Keskustelut Metsänomistus Kansalaisaloite metsänhakkuiden julkisesta kuuluttamisesta

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 26)
 • Jätkä

  Kuuluttaminen voisi olla paikallaan Valtion, Kaupunkien ja kunnan, sekä seurakuntien omistamien metsien hakkuiden osalta, mutta ei yksityismailla – ei edes asemakaava-alueilla.

  mehtäukko

  Jos on ilmoiteltava, tuo Jätkän rajaus riittää.

  jees h-valta

  Aivan yhtä mieltä!

  Scientist Scientist

  Kuntien tulevat metsienhakkuut voisi tiedottaa etukäteen ja keskustella lähiasukkaiden kanssa tehtävistä toimenpiteistä. Voisivat asukkaat ja ehkä kuntakin olla tyytäväisempiä. Nyt jälki voi  olla välillä surkeaa. Hakkuutapaa voidaan useassa tapauksessa vähän muuttaa.

  Nimimerkki kokemusta on.

  puunhalaaja

  Mielestäni tämä aloite on hyvin ongelmallinen, ja erityisen ihmeellisiä on ollut twitterissä jotkut argumentit tämän puolesta.

  Minä tykkään maalaismaisemasta. Istun patiolla tuolissa ja katselen kun naapuri kyntää kymmenen metrin päässä. Siemailen erikoisoluita ja nautin siitä miten viljapelto heiluu elokuun tuulessa. Mutta jos viljelijä päättäisi lopettaa maanviljelyn ja metsittäisi peltonsa, niin ei minun mielipahani ja harmistukseni voi olla peruste kieltää pellon metsitystä, ei vaikka se voisi hankaloittaa mun mökin myymistä. Samalla tavalla ei voi argumentoida, että mökin jälleenmyynnin vaikeutuminen olisi peruste estää avohakkuu.

  Metsänkäyttöä rajoitetaan monin tavoin ja monilla hyvillä perusteilla, on kymppikohteita ja ties mitä. Näille rajoituksille on kuitenkin objektiiviset perusteet. Nyt jos aletaan yksittäisten ihmisten maisemamieltymysten mukaan rajoittamaan toimia, mennään hommassa ihan uudelle levelille. Minusta tässä on hyvin vahva nimbyilyn maku. Verrataanpa näitä kahta argumenttia: ”en halua vammaisten palvelutaloa minun kortteliini, koska asuntojen hinta voi laskea” ja ”Tonttini lähimetsää ei saa hakata, koska mökin jälleenmyynti voi vaikeutua”. Minusta tuossa on sama pohjavire.

  Ymmärrän erittäin hyvin ketutuksen, mikä hakkuista voi tulla, mun pieni tilus rajoittuu metsärajojen osalta melkein pelkkään avohakkuuseen. Haluaisin enemmän jatkuvaa kasvatusta, liito-oravia ja kaikkia pörröisiä hyviä asioita. Minun intressini halailla naapurin puita ja nauttia tietynlaisesta maisemasta on kuitenkin alisteinen naapurin intressille hankkia toimeentulonsa.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Hakkuun vaikutus riippuu paljon lähtötilanteesta: pieni synkkä itikkainen tontti voi jopa hyötyä avohakkuista – ainakin itikat vaihtuvat paarmoiksi.

  puunhalaaja

  Hakkuun vaikutus riippuu paljon lähtötilanteesta: pieni synkkä itikkainen tontti voi jopa hyötyä avohakkuista – ainakin itikat vaihtuvat paarmoiksi.

  Juu, toki näinkin. Mutta ongelma tässä on juuri tuo subjektiivinen kokeminen. Yksi kokee synkän kuusikon kodikseen, toinen haikailee valoa tontille. Metsänomistaja ei voi olla varma millainen mökkiläinen sattuu naapuriksi tulemaan. Huomasin aikoinaan yhden rajanaapurin varovaisesti tiedustelevan näkemyksiäni puiden kaadosta. Sanoi sitten jälkeenpäin,  että ei voi koskaan tietää millaisia kaupunkilaisia? tulee maalle.

  Jätkä

  Puunhalaaja. Oletko lainkaan huomannut, että avohakkuualue ei ole kovin kauvaa aukkoa, vaan se joko muuttuu hoitotoimin taimikoksi, taikka hoitamatta vesakoksi.

  ”Oletko joskus nähnyt yli kymmenvuotiaan aukon?”

  jees h-valta

  Painottaisin uudistuksen tärkeyttä. Kyllä aukko on mökkiläisenkin kestettävä sen muutaman hetken kun se sitä on. Nuori metsä on aivan kaunis katsella. Ei kuitenkaan aivan hoitamaton vitelikko.

  harrastelija harrastelija

  Jätkän rajaus oli selkeä, asemakaavan alueelta puiden kaataminen vaatii kyllä ainakin Elyn luvan.

  Minä tein sen virheen, että keskustelin naapurin kanssa tulevasta hakkuusta! Ostomiehen kanssa kuljettiin kuviolla ja naapurille kerroin suunnitelmasta. Sanoin, että ilmoitan moton tulosta, jotta aitauksessa olevat hevoset voi viedä tarvittaessa talliin.

  Seuraavassa metsään.fi:ssä ilmestyi aivan rajalle sininen täplä ja kuvion huomautuksessa luki, että liito-oravan vaikutus? Elyn liito-oravaexpertti ei kyllä tietänyt asiasta? Selvitettävänä on nyt, että mistä ne liito-oravat siihen tulivat?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 26)