Keskustelut Tekniikka Kaatotunkki

  • Tämä aihe sisältää 12 vastausta, 10 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 4 vuotta sitten AvatarNimetön toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 12)
  • Kaatotunkki

    Stalpen vai RH-pusher 6.
    Kertokaahan viisaat kumpi parempi.

  • Tasunka Witko

    Kiitos vaan reippaalle roistolle vastauksesta.
    Stalpeniin taidan eurot laittaa.

    peltomies

    Hankin joitakin vuosia sitten itselleni RH-Pusherin numero 5, jonka kaatovoimaksi ilmoitetaan sama 3000 kiloa kuin Stalpenillakin. Olin vuosia himoinnut Stalpenia, mutta ostopäätös siirtyi aina vain ja syy taisi lähinnä olla korkea hinta.

    Sitten törmäsin tähän Pusherin valikoimaan ja ostopäätös syntyi oikeastaan aika helposti niiden parin rakenneseikan ansiosta, jotka Roisto Reipaskin mainitsi: maatuen rakenne on asiallisempi ainakin siinä suhteessa, että sen alle voi upottavissa tilanteissa saada poikittaisesta pöllistä hyvän alustan. Ja vielä tärkeämpi on yläpään kaatokynsien muotoilu, Pusherissa se on kuin karhun kynnet, uppoaa ja pitää varmasti. Pusheri tuntuu mitoitukseltaan reilummalta kuin siro Stalpen, mutta seurauksena on sitten huomattavasti reippaampi paino:Pusher 21 kg ja Stalpen 14,5 kg. Pusherin Kutonen on sitten jo 24 kg eli ei näitä aivan huvikseen metsään vie.

    Olen käyttänyt tunkkia ehkä sadan puun kaatoon, mukana on ollut tosi pahastikin väärään suuntaan kallistuneita puita. Vielä ei ole kuitenkaan tarvinnut mennä kampeen koko painollaan vääntämään, maksimi suositus on 75 kiloa. Kestävyyden suhteen ei itselläni ole valittamista muusta kuin ketjuvälityksen ohutlevystä tehdystä suojuksesta. Autokuljetuksessa se on ainakin minulla alimpana ja sen takia tein siihen lattaraudasta ylimääräisen suojauksen.

    Tunkkia käyttäessä kannattaa katsoa kuinka vaijeri alkaa kelautua rummulle. Toisen kierroksen alku pyrkii ainakin omassani mielellään ohjautumaan ensimmäisen yli, mutta tämän saa kädellä helposti korjattua, koska vaijeri on siinä vaiheessa vielä löysällä. Sen jälkeen kelautumisessa ei enää ole vaikeuksia.

    Kyllä puut kaatuu varmasti molemmilla tunkeilla. Homman nimi on vähän sama kuin kuka tykkää enemmän Huskusta kuin Tilhistä tai sitten päinvastoin.

    Leevi Sytky Leevi Sytky

    Olipa ilo lukea ”peltomiehen” hyvä kuvaus; otsikon aiheesta.

    tamperelainen tamperelainen

    Käsikäyttöinen vaijeri+ vinssi on yllättävän hyvä pahasti lenkojen puiden kaatoon.Sähköyhtiöiden miesten käytössä.Onko palstalaisilla kokemuksia.??

    Petri Petri

    Jälleenmyyjien joukko molemmille tunkeille lienee sangen harvalukuinen.
    Uittokalusto on ainakin myynyt molempia merkkejä, Stalpenia ja RH-Pusheria. Postimyynnistä on kuitenkin jotenkin ikävä ostaa. Kivijalkakauppa on jotenkin luonnollisempi paikka tälläiselle tavaralle.

    Agri-Marketissa olen nähnyt livenä RH-Pusheria, mutta vain yhtä mallia ja sitäkin suolaiseen hintaan verrattuna Uittokaluston hintaan.

    Petri Petri
    peltomies

    Kaatotunkit ovat tosiaan varsin hintavia, valmistusmäärät varmaan melko pieniä ja niiden tekeminen käsityövaltaista.

    Omaa Pusheria takavuosina hankkiessani edukkain myyjä löytyi Kannuksesta firma nimeltä Jukan Rengas. Yrityksellä on oma maahantuonti. Luulisin, että kannattaa tiedustella sieltäkin.

    petep
    Metsuri motokuski

    Itse jos nyt ostaisin niin en osta vaijeri vetosta tunkkia. Minusta se ei ole hyvä. Hammasvetonen on nopeampi eikä vaijeri sotkeudu rullalle.

    Jätkä

    Teetin Ammattioppilaitoksella hydraylisessa sylinterissä olevan pumpun yhteyteen kaatotunkin. Sen nostovoima on 8 tonnia, se ei työnnä puuta nurin, vaan tekee saman liikkeen kuin tuo videossa oleva nostokoukku. Laite on kahdessa osassa, eli mahtuu melkein repun sisään, kaikki ulkona on noin metrin pituinen. Siis ensin merkataan tunkilla rungosta kohta, johon sahataan matala kolo hammastukselle. Sitten tunkataan tunkki tiukalle ja tehdään sahaukset mielellään videon sahaustyylillä = Eritasosahaus. Kun sahaukset on rauhassa tehty, painellaan pumpun varrella muutama kerta ja pitää olla kova vastu, jos ei lähde.

    Tunkille tuli hintaa – uutena ostin tuon pumpun ja sylinterin , ja oppilaitoksen teräsvarastosta materiaali, pojat tekivät ihan pikkuruisella korvauksella – alle sata € kokonaishinta.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 12)