Keskustelut Metsänhoito Jättipalsamin torjunta

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 27)
  • Jättipalsamin torjunta

    Muutama vuosi sitten ostamani metsätilan mukana tuli pari hehtaaria vanhaa peltoa (niittyä), jolla on laajoja jättipalsamikasvustoja. Kasvi näyttäisi olevan leviämässä myös viereiseen jokin aika sitten ensiharvennettuun OMT kuusikkoon erityisesti ajouria pitkin.

    Onko palstalaisilla kokemuksia tämän viheliäisen vieraslajin torjunnasta? Kannattaako torjuntaan ryhtyä vai antaako kasvin rehottaa?

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Minkä lain mukaan on hävitettävä? Eihän muitakaan vieraslajeja tarvitse hävittää.

    Visakallo Visakallo

    Kemikaalit ovat sitä varten, että niillä pääsee haitallisista kasveista eroon. Ei pienistä  asioista kannata tehdä suurempia kuin ne ovat, koska todellisiakin ongelmia on olemassa, ja niitäkin on pystyttävä ratkaisemaan.

    Pete

    Kyllä siitä eroon pääsee, mutta vaatii tosiaan useamman vuoden seurantaa. Keväällä ja kesäkuun alussa ei näy vielä mitään ja viimeiset nousee loppukesällä niin että ylipäätään erottuvat. Kitkentä on sinällään helppoa mutta alkuvaiheessa tiheissä kasvustoissa täysin toivotonta. Glyfosaattia tottelee kyllä, mutta vaatii kunnon käsittelyn. Ariane S oli myös käytössä, mutta teho heikompi kuin glyfosaatilla. Kylvin pohjalle ruohikon siementä ja ajatuksena oli, että jäisi jotain vihreää, siksi valikoiva Ariane S.

    Niittämnen täytyy toistaa ainakin kahteen kertaan jotta valmista siementä ei tule. Nyt on myöhäistä tehdä mitään, parempi pysyä kaukana jotta siemenet ei kulje mukana.

    Varmasti paras keino on kasvattaa terhakka istutuskuusikko siihen päälle niin että pohjalla menstyy vain sammal 🙂

    Jätkä

    ”Minkä lain mukaan on hävitettävä? Eihän muitakaan vieraslajeja tarvitse hävittää.”

    Saman EU:n lakien mukaan, kuin Jättiukonputken hävitys määrätään. Luulisi ”tutkijankin” saavan sen internetin ihmeellisestä maailmasta selville. Vai pitääkö teille kaikille kaikki kaivella ja kopioida esiin – ja vielä lukeakin?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jättiputket näkyvät olevan ns. ’torjuttavien vieraslajien’ listalla, niistä kun on oikeasti haittaa, eli auringonvalossa niitä koskiessa tulevat rakkulat iholle. Siis jättiputket, ei ukonputket! Muut kuin nuo torjuttavat vieraslajit saavat olla meillä aika lailla rauhassa, esim. valkohäntäkauris. Lisätietoa http://www.vieraslajit.fi portaalista. Torjuttavien listoille näkyy päässeen kaksi pihtakuustakin.

    Pilke silmässä Pilke silmässä

    Jättipalsamin siemen menettää itämiskykynsä helposti, siinämielessä helppo torjuttava, toisin kuin esimerkiksi hukkakaura, joka voi säilyttää itämiskykynsä kymmenenkin vuotta. Ei mitään tappiomielialoja, vaan torjumaan vaan. Parissa vuodessa saa runsaastakin kasvustosta niskalenkin. Niitto on huonotapa, lykkää juuresta uutta kasvustoa aika pian. Lähtee uudelleen kasvuun myös katkaistuun varteen tekemillä juurillaan. Ensin glyfosaatilla ja vähäiset määrät kitkemällä. Torjuntaa on jatkettava koko kesän ja niin kauan syksyyn, kunnes pakkanen tappaa kasvun.

    palsamia haavoille

    Olen ottanut ensikosketusta viholliseen nyt kolmena viikonloppuna. Metsän puolelle levinneet pienemmät vihollispesäkkeet olen kitkenyt jätesäkkeihin. Kasvien varret noissa ovat tyypillisesti pienempiä kuin peltoheiton puolella olevissa vakiintuneissa kasvustoissa, samoin kukkia on varressa vähemmän ja siemenkodat eivät ole kehittyneet yhtä pitkälle. ”Poksautteluvaaran” takia on kuitenkin pitänyt olla paikoin varovainen.

    Ensi kesänä tarkoitus olisi käydä isompien kasvustojen kimppuun niittäen, kitkien ja glyfosaattiakin kokeillen. Torjuttavaa riittää sen verran että eri menetelmien tehokkuuden vertailu on mahdollista. Kiitoksia palstalaisille  rohkaisevista kommenteista onnistuneista torjuntataisteluista!

    Hakusanalla ”Himalayan balsam” olen löytänyt netistä tietoa mm. tutkimusvaiheessa olevasta biologisesta torjuntamenetelmästä(ruostesieni) sekä palsami-ruokaohjeita.

     

    Jätkä

    EU täydensi torjuttavien vieraslajien luetteloa

    Jättipalsami Kuva: Jouko Rikkinen, CC-BY-NC-4.0
    Jättipalsami Kuva: Jouko Rikkinen, CC-BY-NC-4.0
    Maa- ja metsätalousministeriö
    Tiedote 20.6.2017 7.27  EU:n jäsenmaat hyväksyivät tänään 12 uutta lajia torjuttavien haitallisten vieraslajien luetteloon. Luettelon sisältämien lajien maahantuonti, myynti, kasvatus, käyttö ja ympäristöön päästäminen on EU:ssa kielletty.

    Uusina lajeina vieraslajiluetteloon hyväksyttiin afrikanhanhi, vesikaijalehti, mesisilkkiyrtti, kiehkuravesirutto, värigunnera, kaukasianjättiputki, jättipalsami, peittolapaheinä, kampaärviä, supikoira, piisami sekä arabiansulkahirssi.

     

    Tolopainen

    Jättiputkien torjunta tulee olemaan valtava urakka, ne ovat monin paikoin levittäytyneet jokivarsiin ja siemenet leviävät vesistöä pitkin ja tuulen mukana. Pienenikn esiintymän hävittämiseen menee viisi vuotta eikä ilman glyfosaattia onnistu sittenkään. Teiden varret ovat moninpaikoin saastuneet lupiineista, ei niitäkään enää koskaan saada hävitettyä.

    Aimo Jortikka

    Pelloilla käytettävä MCPA tehoaa hyvin tuohon, ehkä jopa paremmin kuin glyfosaatti. Varhaisessa vaiheessa kesäkuussa kun vetelee niin kyllä lähtee.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 27)