hoitamatta niin kuusiongelma on vain myytti.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Tämä a raivooja se vasta sankari on! Valehteletko ihan tahallasi?

    MHY Pohjois-Savon toiminnanjohtaja Pekka Sahlman (savon sanomat 03.10.2014):
    ”Pohjois-Savossa perustettavista uusista taimikoista mäntyä ja koivua on vain muutama prosentti. Kuusen osuus on vastaavasti yli 95%, joka johtuu älyttömän suuresta hirvitiheydestä.”

    jees h-valta

    Ehkä uudistushakkuu ja uudistustapa ovat myös hiukan eri juttu.
    Puolet uudistushakkuun tehneistä on saattanut jättää taimetuksen tekemättäkin. Aika luonnollistakin jos tietää että ei ole kuusen pohja ja muuta ei voi laittaa.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Mätyä kylvettiin 915 hehtaarille ja istutettiin 612 hehtaarille ja koivu istutettiin 287 hehtaarille 2013 ja nämä tiedot löytyvät metlan tilastoista. Eli 27% uudistettiin kylvämällä ja istuttamalla muule kuin kuuselle. En tiedä mistä tämä Pekka Sahlman on tämän 95% saanut. Tuosta jää vielä sitten 5000 hehtaaria mitkä uudistuu sitten jollain tavalla luontaisesti ja kova fakta on, että yli 10% uudistetaan pohjois-savossa tarkoituksella luontaisesti, tuli esille tuossa eräässä tilaisuudessa ja kuusentaimien menekki on kokoajan laskussa pohjois-savossa kuten muuallakin maassa. Osa jää sitten tietenkin luonnonvaraan ja sinne tulee sitten aikojen päästä mänty hieskoivu sekametsä. Että puheet kuusettumisongelmasta ovat todellakin voimakkaasti liioiteltuja.

    pihkatappi pihkatappi

    Metsämannut Keskisessä Suomessa istuttivat VT-pohjia kuuselle 2000 luvun alussa, tarviiko kertoa syytä ammattimiesten yllättävään ratkaisuun? No varulta paljastan: ”Ihan toivotonta yrittää kasvattaa mäntyä”.

    H-vallan kriitikko

    #Onko H-vallan kriitikko sitä mieltä, että kun vuosittain tapahtuu yli 1500 hirvikolaria ja määrä on ollut jo neljä vuotta kasvussa, tilanne on hyvä, eikä tarvetta suunnan muutokselle ole? Muista, että vastatessasi tähän kysymykseen otat kantaa myös niiden sadan onnettomuudessa vuosittain loukkaantuneen ja muutaman onnettomuudessa kuolleen (tuorein tapaus lienee 2-vuotias lapsi) kohtaloon#

    En tietenkään pidä hirvien liikenteesä aiheuttaneita vahinkoja
    hyvänä asiana! En ota myöskään kantaa hirvien lukumäärään,
    koska oma elämäni ei häiriinny vaikka niitä ei olisi ainoatakaan.
    No, tosin nykyisestäkään määrästä ei itselleni ole ollut haittaa.

    Aloituksessa oli kuitenkin kyse metsille aiheutuneista vahigoista
    Lounais-Suomessa, jotka mielestäni ovat talodellisesti aika mitättömiä.

    Kaksi tehtyä vahinkoilmoitusta Satakunnasta, ja metsänomistajia
    sentään tuhansia.

    Jos kokee jatkuvasti kärsineensä tuhansien ja taas tuhansien eurojen edestä vahinkoa, niin luulisi sitä yrittävän voittaa hankalankin byrogratian, ja hakevan korvauksia.

    Gla Gla

    Listataan ensin vahingot karkealla tasolla:
    – liikenneonnettomuuksien inhimilliset ja taloudelliset vahingot
    – taimikkovahingot
    – juurikäävän leviäminen
    – päätehakkuun jälkeisen puulajivalinnan yksipuolistuminen rehevillä mailla

    Noista vain osa päätyy hirvivahinkotilastoihin. Koska todellinen vahinkojen määrä on sekä rahallisesti, että inhimillisesti ottaen laskettuna valtava (anna parempi määritelmä esim. liikenneonnettomuuden uhreista, jos tuo kuvaa sitä mielestäsi huonosti), mikä olisi sopiva määrä ns. ruikutukselle ? Sanoithan, että vahinkojen määrä on aika vähäinen ruikutuksen määrään verrattuna. Vaikka et haluakaan ottaa kantaa hirvien määrään, pyydän silti sinua ottamaan sihen kantaa, koska otit jo kantaa ruikutuksen määrään ja totesit, ettei toteutuneet vahingot ole hyvä asia.

    Tietääkseni tällä palstalla keskustelee aktiivisesti kaksi Lounais-Suomen ja Satakunnan alueella metsää omistavaa henkilöä. Jos peilataan tietyn alueen vahinkoja, pitää huomioida vain samalta alueelta tulevat kommentit. Ovatko ne epäsuhteessa hirvistä aiheutuneisiin vahinkoihin?

    Minun ei tarvitse jossitella vahinkojen hakemisella, koska tililleni maksettu korvaussumma sisältyy mainitsemiisi tilastoihin ja toisen palstapersoonan metsätaloudessa aitausten hoito on merkittävässä roolissa.

    Gla Gla

    En tiedä, kenen kommenttiin kuusettumisesta Ammatti Raivooja viittaa, kun tässä keskustelussa vain Ammatti Raivooja on kuusettumisesta puhunut. Täten on vaikea myös ottaa kantaa siihen, onko väitteet kuusettumisongelmasta liioiteltuja.

    Toisaalla Ammatti Raivooja sanoit arvostavasi käytännön ammattilaisten näkemyksiä enemmän kuin tutkijoiden. Nyt kuitenkin itse vedät johtopäätöksiä kuusettumisongelmasta sellaisten tilastojen perusteella, jotka eivät anna riittävästi lähtötietoja kuusettumisongelman arviointiin.

    Tee tarkastelu uudestaan, kun otat huomioon mt- ja sitä rehevämpien maiden uudistamisen. Millainen tulee uudistamisen jakaumaksi? Laajenna myös tarkastelu kattamaan koko eteläistä Suomea yhden maakunnan sijaan. Tarkastele myös kuusta kuusen perään istuttamisen seurauksia.

    Koivun ja muiden lehtipuiden määrä on kieltämättä kasvanut Suomessa viime vuosina ainakin suhteellisesti ja kenties myös absoluuttisesti nopeammin kuin kuusen määrä. Mutta koska tiedämme, että hoitorästit ovat merkittävässä roolissa Suomen puuston määrän kasvussa ja itsekin totesit koivun määrän selittyvän ainakin osittain hoitorästeillä, kannattaako tuohon olla tyytyväinen? Taloudellisesti tilanteesta aiheutuu vahinkoa, koska hoitorästit edustavat yleensä tappiollista metsätaloutta. Myöskään luonnon monimuotoisuus ei välttämättä parane kasvattamalla metsiä ylitiheinä, ellei puhuta huomattavan pitkistä aikajänteistä ja sellaisia tilastotietoja meillä ei ole käytössä. Toki perkaaminen puhtaaksi monokulttuuriksi on sekin huono juttu, mutta se ei ole ainoa vaihtoehto hoitamattomuudelle. Täytyy myös muistaa, että laho kuusikko ei tervehdy sekametsän kasvatuksen seurauksena. Se tervehtyy vain kasvattamalla jotain muuta puulajia kuin kuusta seuraavien vuosikymmenien ajan.

    jees h-valta

    Ja tarkennan vielä Glan kommenttia että se toinen ”palstapersoona” omalla tavallaan synkistää hirvien ylisuuren kannan aiheuttamaa taloudellista kuormaa koska ne aidat maksaa/maksoi Riistakeskus.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 24)