Keskustelut Metsänomistus Inhorealistin ennuste, tehtaita sulkeutuu lisää

  • Tämä aihe sisältää 30 vastausta, 17 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , 22 tuntia sitten Apli toimesta.
Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 30)
  • Inhorealistin ennuste, tehtaita sulkeutuu lisää

    Vaikuttaa siltä, että valitettavasti Suomesta menee kiinni lisää tehdaskapasiteettia tänä vuonna. Suomalaiset tehtaat eivät suurimmassa osassa yksiköitä kykene tekemään kilpailukykyisiä tuotteita nykyisellä kulurakenteella, mihin liittyy vahvasti noussut puun hinta.

    Oma henkilökohtainen ennusteeni on, että tänä vuonna suljettavia tehtaita ovat:

    – Metsän Tako (tämä jo tiedossa siis)

    – UPM Kaukas
    – Stora Enso Anjalankoski
    – Sappi Limited Kirkniemi

    Tämä on todella ikävää, mutta pelkään että lista ei tähänkään jää. Toisaalta on ymmärrettävä että kyseessä on markkinatalouden normaali luova tuho. Ongelma suomen tapauksessa kuitenkin on, että uutta korkeamman jalostusasteen kapasiteettia ei juuri ole.

    Metsän omistajan kannalta on mielenkiintoista miettiä sitä, mitä tämä tarkoittaa – vai tarkoittaako mitään? Olen itse sitä mieltä, että nämä uutiset tulevat todennäköisesti loppuvuonna, joko Q2/Q3-tulosjulkistuksien yhteydessä. Johdan edelleen arvion että tämä tietysti näkyy alalla ikävästi fiiliksessä ja metsätilojen kauppa alkaa ensin jarruttaa – koska ihmiset alkavat ymmärtää että metsän hinnalla on laskupaineita ja tulevaisuudessa hinta voi kyykätä jopa reaalihinnoissa alemmas kuin mitä oltiin ennen venäjäntuonnin loppua.

    Tämä johtaa aikaa myöden tilojen hinnan laskutrendiin, mutta ensialkuun tilakauppa vain hyytyy kun ostajia ei pyyntihinnoilla enää ole. Myöhemmin saatamme nähdä myös metsärahastoilla lunastuongelmia.

    Valitettavan pessimistisin silmin katson tätä. Pääsyy miksi kirjoittelen on oikeastaan se, miten te muut näätte tilanteen? Olenko liian pessimisti?

  • MaalaisSeppo

    Paljon riippuu USA:n tulleista. Myös dollarin reipas delvalvoituminen vaikuttaa. Veikkaukseni on, että pikapuoliin tulee päätös lopettaa Jämsänkosken paperitehdas. Sellua joudutaan rahtaamaan muilta paikkakunnilta. Hierre haukkaa sähköä paljon, joka vielä on halpaa, mutta kuinka kauan? Eiköhän tulosjukistuksen jälkeen kuulla. Vuoden loppuun mennessä seis.

    Apli

    UPM:n yhtiökokous | Toimitusjohtajan katsaus 27.3.2025

    Jos kuuntelee UPM toimitusjohtajaa, niin suomessa on liikaa tehtaita, pudotuspeli on käynnissä, vaikka joskus sota Ukrainassa loppuu ja Venäjän puuta tulee taas.. Tehtaiden käynti vajaateholla tai välillä seisottaminen mitä esim UPM on tehnyt on kallista lystiä.

    mehtäukko

    Kun asioissa ei ole nähty jo pitkään aikaan yhteistä säveltä, leipä loppuu alalta sadoista talouksista. Se on ollut hyvin harmittavaa lyhytnäköistä ay- politikointia.

    Markkinahinta

    Toki tehtaita suljetaan tai muunnetaan uusille tuotteille metsäteollisuuden rakennemuutoksen edetessä. Tässä ei ole mitään uutta.

    On naivia ajatella, että hajanaisella suomalaisella metsänomistajakunnalla (jota on kupattu kartelleilla vuosikymmenet) ja nyt puusta markkinahinnalla olisi jokin merkittävä rooli investoinneissa tai alasajoissa metsäteollisuuden strategioissa.

    Olkaa siis huoletta, nauttikaa hetken manipuloimattomista, terveistä kantohinnoista ja normalisoituneesta raakapuun hankintalogistiikasta. Toistaiseksi.

    mehtäukko

    Niin, kuten jo ed. sivulla mainitsin, mo:n kantohinnat seilaavat ainoastaan markkinoiden armoilla.

    Nostokoukku

    Säilyisikö kaikki vanhat uudistamattomat metsäteollisuuden tehtaat Suomessa, jos työntekijät tekisivät työnsä ilmaiseksi? Esim. Äänekosken vanha vuosia entisellään ollutta vaneritehdasta ei olisi pelastanut ilmainenkaan työ. Samoin Takon tehdasta. Mahtava voima on ay-liikkeellä, jos se voi vaikuttaa maailmanmarkkinatilanteeseen. On erittäin lyhytnäköistä syyttää ay-liikettä kaikista teollisuuden ongelmista. Kateudestako nämä mielipiteet kumpuaa?

    mehtäukko

    Eikö nostokoukun kärkeen mahdu ajatusta kohtuullisuudesta, kilpailutekijöistä tai jatkuvuuden vaalimisesta ? Heitto ilmaisesta työstä tai loppuunajetusta tehtaasta näissä yhteyksissä on jo sokeutta.

    Nostokoukku

    Minun kärkeeni mahtuu oikein hyvin kohtuullisuus. Sitä harjoitettiin eri tutkimuslaitosten laskennan mukaan kymmenkunta vuotta palkkaratkaisuissa, työntekijöiden ostovoima laski koko ajan. Näihin palkkaratkaisuihin sisältyy myös jatkuvuuden vaaliminen. ( Nordea Corporate 24.1. -24: Työn heikkoon tuottavuuden kehitykseen on ollut syynä heikosti tuottavien tuotantolaitosten säilyminen. Tämän on mahdollistanut matalat korot ja heikko palkkakehitys ).

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Nostokoukun siteeraama analyysi voi olla myös oikean suuntainen, mutta sana tuotantolaitos ei sovi tietotyöhön, jonka tuottavuuden kehitys on madellut ilmeisesti eniten. Metsäpuolella on varmaan kuitenkin ollut hyvä että nykyiset sahat ja sellutehtaat käytetään loppuun – sillä aikaa kun odotellaan suuremman arvonlisän tuotteiden kypsymistä markkinoille.

    Rukopiikki

    Jatkuvaa kasvua vaativasta kvartaali/pörssi/kasinotaloudesta pitää päästä eroon. Muuten maapallo menee heikkoon kuntoon. Ihmisten hyvinvointi olisi otettava päämääräksi jatkuvan rahanhimon sijaan.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 30)