Keskustelut Metsänhoito Istutuskone

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 43)
  • Istutuskone

    Merkitty: 

    Ruotsalainen tapa istuttaa uutta metsää.

  • mulle

    Kurki onko koulut jääneet kesken,tyhmempikin jo näkee koneesi seisovan,tee oikeita töitä,elä leiki kaivureilla enää,hanki laskutaito,näe nopeus,lopeta seisonta.

    Per Ä Reikäs

    Jumalaade Mulkku 240 panijako muka 4xnopeampi,todista se?

    Rane

    Peppuveljekset vaikuttaisivat olevan oikeassa.Tässä testissä M-Planterin keskimääräinen vauhti oli 151 tainta tunnissa.

    http://www.metsateho.fi/wp-content/uploads/2013/12/Raportti_227_Kohti_jatkuvatoimista_koneistutusta_v-ms_ym.pdf

    Jätkä

    Koloistaan on taas ryöminyt otukset, joilla seisoo myös järki. Ei koneellistamisessa sentään ainoa vaikuttava kriteeri ole se, kuinka paljon laitteella pystytään levittämään maastoon taimia. Koko istutuskoneen tavoite on, että voitaisiin sen avulla tehdä istutus halvemmalla kuin perinteisellä menetelmällä.

    Nykyään on jo manuaalisen istutuksen taksat poljettua niin alas, että edes työttömiä ei tahdo saada istutustyöhön. Koneella pitää olla melkoinen kapasiteetti, että se pystyy kilpailemaan tehokkaimpien manujen kanssa, vaikka otetaankin huomioon, että kone tekee myös muokkauksen.

    Miljoona  Euroa maksavan koneen pitää tehdä aika monta työvaihetta tunnissa, että se tienaa hintansa, jos kilpailijana on perinteinen menetelmä, vaikka istutuspalkkoja nostettaisiinkin tuntuvasti.

    Pohjois-Amerikassa oli yksi meille tullut MTI  ollut töissä pari vuotta ja toi tullessaan esitteitä sikäläisistä menetelmistä. Tehokasta oli kyllä: Paakkutaimet kylvettiin aukkoihin lentokoneella. Esitteessä mainittiin paakkutaimelle nimeksi ”Turveluoti” ja paakku oli tasapainoitettu nii, että se tuli oikeassa asennossa alas. Jos se osui maahan asti, se upposi hieman maahan ja paakku tiivistyi iskun johdosta.

    Siinä menetelmässä oli tehoa / tunti.

    Rane

    Aloitusvideon konetyypin etu kaivurilla tehtävään istutukseen verrattuna on että tuotos ei vaihtele niin paljon kuljettajien ammattitaidon mukaan.

    M-Planterilla keskimääräinen tuotos näyttäisi tutkimuksen mukaan vaihtelevan 79:stä 299:ään taimeen tunnissa.Toki maasto-olosuhteet ja vaikkapa taimihuollon sujuvuus vaikuttavat paljon.Tutkimus alkaa neljännellä sivulla.

    https://www.metsatieteenaikakauskirja.fi/pdf/article5943.pdf

    mulle

    Sillä koneen hinnalla niin väliä ole sehän on pankin rahaa,kuka hullu muka omillansa ostaisi?

    Rane

    Taimipöydälle mahtuu 122 tainta eli kaksipäisessä istutuskoneessa on 244.Tuossa 299 tainta/h saa siis olla varsin näppäräsorminen taimenlatoja kaivinkonetaitojen lisäksi.

    http://www.m-planter.fi/File/M-Planter__FIN_.pdf?180216

    Puuki

    Istutuskoneiden yleistymisen on estänyt hinta. Taimelle hinta oli n. 5 vuotta sitten 73 s +taimen hinta, eli kustannus n. euro/taimi.     Pienille aukoille ei sovi suht. isojen siirtokustannusten takia. Kivikkoissa  ei toimi muuten .

    Metsänmies

    Mulle:”Sillä koneen hinnalla niin väliä ole sehän on pankin rahaa,kuka hullu muka omillansa ostaisi?” Ei varmaan ostakkaan, mutta jos hankkii tuon vehkeen pankin rahoilla, maksaa ne rahat korkojen kanssa takaisin.

    Per Ä Reikäs

    Metsänmies taitaapi olla ihan vain perus duunari,joka pomojensa touhuista mitään tiedä.

    Kone voi maksaa maltaita,sitä koko summaa vain harva maksaa.

    Iso,iso pankkilaina,josta vain korot ja ihan pienen,pienet lyhennykset.

    Yritys investointi tuet avuksi,kulut kaikki verovähennyksiksi.

    Raha on vain numeroita,kaupan kassassalla toki toimii.

     

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 43)