Keskustelut Metsänhoito Joutoalueiden metsitystuki

Esillä 10 vastausta, 211 - 220 (kaikkiaan 222)
  • Joutoalueiden metsitystuki

    Merkitty: 

    Mitä mielipiteitä? Itse ajattelen että tuki on varsin hyvää tasoa. Tosin tuo on mielestäni hiukan tulkinnanvarainen. Esim. pykälä 9§. Onko koko pykälässä mainittu metsittämisketju suoritettava?

  • ollikolli

    Ei m ennyt metsitystukihakemus läpi. Vanhoista sateelliittikuvista vuodelta 2013 löytyi liikaa vesakkoja. Ko. alueen omistajaksi tulin vasta 2017 ja kyseessä joutomaa peltomaan vieressä, jossa kasvaa vain heinää.

    Jätkä

    ollikolli. Sinun pitää varmaan alkaa kasvattelemaan sitä vesakkoa?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Miksi ne myöntäjät katselevat vanhoja satelliittikuvia? Ja eikö metsitystukea saa jos ensin raivaa vesakot pois?

    Mehtämiäs

    Ei saanut olla liikaa latvapeittoa sateliitissa. Ei niitä paikanpäällä käydä katsomassa. Vesakon saa raivata pois kunhan sitä ei ole liikaa. Pelkkiä pieniä yksittäisiä puskia sai olla.

    Mehtämiäs

    Minullakin rajattiin aluetta pienemmäksi, koska ojissa kasvoi puita tietyllä alueella liikaa.

    Puuki

    Eräs tapaus oli lukijain kuviin laittamani kohde jossa puuta oli liikaa. Metsään.fin mukaan olis pitänyt olla selvästi yli 100 mottia/ha mutta paikanpäällä kun kävi ,niin heti näki että ei ole n. 10-20 mottia /ha enempää.  Ilmakuvissa näyttää paljon tiheämmältä, kun laajalatvuksisia pajupehkoja on muutamia kuviolla. (Rajaojassa oikein paljon pajuja ). Mutta eihän ne pysy kauan pystyssä eikä ole käyttöpuuta.  Muutamia hieskoivuja oli kasvanut myös saroilla  mutta kaatuneeet jo vuosia sitten myrskytuulissa, kun ojitus ei ollut enää kunnossa.   Vapon suokauppoja varten se metsitystuki oli varmaan räätälöity, kun oli tukisummatkin liian suuria turpeennostopohjien metsityskuluihin nähden.

    Ukkopekka

    Oma kokemus oli, että tukikelpoisuus selvitettiin varsin perusteellisesti. Ensin tuli soitto ilmakuvien perusteella: kuvat oli vanhat ja vesaa/puuta reippaasti. Edellinen omistaja oli kuitenkin näistä tehnyt polttopuita, joten ennakolta raivaamista ei laitettu minun synniksi. Käsittelijä jalkautui maastoon ja siis kävi paikan päällä, kun minun kertomus ei täsmännyt ilmakuvien tietoon. Perusteellista selvittelyä oli, mutta eri asia on, miten tehokasta ja järkevää. Selittää käsittelyruuhkia, jos kaikko syynätään näin tarkkaan.

    Ennakolta raivaamisesta vielä: jo ohjeissakin sanotaan, ettei raivausta saa aloittaa ennen tukipäätöstä. Sinänsä käy järkeen, jos kriteerinä on puuttomuus. Ja jälleen ihan eri asia on, että onko tässäkään mitään järkeä. Nyt lasketaan jokainen vesa, mutta uudistamisveloitetta syynätessä ne ei sitten enää kelpaakaan. Pakko mättää 2000 kuusta hehtaarille, vaikka vähemmälläkin pärjäisi.

    Turvekangas

    Puutteita, jos osumiakin, tässä joutoalueiden metsitystuki laissa toki on.

    Ohjeissa kirjoitettu, jotta raivaamista ei voi aloittaa, ennenkuin päätös on tehty. Eräässä aiheeseen webinaarissa taas asiantuntija kertoo, jotta raivaamista ei saa tehdä tukihakemuksen ollessa vireillä. Siis raivata voi ensin, ja laittaa hakemuksen sitten sen jälkeen, ehkäpä näin.

    Vesojen määrä, sijoittuminen alueelle – sepäs vasta veteen piirretty viiva vasta onkin.

    Vaikka lakia asettaessa näyttää olleen tavoite hiilinielujen lisääminen, käytännössä tavoite olenee kuitenkin myös jotain ihan muuta. Turvetuotantoalueille olisi hyvin riittänyt tuettu tuhkan levitys ja  miksi lepät yms. istutettuna on otettu tukijärjetelyyn mukaan? Kokonaisuuden tavoite jää hämäräksi.

    Kun hieskoivu muuttaa turvetuotantoalueen metsämaaksi, niin mksi se ei tee sitä samaa tavallisella hakkuuaukolla? Olisi edullinen uudistaminen, kun antaa vesakon vain nousta aukolle ja hiilensidonta alkaa välittömästi – siihen tuskin tarvitaan kuusen tai männyn erillistä istuttamista saatikka hintavaa maanmuokkausta.

    Puuki

    Hieskoivu kelpaa turvemaalla kasvatettavien puiden joukkoon , kun se sopii niille hyvin.  Kangasmailla jää vajaatuottoiseksi pelkkä hieskoivikko.  20 % saa kuitenkin olla myös hiestä seassa,  kun loput puut on paremmin kangasmaalle sopivia.  Vesasyntyiset ei kelpaa koska ne lahoaa liian nopeasti.  Ei kelpaa turvemaillekaan.  Mutta kun tekkee jk:n harveikkohakkuun,niin voi keplotella melkein miten tahtoo mutta miinuksen on sitten yleensä (ei aina) huono metsän tuotto ja mahdollisesti juurikäävän valtautuminen koko kuusettuneeseen metsään jossain vaiheessa.

    Mehtämiäs

    Onko kenelläkään vielä päivittynyt tuonne metsään.fi palveluun metsitetty joutoalue jo metsäkuvioksi? Kuinka kauan toteutusilmoituksen tekemisen jälkeen tämä tapahtui? Itselläni ei ainakaan ole päivittynyt. Vakuutukseen kyllä lisäsin pinta-alan tuhojen varalta.

Esillä 10 vastausta, 211 - 220 (kaikkiaan 222)