Keskustelut Luonto Ilves ja muut suurpedot

Esillä 10 vastausta, 1,071 - 1,080 (kaikkiaan 1,081)
  • Ilves ja muut suurpedot

    Helsingin Sanomissa jatkuu kiihkeänä keskustelu ilveksen metsästyksestä. Toiset pitävät sitä aivan turhana huvituksena, toiset tarpeellisena kannan hallintana. Tänään kantaa ottaa entinen Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Esko Joutsamo, joka ehdottaa riista- ja kala-asioiden siirtämistä maa- ja metsätalousministeriöstä ympäristöministeriöön. Eli Suomen Riistakeskuksen ohjaava viranomainen vaihtuisi. Porotalouden ja ammattikalastuksen Joutsamo säilyttäisi MMM:ssä.

    Asia liittyy laajempaan kehykseen eli suurpetopolitiikkaan. Ilveksen kanta on noussut selvästi, ilmeisesti myös ahman, koska niitä liikkuu nykyään etelässäkin. Suden ja karhun tilanne on melko hyvä, jopa niin että suden metsästystä on vaadittu tehostettavaksi.

    Meillä on ymmärtääkseni luontaiseen tilanteeseen nähden vähän suurpetoja, eli vähän suhteessa sorkkaeläinten määrään, koska ihminen haluaa ne pääosin itselleen. Ilves ja ahma ovat ne suurpedot joista haitat ovat vähäisemmät, joten niiden kantaa ainakin minä nostaisin edelleen. Kotieläinten kuten lampaiden suojaamiseen tarvitaan samaan aikaan hyviä keinoja, ja sitä yhtälöä ei ole ratkaistu.

    https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009925409.html

  • suorittava porras suorittava porras

    Vahinkoa aiheuttavat pedot pitää voida poistaa mitään kyselemättä . Kannanhoidolliseen metsästykseen tarkoitetut luvat on myös voitava käyttää. Valitusmahollisuus niistä tulee estää . Luvat perustuvat tarkkaan harkintaan eikä vatuloinnille ole tarvetta. Metsästetään seuraavalla kaudella vähemmän ,jos kanta -arvion pohjalta kanta hupenee liikaa.

    Gla Gla

    Anneli: ”Vihreidenkin pitää ymmärtää mitä seurauksia susikannan nostosta seuraa.”

    Ennen kaikkea pitää ymmärtää kannan koon ja kannan tiheyden ero. Suorittavankin panikointia harvan kannan alueella on huvittava seurata, kun tietää hänen suhtautumisen hirviin.

    Täällä tiheän kannan alueella elinvoimaisuus ei vähenisi tippaakaan, vaikka puolet susista poistettaisiin.

     

    Nostokoukku

    Gla :n mielipide on biologinen tosiasia. Täällä harvan kannan alueella sudet ovat useimmiten läpi kulkevia vaeltelijoita ja merkittäviä reviireitä laumoineen ei ole muodostunut. Susia näkyy ajoittain tasaisesti, mutta vaeltelevat menemään.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Susikannan nostoa rajoittaa muiden esteiden lisäksi ainakin kolme maantieteellistä estettä. Yksi on poronhoitoalue ja toinen on metsäpeura-alue. Kolmas on (väitetysti) se että susi ei halua mennä vesistöjen halkomaan Järvi-Suomeen. Näiden ulkopuolelle jäävällä alueella sitten pitäisi nostaa tiheyttä, mutta raja tulee jossain kohtaa vastaan, kun susireviireitä ei mahdu määräänsä enempää tietylle alueelle.

    Visakallo Visakallo

    En tiedä johtuuko maantieteestä vaiko mistä, mutta ilveksestä on nykyisin tullut täällä Järvi-Suomessa aivan yleinen pihaeläin. Eikös se Itä-Hämeen maakuntaeläin olekin.

    suorittava porras suorittava porras

    Vastaan Gla::lle ,että et ilmeisesti ole lukenut kyselyn tuloksia/4500 metsästäjää ,joista lähes 80% toteaa suden haittaavan hirvenmetsästystä.

    Mitä tulee kantaani hirvikannan suhteen ,en kannata sen kasvattamista. Totean vain ,että kanta kasvaa väkisinkin ,kun haasteet metsästyksen suhteen lisääntyvät ja metsästäjät alkavat äänestää jaloillaan. Kolmasosa on harkinnut luopumista hirvitouhuista ja luopunutta koiranohjaajaa kohti luopuu iso joukko muitakin metsästäjiä. Alkaa syntyä kyläkuntia ,joiden alueilla ei metsästetä lainkaan.

    Koiravahingot ovat pysyneet maltillisina ,kun varovaisuus on lisääntynyt.

    Hirvikannan paikoittaisen kasvun syynä voidaan pitää juurikin metsästyksen käymistä liian riskialttiiksi koirille , joka on johtanut metsästyspaineen alenemiseen.

    Makarov

    Kyllä se kannan kasvaminen johtuu ihan lupamääristä eikä susista, aivan turha tosiasioita vääristellä.

    suorittava porras suorittava porras

    Lupien käyttöaste on 80%. Ei ole kyse lupien riittämättömyydestä.

    Numppi

    ”Vaikka susi vaikuttaa osan metsästäjien halukkuuteen osallistua SRVA-toimintaan, tilanne ei ole niin dramaattinen kuten kysely antaa ymmärtää. Valtaosa SRVA-toimijoista jatkaa tärkeää työtään viranomaisten tukena-myös susireviireillä”.
    Ei taida tilanne ihan niin dramaattinen olla.

    Nostokoukku

    Susi on se, joka aiheuttaa koirille uhkaa. Ja ehkä ahma joskus harvoin jos on niin kovaluontoinen koira, että käy siihen kiinni. Näin kävi poikani hirvikoiralle. Karhu ja ilves ovat metsästyskoirien kannalta harmittomia. Oli yllättävää tuossa tutkimuksessa se, että 70% vastaajista ilmoitti ilveksen haittaavan harrastustaan. Kuinka ihmeessä? Vastasin itse tuohon kyselyyn. Yritin vastata panikoimatta. Sitä helpotti tietenkin se, että metsästysalueeni ei ole mitenkään susi-alueena hottia vaikka kyllä niistä aina joka syksy jokunen havainto tulee. Ehkä vastauksistani tuli siksi hieman laimeahko, mutta siinä kysyttiin toki omia kokemuksia eikä pyydetty pelkäämään toisten puolesta. Kuuluin varmaankin taas siihen 20 %:n virhemarginaaliin.

Esillä 10 vastausta, 1,071 - 1,080 (kaikkiaan 1,081)