Keskustelut Metsänhoito Istutustaimien kasvuvertailu

  • Tämä aihe sisältää 29 vastausta, 10 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 9 vuotta, sitten AvatarTimppa toimesta.
Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 29)
  • Istutustaimien kasvuvertailu

    Kaikenlaisia kodinkoneiden laatutestejä ja vertailuja on lehdet väärällään. Kun ostan kodinkonetta, niin netissä saan siitä kaikki tiedot ymmärrettävässä muodossa. Silmiini ei sitä vastoin sattunut yhtään kuusentaimien kasvu-laatuvertailua. Nettiä selaamalla selvisi, että ainakin Metla tutkii asiaa. Lienevätkö tutkimustulokset niin tulenarkoja, ettei niistä kerrota taimien käyttäjille?

    Kysymys kuuluu siis, mistä saisi tietoa näistä tutkimuksista tai jonkun muun tekemisistä tutkimuksista. Sama koskee myös männyn siemeniä. Eihän käyttäjää paljoa ilahduta, kun taimilaatikossa tai siemenpakkauksessa lukee erilaisia alkuperätietoja, kun ei kuitenkaan niistä mitään ymmärrä.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Taimien ja siementen myyjät mainostavat että jalostettu alkuperä kasvaisi noin 20 % enemmän kuin metsikkösiemen. Ja laatu olisi myös parempi. Mielenkiintoinen tuo Tanelin kertoma havainto, että oikein hyvä alkuperä kasvattaa ohuita oksia jopa harvassa kasvatettuna.

    yhistyksen metsuri

    Hyvänkin taimen saa hengiltä jos on tohelo istuttaja. Varastoinnin merkitystäkään ei kaikki tajua ne taimet voi olla puolikuolleita jo istutus vakassa.

    Kuitupuunkasvattaja

    Olen hiukka epävarma lähteestä, koska en pääse heti tarkistamaan mutta…

    Taisi olla Matti Kärkkäinen, joka huomasi, että taimitarhatoimituksissa pisimmät taimet jatkavat voittoisaa kasvua myös vuosien kuluttua. Elikkä taimien kokoero senkun vain säilyy.

    Eli jos halutaan hyvää taimiainesta metsiin, ostetaan 1-vuotiaita hyvin kasvanutta tavaraa.

    Mutta arvaatte varmaan, mitä taimitarha tekee niille huonommin kasvaneille 1-vuotiaille: Niitä jatkokasvatetaan taimitarhalla ja ne myydään sitten kaksivuotiaana.

    Haluaako tehokasvattaja siis huippukasvuisia yksivuotiaita vai jatkokasvatettuja kaksivuotiaista, joiden geno- tai fenotyyppi (perimä ja ilmiasu) eivät siis olekaan aivan huippuluokkaa.

    Elikkä kannattaa olla tarkkana taimien alkuperän ja mahdollisten huonojen taimien jatkokasvatuksen suhteen.

    Timppa

    Tanelin kannattaisi varmaan kerätä ihmepuidensa käpyjä. Tosin laatu on saattanut huonontua vieraan siitepölyn vuoksi.

    En ole kuusen taimien kasvatuksen asiantuntija. Ihmistaimilla on kyllä samassakin perheessä varsin erilaisia ominaisuuksia. Miksi ei kuusentaimillakin?

    Ottamatta kantaa 1-tai 2-vuotiaiden taimien laatuun, niin sen voi todeta, että 1-vuotiaat lähtevät rivakasti kasvuun, jos vain ilmasto-olot ovat suotuisat. Jossain on muistaakseni selitetty, että 1-vuotiailla on juuristoa enemmän varteen verrattuna.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    2-vuotiailla tulee joskus ahtautunut juuristo ja siksi pikkupaakussa oleva 2-vuotias taimi ei saisi olla kovin pitkä ja että juuristo-varsisuhde on sopiva. Ahtautunut juuristo näkyy heikompana pituuskasvuna. 2-vuotiaat jos ottaa isopaakussa niin siinä on se paras taimi.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Eikös se perimä pitäisi olla huippuluokkaa jos ne kaikki siemenet kerätään siemenviljelyksiltä?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ei niitä paakkuja voi jatkokasvattaa, paakusta loppuu juuristolta tila. Menee kaatopaikalle.

    Jos on vaarana heinittyminen, silloin iso taimi on hyvä. Tärkeintä on kuitenkin hyvä muokkaus, eli pääsääntöisesti kaikki paakut pitäisi laittaa isoille laakeille mättäille. Vain kaikkein karuimmilla istustuspaikoilla riittää äestys, ja istutus pienillä männyntaimilla (paikka jonka voi kylvää tai uudistaa luontaisestikin).

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Kesällä kylvetty 2-vuotias sopusuhtainen pikkupaakku on parempi kasvamaan kuin 1-vuotias ainakin mitä minä tota tutkimusta tulkitsin. Omat havainnot kertoo, että mitä vanhempi, sen nopeammin kasvaa. Liian pitkät ei kasva aina niin nopeasti, menee aikaa, että juuristo kasvaa maassa vastaamaan taimen pituutta. 2-vuotiaana myytävät taimet on tarkoitettu kasvattaa kahdessa vuodessa, kylvö ajoissa on todella laaja haitari. Eikös 1-vuotias kylvetä joskus helmi-maaliskuussa ja 2-vuotias huhti-touko-kesä – heinäkuussa. Ei ne 2-vuotiaat mitään jatkokasvatettua sekundaa pääsääntöisesti ole.

    Timppa

    Meillä maat ovat paikoin niin kivisiä, ettei mätästys onnistu olleenkaan. Ei aina laikutuskaan. Ei se paljon näytä haittaavan. Mittasin syksyllä 2012 kahdesta keväällä 2011 istutetusta aukosta taimien pituuksia. (otanta jonoissa, yhteensä 50 tainta, istutettu 1-vuotiaina) Ei siinä konetyöstä kuuselle näyttänyt olevan hyötyä. Tuloksia:
    laikuissa: pituudet 31-61 cm, keskipituus 47,0 cm
    rikkomaton: pituudet 28-58, keskipituus 46,3 cm

    Tuollainen tulos vaatii siis kyllä varsin erikoisen maapohjan.

    Pete

    Mukavaa, että Timppa on onnistunut ilman muokkaustakin. Pohjat ovat varmasti omanlaisensa. Omakohtaista kokemusta ei ole kuin pienen koivikon aluskasvukuusikon täydennyksestä, siis muokkaamattoman maanosalta. Onnistui kohtuullisesti, mutta kuusentaimikon jatkosta en ole kovin toiveikas, päällä on lähes 400mottia järeää koivua.

    Tutkimustieto pitää muokkaamattoman ketjun suurimpana ongelmana tukkimiehentäin aiheuttamaa taimikuolleisuutta, se on ollut jopa yli 80%. Ruotsissa ongelma on ainakin iso, mutta vaihtelua näyttää olevan. Mitäs jos vetäisi kesähakkuussa kantokäsittelyn yhteydessä Karate Zeon kannoille? Kustannus olisi ainakin tosi pieni.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 29)