Keskustelut Metsänomistus Hirvi kotieläimeksi

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 16)
 • Hirvi kotieläimeksi

  Suomensukuiset 30 päivässä YLE teemalla vieraili Komissa hirvitilalla. Tuohan olisi hyvä vaihtoehto tännekin, tyhjiä navetoita on riittämiin. Kuka hirviä tahtoo niin kasvattaa itse karjansa.

  http://areena.yle.fi/tv/1754558

  tuolta löytyy video viikon verran ennen seuraavaa jaksoa.

 • Aukusti

  Täällä pohjoisessa oli muutama vuosikymmen sitten eräällä aloitekykyisellä isännällä suunnitelma aloittaa hirvien tarhaus omilla tiluksillaan.

  Varmasti hanke olisi toteutunutkin, mutta viranomaiset eivät antaneet lupaa. Villieläintä ei saanut kasvattaa tarhassa.

  Hanke olisi tuonut paikkakunnalle turistimetsästyksen mukana työtä ja toimeentuloa.

  Pähkäilijä

  Jos villieläintä ei saa kesyttää niin eihän meillä olisi yhtään koti/lemmikkieläintä olemassa…

  Koiramies

  Joskus kuulin ihan hyvän tarinan tuosta hirven kesyttämisestä ja siinä voi olla siteeksi tottakin 🙂
  Eli aikoinaan ruotsinmaalla yksityinen henkilö ei saanut omistaa hevosta, koska se luokiteltiin sotilasaseeksi. Niinpä veroherran yms. karauttaessa paikalle ei kyläläisillä ollut mitään mahdollisuutta pötkiä pakoon hevosten edessä. Asiallehan piti löytää jokin ratkaisu ja katseet kääntyivät siten hirveen. Hirvihän oli nopsajalkainen ja selvisi metsissä hyvin. Kesytystyö ratsastustarkoituksiin hoitui niin hyvin, että valtionvallan saapuessa paikalle hevosineen, porukka häipyi aina hirvineen metsään. Tätähän ei tietenkään katsottu hyvällä ja säädettiin laki, ihan perustuslakiin asti, ettei hirveä saanut ottaa kiinni ja kesyttää. Historian saatossa Suomikin sitten pyristeli itsenäisyyttä kohti ja tarvittiinhan perustuslaki. Se kopioitiin Ruotsista, niin kuin monet muutkin asiat. Silloin tuo hirvipykälä kopioitui myös meidän perustuslakiin ja hirven kesyttäminen kävi myös meidän perukoilla mahdottomaksi.

  Leevi Sytky

  Kuvittelin hirveä vetämässä ”fiskarssin kymppiä” kivisellä pellolla ja auran kurjessa astelevaa isäntää. Kerkiääkö joka kiven kohdalla kirota.

  Korpituvan Taneli

  Koiramiehen tarina lienee tosi, mutta tuo hirven kesytyskielto ei ole ainutlaatuinen.

  Tällä hetkellähän on yleinen alion ottokielto. Siis mitään villinä esiintyvää otusta ei saa vangita häkkiin, eikä kesyttää muutenkaan. Koskee hiiristä hirviin ja varpusesta maakotkiin, kaikkia lajeja.
  Olihan niitä aikanaan, jos minkälaisia näytöselukoita, kuuluisimpia kai Rukan karhu.
  Nykyisinhän luvan kyllä eläintarhalle saa mutta se on kiven takana. Tuskimpa hirvitarhan pitolupaa heltiäisi aivan vähällä.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Timppa

  Tuli surullinen olo katsottaessa niitä hirviä. Vasat oli vieroitettu heti pieninä. Toki niin tehdään vasikoillekin. Tuntuisi kyllä siltä, että eivät ne vasat kovin hyvin ilman emää viihtyneet.

  Mitähän ne asukkaat hirvenmaidolla tekivät? Luultavasti korvasivat tavallista maitoa. Lähistöllä ei tainnut olla markettia, josta olisi saanut purkkimaitoa.

  Ihmettelen sitäkin, millä niitä hirviä todella ruokittiin. Siinä tarvitaan mahtava määrä risuja syöttämiseen. Kesällä pitäisi kerätä tuoretta heinää ja lehtiä.

  Luulisi, että saman määrän maitoa saisi parista lehmästä. Toki hirvistä saa lihaa eikä niille tarvitse rakentaa navettaa.

  Mitähän tuolla Venäjällä tästä Villen ohjelmasta ajatellaan? Taitaa antaa lähes aidon kuvan naapurimaasta. Halutaanko sellaista näyttää?

  jees h-valta

  Kotitarpeiksihan se hirvi on kesytetty nytkin tuolta luonnosta.
  Jokaisella hirvestäjällä on niitä jopa enemmän kuin yksi hirvi pakastimessa yleensä. (Usein montakin pakstinta ja hirveä)Kyllä sillä täytyy kotieläinstatus olla kun useimmat eivät edes sitä syö. Vaan kantavat muutaman vuoden pakastuksen jälkeen metsään jälleen. Tämä jäädytysvaihe ja hengenriisto vain on aiheuttanut sen ettei se enää pysty sopeutumaan uudelleen luontoon. Toki antaa hyvinvointia luonnon puhtaanapitolinnustolle ja eläimistölle.

  Timppa

  Ihme kaveri tuo Jesse. Joskus valittaa, ettei hirviä metsästetä tarpeeksi. Nyt valittaa, että niitä metsästetään liikaa, kun ihmiset eivät jaksa syödä kaikkea ampumaansa. Oletko saanut liian vähän paisteja.

  Pitäisikö siis metsästäjien ostaa lisää pakastimia vai lopettaa touhu, että ennättävät syödä vanhat lihat pois? Kumpaa suositat?

  Aukusti

  Hirvi oli aikoinaan sallittua vain kuninkaan lähettien käytössä ruotsinmaalla. Muilta hirvien pito oli kielletty laissa.

  Hirviratsulla oli viestin vienti nopeaa kun sillä pääsi kesäaikaan monista vesistöistäkin ylitse. Tällaisella viestiketjulla sai sanoman nopeasti kuninkaalle, jos esim huomattiin naapurimaan sotajoukkojen olevan tulossa tai muita häiriöitä kansan keskuudessa.

  jees h-valta

  Ehkä voisi vaihtteksi sotkea elintarviketeollisuuteen vaikka hevosenlihan korvikkeeksi.. Tulisi vaihtelevampaa makuelämystä.
  Ainahan valitellaan kun ei hirvenlihaa juuri kauppoihin tule. Nyt voisi oikein mainostaa: Vaihdoimme koninlihan luomuiseen metsätuholaiseen. Ja eetkin saa kaupan päälle.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 16)