Keskustelut Luonto Ilves ja muut suurpedot

Esillä 10 vastausta, 1,041 - 1,050 (kaikkiaan 1,167)
  • Ilves ja muut suurpedot

    Helsingin Sanomissa jatkuu kiihkeänä keskustelu ilveksen metsästyksestä. Toiset pitävät sitä aivan turhana huvituksena, toiset tarpeellisena kannan hallintana. Tänään kantaa ottaa entinen Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Esko Joutsamo, joka ehdottaa riista- ja kala-asioiden siirtämistä maa- ja metsätalousministeriöstä ympäristöministeriöön. Eli Suomen Riistakeskuksen ohjaava viranomainen vaihtuisi. Porotalouden ja ammattikalastuksen Joutsamo säilyttäisi MMM:ssä.

    Asia liittyy laajempaan kehykseen eli suurpetopolitiikkaan. Ilveksen kanta on noussut selvästi, ilmeisesti myös ahman, koska niitä liikkuu nykyään etelässäkin. Suden ja karhun tilanne on melko hyvä, jopa niin että suden metsästystä on vaadittu tehostettavaksi.

    Meillä on ymmärtääkseni luontaiseen tilanteeseen nähden vähän suurpetoja, eli vähän suhteessa sorkkaeläinten määrään, koska ihminen haluaa ne pääosin itselleen. Ilves ja ahma ovat ne suurpedot joista haitat ovat vähäisemmät, joten niiden kantaa ainakin minä nostaisin edelleen. Kotieläinten kuten lampaiden suojaamiseen tarvitaan samaan aikaan hyviä keinoja, ja sitä yhtälöä ei ole ratkaistu.

    https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009925409.html

  • suorittava porras suorittava porras

    …No niitähän löytyy lippaasta seuraavana tai toisesta piipusta….ja jos oven raosta rojauttaa, vetää oven kiinni.

    Apli

    Täälläpäin suomea pohjoinen keskisuomi, on hirvi ja peurakannat alkaa laskea melkoisesti hirvilupia haettu joka vuosi vähemmän, sen sijaan syötävää niille riittää kun aukkoja tehty erittäin paljon, mutta karhu ja varsinkin ilves kannat on kasvaneet samalla reilusti myös, ahmakin on yleistynyt mikä hieno asia.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Mielipide HS:

    ”Ensin pitäisi määritellä, kuinka paljon suurpetoja saa Suomessa olla. Sitten olisi tehtävä lumijälkilaskenta, jotta suurpetojen määrästä saadaan riittävän tarkka tieto, jonka kaikki hyväksyvät. Eduskunnassa olisi näiden tietojen perusteella laadittava laki, joka antaa oikeuden leikata suurpetojen määrän tavoitteen mukaiseksi.”

    http://www.hs.fi/mielipide/art-2000011207077.html

    Metsuri motokuski

    Karhusta lumijälkilaskenta voi ollavähän hankala.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Periaate lienee tässä se olennainen: pitäisi saada määritellyksi suurpedoille kullekin ns. suotuisan suojelun taso, jonka ylimenevän kannan osan voisi aina leikata pois ilman valituksia kaatoluvista.

    Rukopiikki

    Kainuun metsäpeurakannan tilanne näyttää pahalta. Ellei petoja pian vähennetä, metsäpeura kuolee 10 vuoden sisällä sukupuuttoon on oma ennustukseni.

    suorittava porras suorittava porras

    Kun noudatetaan periaatetta, että vahinkoa aiheuttavat pedot voidaan poistaa verekseltään ilman byrokratian koukeroita , ollaan jo pitkällä. Sen jälkeen ruvetaan laskeskelemaan ,montako elukkaa on tai pitäisi olla.

    Vahinkoa aiheuttavat yksilöt vähentävät petojen hyväksyttävyyttä ja ovat aiheuttaneet ja tulevat aiheuttamaan  omatoimisuutta ongelmien ratkaisemisessa. Suolille ammuttuja petoja alkaa löytyä sieltä ja täältä elleivät lajitoverit nälissään hävitä ”todistusaineistoa”. Ihmisten pakastimista petojen raatoja tuskin tämän koommin löytyy. Ampuvat sen verran ”huonon” osuman ,että haavakko ei jää ihan lähitienoolle kuolemaan.

    Gla Gla

    Mitä minä sanoin!

    Suurpetojen siirtoistutuksia on tehty vuosikymmenten ajan. Ahmoja on siirretty Luonnonvarakeskuksen toimesta uusille elinalueille kaikkiaan noin 20.
    – Ahma on erittäin arka eläin, ja tuo nyt sattui olemaan harvinainen tapaus. Olisi kiva keskustella naamatusten henkilöiden kanssa, jotka eläimen ovat Turkuun tuoneet, Laaksonen sanoo.

    https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/a5d5981d-32fc-49e3-a02a-d7c2ece1fc04

    Hämmästyttävä radiohiljaisuus aiheen ympärillä on ollut.

    kmo kmo

    Ehkä muut ovat lukeneet mitä Luken linkin takana oli, Turkuun ei ahmoja ole siirretty.

    Siirrot ovat tapahtuneet vuosina 1984−1998. Ahmat on viety poronhoitoalueelta sen ulkopuolelle pääasiassa Keski- ja Länsi-Suomeen. Pohjanmaalle ja Keski-Suomen läänin pohjoisosiin vakiintunut ahmakanta onkin paljolti istutusten tulosta. Karhuja ja ilveksiä on siirretty Pohjois-Hämeeseen, minkä vuoksi alueella on vakiintunut kanta.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Näkyy muutama yksilö siirretyn mutta laajana toimintaa ei voi pitää. Ei varmaan ole ollut ratkaisevaa minkään suurpedon kannalta. Susia ei tämän jutun mukaan ole siirretty, eikä tarvitsekaan kun sillä on vikkelät jalat.

    ”Luonnonvarakeskuksen toimesta Suomessa on siirretty uusille elinalueille kaikkiaan noin 20 ahmaa ja puolenkymmentä ilvestä ja karhua. Susia ei ole siirretty. Siirrot ovat tapahtuneet vuosina 1984−1998. Ahmat on viety poronhoitoalueelta sen ulkopuolelle pääasiassa Keski- ja Länsi-Suomeen. Pohjanmaalle ja Keski-Suomen läänin pohjoisosiin vakiintunut ahmakanta onkin paljolti istutusten tulosta. Karhuja ja ilveksiä on siirretty Pohjois-Hämeeseen, minkä vuoksi alueella on vakiintunut kanta.”

    http://www.suurpedot.fi/suojelu-ja-metsastys/suojelu/siirtoistutukset.html

Esillä 10 vastausta, 1,041 - 1,050 (kaikkiaan 1,167)