Keskustelut Luonto Ilves ja muut suurpedot

Esillä 10 vastausta, 1,051 - 1,060 (kaikkiaan 1,062)
  • Ilves ja muut suurpedot

    Helsingin Sanomissa jatkuu kiihkeänä keskustelu ilveksen metsästyksestä. Toiset pitävät sitä aivan turhana huvituksena, toiset tarpeellisena kannan hallintana. Tänään kantaa ottaa entinen Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Esko Joutsamo, joka ehdottaa riista- ja kala-asioiden siirtämistä maa- ja metsätalousministeriöstä ympäristöministeriöön. Eli Suomen Riistakeskuksen ohjaava viranomainen vaihtuisi. Porotalouden ja ammattikalastuksen Joutsamo säilyttäisi MMM:ssä.

    Asia liittyy laajempaan kehykseen eli suurpetopolitiikkaan. Ilveksen kanta on noussut selvästi, ilmeisesti myös ahman, koska niitä liikkuu nykyään etelässäkin. Suden ja karhun tilanne on melko hyvä, jopa niin että suden metsästystä on vaadittu tehostettavaksi.

    Meillä on ymmärtääkseni luontaiseen tilanteeseen nähden vähän suurpetoja, eli vähän suhteessa sorkkaeläinten määrään, koska ihminen haluaa ne pääosin itselleen. Ilves ja ahma ovat ne suurpedot joista haitat ovat vähäisemmät, joten niiden kantaa ainakin minä nostaisin edelleen. Kotieläinten kuten lampaiden suojaamiseen tarvitaan samaan aikaan hyviä keinoja, ja sitä yhtälöä ei ole ratkaistu.

    https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009925409.html

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Metsäpeuran suojeluun tarvittaisiin nyt ehkä hätäapupaketti, kun suurpetojen kannanhoitoa miettivän byrokratian rattaat pyörivät hitaasti?

    Kommentti 12 vuoden takaa mutta ihan asiaa:

    ”Jos poroja (joita on reilusti yli luonnon kestokyvyn) voidaan suojella tyhjentämällä koko Lappi susista, niin miksei näitä kituvia peurapopulaatioita voisi alueellisesti suojella samalla tavalla? Sen sijaan, että tutkijat suosittelisivat susien poistoa, he höpisevät predaatio-predaattorisuhteesta. Ikään kuin peuransuojelun edellytys olisi vahva susikanta. Kummaa ettei samojen tutkijoiden mielestä susi tarvitse ihmistä predaatio-predaattorisuhteeseen ja hyödy tästä, vaikka ihminen on aina ollut luonnollinen suden metsästäjä.”

    http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com/2013/03/kainuun-metsapeura-kuolee-sukupuuttoon.html

    Gla Gla

    Kmo: ”Turkuun ei ahmoja ole siirretty.”

    Lehtijutun mukaan Turussa ollut ahma oli päässyt karkuun siirrosta.

    Alaneva
    Visakallo Visakallo

    Suomalaiset susien suojelijat jo parkuivat eilen Ylellä asiasta!

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Turun ahma oli siirrossa koska se oli harhautunut kaupunkiin – ei sen takia että sitä oltiin siirtämässä kaupunkiin. Erikoinen yksityiskohta jutussa oli että SRVA-henkilöä purtiin sormeen.

    Gla Gla

    Onko sinulla tarkempaa tietoa tapahtumista eli miten ahma kaupunkiin päätyi? Uutisoinnin perusteella sain sen kuvan, ettei se sinne itse ollut tullut. Mutta tiedotus oli selvästi niukkaa, mikä sekin herättää kysymyksiä.

    Tietenkään kaupunkiin sitä ei oltu siirtämässä, mutta ehkä johonkin lähialueille.

    Millaisen luvituksen tuokin homma vaatii eli kuka saa kävellä luonnonsuojelulain yli.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ei ole minullakaan Gla sinua parempaa tietoa tapauksesta. Mietin samaa että miten ihmiskontakti alun perin syntyi. Jutun perusteella on ihan itse kävellyt kaupunkiin.

    Sitä ei kerrota miten ahma on alun perin tullut Turun seudulle, itse vai siirrettynä. Siirtämisessä ei kai ole enää oikein järkeä, kun ne leviävät muutenkin uusille alueille kannan kasvaessa. Mutta jos halutaan estää sisäsiittoisuutta pienessä kannassa, voisi olla eduksi sekoittaa eri alueiden eläimiä.

    https://www.is.fi/turun-seutu/art-2000010984758.html

    Nostokoukku

    Minun hirvikämpän pihapiirissä elelee kaksi ahmaa. Nämä eivät ole perinteisiä erakkoja, kulkevat kaksistaan lumijäljistä päätellen. Keräsin niistä dna-näytteitä joku vuosi sitten. Tuli tieto, että ovat etelään aikoinaan siirrettyä tunturiahmakantaa. Niillä on erilainen perimä, joten voidaan erottaa metsäahmasta. Mitään haittaa ei oikeastaan ole ollut. Paitsi otti pojan hirvikoira kanssa yhteen. Tuli 270 eurolla tikkejä ja kahden viikon antibioottikuuri. Koiran syy, mitäs kävi ahman kimppuun. Ja levitti ne viime syksynä kaksi kertaa suolatun hirvennahkakasan pitkin pihaa. Komeita eläimiä, pari kertaa olen päässyt livenä näkemään ja riistakamerakuvia on paljon.

    Varsi

    Suomen luonto on varsin köyhä riista kannaltaan, jos vertaa euroopan muihin maihin. Aika näyttää, mitä tapahtuu kun peura alueilta loppuu syötävä. Oma veikkaukseni on että petoeläinkanta kääntyy laskuun. Sitä ennen pitää varautua pihoissa käyviin vieraisiin.

    Gla Gla

    Lehtijutussa srva-henkilö kertoo näin:

    Olisi kiva keskustella naamatusten henkilöiden kanssa, jotka eläimen ovat Turkuun tuoneet, Laaksonen sanoo.

Esillä 10 vastausta, 1,051 - 1,060 (kaikkiaan 1,062)