Keskustelut Metsänhoito Kantokäsittelyn hinta kolminkertaiseksi !

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 105)
  • Kantokäsittelyn hinta kolminkertaiseksi !

    Yllä mainittuun tulokseen ovat päätyneet mielipiteissään ne 50 koneyrittäjää , joilta tiedusteltiin mielipiteitä kantokäsittelystä kuluneena keväänä . Työn aiheuttamat kustannukset ovat siis kolme kertaa suuremmat , kun korvaus , jota työstä maksetaan . Kun kaikki työkustannukset huomioidaan , tuottaa toiminta tappiota keskimäärin runsaat 8000 euroa per kone !

    Kun kantojen käsittely maannousemaa vastaan aloitettiin kolmetoista vuotta sitten , maksettiin työmuodolle tukea täsmälleen sama summa korajttua puukuutiota kohden , kun tänäkin päivänä . Tuolloin tuella katettiin materiaalikulut ja puolet työkustannuksista .

    Jostakin syystä työstä on maksettu pelkkä tuen suuruinen summa, jonka yrittäjä itse joutuu monissa tapauksessa erikseen anomaan . Todellisia kustannuksia ei kukaan ole ollut halukas maksamaan . Herääkin kysymys , kuinka kauan ollaan valmiita tekemään kantokäsittelyjä pelkällä talkoomielellä . Sille puuttuvalle osalle korvausta (8000 €/ kone) olisi ainakin yritysten taseiden perusteella kovastikin käyttöä .

  • Niko

    ”En tiedä miksi maanomistajien pitää täällä keskenään keskustella tällaisesta: olemmeko liian kilttejä ja alistuvaisia?”

    A. Jalkasen käsitys ”keskustelusta” on omalaatuinen. Ystävänsä nimim. AC lienee hänen mielestään tästä ”keskustelusta” kärkiesimerkki!

    Tuosta kiltteydestä ja alistumisesta. Minä ehdotan jämäköitä kapinatempauksia. Muutama tulee mieleen:

    1. Ihan totaalinen puunmyyntilakko ainakin 10 vuodeksi. Siinäpähän tehtaanomistaja-kapitalistiriistäjät miettii pitkään kannattiko suututtaa sillä tuontipuulla! Sitten mietitään sen 10 vuoden jälkeen vaikutuksia ja jatketaan sitä myyntilakkoa ihan muuten vaan.

    2. Liitytään A. Jalkasen kovasti joka käänteessä mainostamaan MHY:een ja vaikka MTK siinä samalla. Kyllä asiat alkaa luistamaan ”Kannolta Rysseliin.” Onhan siitä varmaan jo näyttöjäkin…vai oliko niitä? No olihan ne MTK:n ”kallit” kartellissa ainakin mukana. Hyvähyvä! MH-maksu takaisin pakolliseksi!

    3. Ei alistuta (eikä olla kilttejä), vaan kerrotaan selkeästi että tukia täytyy saada enemmän. Lähdetään reilusti maanviljelijöiden viitoitatmalle tielle! Se olisikin jämäkkä pyyntö tässä Suomen taloudellisessa tilanteessa. Kyläl ne vapisis siellä eduskunnassa, ai että…

    4. Laitetaan puomi tielle niin ei mökkiläiset (saattavat olla kaupunkilaisia!) ajele.

    5. Huudellaan enemmän metsästystä harrastaville netin keskustelupalstoilla, niin kuulevat kerrankin että nyt puhuu isäntien isäntä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kyllä periaatteessa olisi mahdollista, että boorin puute, josta kuusen juuristo kärsii ennen kuin se näkyy latvuksessa, voisi altistaa lahottajasienen tartunnalle. Siinäpä hypoteesi testattavaksi.

    Ihan hyvä, ellei hirvitilanne enää estä koivun viljelyä! Mieluummin sitä laittaisi kuin kuusta, kaarnakuoriaisen tuhoalueelle.

    Tuosta tehostetun varhaishoidon siunauksellisuudesta en ole ihan vielä vakuuttunut; ainakin täytyisi samalla huolehtia, että taimikko ei mene liian harvaksi laatukasvatuksen eli oksien kuolemisen kannalta. Kuolemista voi tosin edistää karsinnalla sitten vähän myöhemmin.

    jees h-valta

    Kyllä ne vaihtoehdot alkaa vähetä että senpuolesta lehtipuuta on pakko alkaa suosia. Minulta meni kuusen luontainen taimikko jostain syystä ”ruvelle” tämän kesän aikana joten ylispuuston poiston jälkeen jäljelle jää ruskeaksi kuivunut parimetrinen kuusitaimikko. Kasvata sitä sitten.

    suorittava porras suorittava porras

    Odotele rauhassa pari vuotta , että neulaset uusiutuu . Varjossa kasvaneiden kuusten neulaset ruskistuvat lähes poikkeuksetta saatuaan yhtäkkiä runsaasti valoa verhopuiden poistamisen tuloksena. Maaperän nestetasapainon muutoksellakin voi olla osansa tapahtumaan .

    Tuo kaksivaiheinen kasvatus ei oikein istu nykymuotoiseen puutavaran korjuuseen . Kasvutappioitakin on luvassa , jos ylispuita kasvatetaan liian kauan rajoittamassa taimiston normaalia kehitystä .
    …ja kuka tietää , kuinka vanhaa tuo Jessen taimiaines lopulta on . Ikä voi olla kymmenestä kuuteen kymmeneen vuoteen samankokoisillakin taimilla .

    jees h-valta

    Eipä nuo ole mitään valoshokkia saaneet ja kuuset ovat osin jo varistaneet neulasensa eli eivät toivu. Tätä asiaa tutkaillaan tulevan alkutalven aikoihin ja jos jotain selviää kerron kyllä. Mutta tämä lähti ”liitoon” siitä ojansyrjästä joka hakattiin hätänä nyt juhannuksen aikoihin kirjanpainajatuhon vuoksi. Silloin jo kummasteltiin myös pienemmän kuusikon ruskistumista sen ojan varressa laajemmallakin. Nyt kun kuljin viereisellä palstalla joka on harvennettu kymmenkunta vuotta sitten ja ottanut hyvän kuusialikasvoksen, totesin että tuhoala oli nopeasti kesän mittaan laajentunut ja ne kuuset ovat totaalisesti sököjä.

    Gla Gla

    Jospa hakattu ala ei ollutkaan kirjanpainajien tuhoamaa, vaan saman taudin joka vaivaa taimia? Tai ehkä kirjanpainajat hoksasivat stresaantuneen kuusikon ja iskivät sinne.

    kuusessa ollaan

    Olisi erinomaisen mielenkiintoista nähdä kuvat noista Jees-kuusista. Kuusi on todella herkkä nopeille muutoksille, oli kyse sitten valosta tai maaperän kosteudesta.

    vihreen koneen kuski

    Kemera tuki uudistuu. Näillä näkymin laki astuu voimaan heinäkuussa. Siirtymä-aikana tehdystä työstä ei makseta, eli touko- kesäkuun kantokaäsittely töille ei makseta tukea pennin latia, eikä myöskään euroja. Tuki muuttuu pinta-ala perusteiseksi ja on 75€/ha. Eli jos nykyinen tuki on ollut huono, niin uusi malli on surkea. Harvennuksella tuki kattaa korkeintaan 1/4 osaa ainekustannuksista, työ, laipat, yms. jää urakoitsian maksettaviksi. Aika laimeita liuoksia on käytettävä jos meinaa saada aineen riittämään n. 180l/ha.

    Kantokäsittely vaatimus tulee sertifikaatin kautta, MO ja metsäyhtiöt ovat yhtälailla velvollisia sitä noudattamaan, ei se mikään urakoitsian yksin oikeus ole, Metsäkeskus valvoo että tukien mukaiset käsittelyt on tehty. Ainoa sanktio on tukien menettäminen. Mutta jos ei hae tukea? Eikä levitä myrkkyä. Terveys ja rahat säästyy! Onkohan nyt MO:n vuoro hoitaa kantokäsittely seuraavat 20-30 vuotta. Jos MTK olis parempi edunvalvoja ja hoitais tuet kuntoon?

    Panu Panu

    Ainakaan uusista PEFC-kriteereistä en löytänyt kantokäsittelyvaatimusta:

    http://www.pefc.fi/media/PEFC_FI_2014_standardit/PEFC_FI_1002_2014_Metsaesertifoinnin_kriteerit_20141027.pdf

    Tuet sotkee aina asioita ja tämäkin tuki pitäisi lopettaa. Jos puunostaja-taho haluaa ei-lahoa puuta tulevaisuudessa niin sillä on kiinnostusta tehdä kantokäsittely. Yleensä myöskään MO ei halua metsänsä lahoavan.

    Hyvä käytäntö voisi olla, että ostaja tarjoutuu maksamaan puolet kantokäsittelystä ja puolet maksaisi myyjä. Jos myyjä ei suostu maksamaan niin sitten se jäisi tekemättä ellei puunostaja innostu maksamaan sitä kokonaan. Veikkaisin, että aika pieni osa myyjistä ei suostuisi tuohon sitä 50 euroa laittamaan.

    Säästetyillä tukirahoilla voitaisiin poistaa vaikka solidaarisuusvero niin MO:lla olisi millä maksaa.

    EDIT:
    Mites nykyisin muuten toimitaan näissä tapauksissa?

    ”Esimerkiksi kuntien, seurakuntien ja muiden kuin pääasiallisesti maatila- ja metsätaloutta harjoitettavien yhteisöjen metsissä tehdyille toimenpiteille tukea ei voida myöntää.”

    http://www.metsakeskus.fi/sites/default/files/juurikaapa-kemeratuki-torjuntaan-toimintaohje-1.pdf

    vihreen koneen kuski

    EDIT:
    Mites nykyisin muuten toimitaan näissä tapauksissa?

    ”Esimerkiksi kuntien, seurakuntien ja muiden kuin pääasiallisesti maatila- ja metsätaloutta harjoitettavien yhteisöjen metsissä tehdyille toimenpiteille tukea ei voida myöntää.”

    Näissä kohteissa MO maksaa lystin kokonaan tai sitten ei käsitellä ollenkaan, MO:n valinta.

    Näin sen pitäisikin olla ja ne MO:t joilla tukeen oikeus hakevat sitä.

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 105)