Keskustelut Metsänhoito Kaksihaarainen puu

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 13)
 • Kaksihaarainen puu

  Esim. lähellä maata haarautuva koivu, jos toinen haara katkaistaan vaikka puolimetriä ”liitoskohdan” yläpuolelta, niin jatkaako toinen haara kasvua vai onko paras ottaa koko puu pois?

 • Leevi Sytky

  Nostetaan tämä aloitus alkuun. Jätetty runko jatkaa kyllä kasvua, mutta saattaa saada lahovian.

  Anton Chigurh

  Nimenomaan: saattaa saada. On tullut muutama tuollainen amputaatio tehtyä vuosien saatossa. Joskus siitä kaksosesta on kehittynyt ihan laatutyvikin.

  Tässä tarkoitan kuitukokoisen puun leikkausta.

  kisi

  Aloittaja aatu puhuu jo aika kookkaista kaksosista, jos aiottu katkaisukohtakin on puolen metrin korkeudessa. En voi kehua pitkäaikaisella kokemuksella tässä asiassa, mutta hiukan arveluttaa se, että jaksaako jätetty runko kehittyä ihan laatutyveksi? Jonkunmoinen monkura siihen luulisi jäävän muistoksi kaksosajalta.

  satapii

  Itse teen valinnan seuraavan mukaan.(Raivaussahalla)

  Mahtuuko kasvamaan vain toinen vai molemmat?
  eli onko esim. kuusi tai mänty joka menee pilalle, jos jättää molemmat kasvamaan?

  jos hiestä ja mahtuu kasvatan molemmista kuitupöllin.
  jos raudusta ja mahtuu katkaisen pienemmän tai mutkaisen pois.
  jos hiestä tai raudusta ja ei mahdu katkaisen molemmat pois.

  Jos taas on puska(kantovesoja) koetan katkoa pienimmät pois ja väliä kasvatettavilla vähintään 0,5m.(näistä ei tervettä tukkia tule eli kuitupöllejä)

  Onhan näitä tapauksia kun motolla on yritetty katkaista vain toinen ja sahattu myös toinen puoliksi poikki.(katkeaa seuraavassa myrskyssä)

  Anton Chigurh

  kisille (tuo nimimerkkisi on kirjoitettu pienellä): sen muhkuranhan voi tyvetä, niinsanotusti.

  albre

  Itse pyrin hoitamaan tälläiset tapaukset jo raivaussahavaiheessa. Jos on istutustaimi tai jäisi liian iso aukko taimikkoon, jätän molemmat rungot kasvaamaan. Jätän aina molemmat kasvamaan, jotta tapaus näkyisi selvästi ja ensiharvennuksessa molemmat rungot lähtisivät sellukattilaan. Sanon motomiehillekin aina, että kaatavat vastaavissa tapauksissa molemmat tai jättävät molemmat kasvamaan.

  Itäsuomen Antti

  Samaa mieltä albren kanssa. Joko kumpikin tai ei kumpikaan. Poikkeuksena tietty kuusikon suojaks jätetty koivikko jossa kuusen kasvatus ajaa edelle jolloin se lahoamisriski on merkityksetön, mutta muutoin jos ajattelee kasvattavan laatupuuta niin se on mielestäni joko tai.

  Kuitenkin kannattaa olla tarkkana sillä joskus sellainen ”tyvihaara” voi olla muodostunu kahdesta taimesta.

  kisi

  Anton Chigurh puhuu muhkuran tyveämisestä.
  Mitä se tarkoittaa?

  Anton Chigurh

  Oletko tosissasi?

  Leikataan runko poikki sopivalta kohdalta muhkuran ja latvan väliltä.

  kisi

  Hupsis! Itsellenikin yllätykseksi aina tämän tästä paljastuu ammottavia aukkoja tiedoissani (mm. siksi väijyn täällä silloin tällöin!) – kuten tämä termi tyveäminen. Se tuntui minusta siltä, että muotoillaan se mahdollinen epämuodostuma sahoilla tai muilla taltoilla sileäksi eli tehdään puuhun nätti tyvi = tyvetään se!

  Eli oikeasti ”tyveäminen” siis tarkoittaakin sitä, että jätetään muhkura pois pölkyn tyvestä sahaamalla tarpeeksi korkealta eli jättämällä pitkä kanto.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 13)