Keskustelut Metsänhoito Juurikäävän riski

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 21)
  • Juurikäävän riski

    Nyt kohtapuoliin täälläpäin keskilämpö kymmenkunta päivää alle +5C.Onko edelleen kääpätautien tartuntariski olemassa ?.Kuinkas motohakkuussa,värjätäänkö kantoja edelleen?

  • Burl

    Esimerkiksi hirvikärpäsistä poiketen ne juurikääpäitiöt eivät käyttäydy niin, että esimerkiksi esimmäiset yöpakkaset ne hävittäisi. Niitä leijailee jopa keskellä ankaraa talvea, joskin harvalukuisesti. Tältä pohjalta on vaikea linjata, että milloin kantokäsittelystä voidaan luopua. Samoin paksuihin kantoihin sieni tarttuu herkemmin kuin pienempiin, mutta mitään tarkkaa rajaa ei ole olemassa, mihin se tarttuu ja mihin ei. Asetuksessa on keinotekoisen tarkat määrittelyt sekä ajanjaksoille että kannonpaksuuksille.

    Metsuri motokuski

    Huonostihan tuo jäisenä levittyy kun aine on koneen säiliössä jo yön jälkeen jäässä.

    Puuki

    Eikö siihen tankkiin voi lorauttaa jäänestoa pikkupakkasilla ?

    Apli

    Tuntuu aika moni ostaja maksattavan tämän touhun metsänomistajalla.. Esim yksi tarjous harvennus 1.0e motti ja päätehakkuu 0.50e motti.. Noh pitää sitten neuvotella puunhinnoissa tämä ylöspäin.. Positiivistä että loppuviikosta näyttäs tulevan talvi!

    Burl

    Menee hiukan aloitusviestin ohi nyt, mutta loppujen lopuksi on yhdentekevää, maksaako sen kantokäsittelyn paperilla metsänomistaja vai metsäyhtiö. Kun tilanne on se, että kantokäsittely on tehtävä, koituu siitä kustannuksia hakkuussa, mitkä yrittäjä laskuttaa ja toivottavasti pystyy sen tekemään toteutuneiden kustannusten mukaan.

    Jos kustannuksia ei ole sisällytetty puukauppatarjoukseen, on se kantokäsittelyn hinnan verran kovempi ja metsänomistaja maksaa laskun. Maksaessaan kantokäsittelyn puunostaja ottaa tämän huomioon puun hinnassa. Molemmissa tilanteissa myyjälle jää sama nettotulo ja vastaavasti ostajalle -kustannus. Tarjouksia vertailtaessa asia tietenkin on otettava huomioon, mutta kovinkaan monimutkaisesta asiasta ei ole kysymys verrattuna vaikkapa vaihtelevien tukkimittojen vaikutuksen arviointiin kaupantekotilanteessa.

    Edit: kesä- ja kelirikkoaikana syksyllä korjattavissa olevasta puusta maksetaan lähtökohtaisesti parempi hinta. Tällöin on kantokäsittely tehtävä. Tuo seikka, maksaako käsittelyn myyjä vai ostaja, nousee merkitykselliseksi silloin, jos leimikon hakkuu tapahtuu ennakoidusta poikkeavana ajankohtana. Eli kun käsittelyä ei tarvitsekaan tehdä, tai se pitääkin tehdä, suunnitellusta poiketen.

    Metsuri motokuski

    En tiedä mitä tuo sieni-itiö pakkasnesteestä tykkää. Auton moottorissa pakkasnesteesä on ollut joskus limoitusta estävä vaikutus. Nykyaineista en tiedä. Mutta jos isännät sallivat pakkasnesteen käytön niin voisihan sinne vanhat nesteet kaataa. Nyt ei olla vielä kuitenkaan niin tehty.

    suorittava porras suorittava porras

    Kantokäsittely loppu . Tankki tyhjäksi ja pakkasnestettä järjestelmään .

    jees h-valta

    Älkää ny vaan mistään tavesta vielä haaveilko!
    Kun mennään pari viikkoa eteenpäin on vesisateiden aika ja sitä pIIIIsaa!

    pihkatappi pihkatappi

    Taitaa olla marraskuinen konesavotta juurikäävän leviämisen kannalta pahin, kun nesteet jäätyvät yöllä, mutta itiöitä pöllyää iltapäivästä.

    hikoileva torso

    Jos päivällä on lämpöasteita, mutta yöllä pakkasta, en usko juurikäävän tarttuvan. Itiö varmaankni kestää pakkasta, mutta itiöstä työntyvä sienirihma ei. Jos juurikääpä ei tuoreeltaan pääse infektoimaan kantoa, on sen osalta peli menetetty. Jos olisi toisin, eivät talvihakkuutkaan olisi turvallisia.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 21)