Keskustelut Metsänhoito Käsineet talvihakkuisiin moottorisahalla

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 46)
  • Käsineet talvihakkuisiin moottorisahalla

    Suunnitelmissani on lähteä ensi kuussa Kainuuseen tekemään moottorisahalla harvennushakkuuta. Tiedän, lunta on paljon, vaan kun routaa ei ole ja puut pitäisi saada suolta vielä lumien aikana lanssiin.

    Mitkä ovat hyvät työkäsineet? Saisivat olla lämpimät, kun pakkasta saattaa olla reilut kymmenen astetta, vedenpitävät suojakeleille ja kestävät, ettei tarvitse joka päivä vaihtaa uusiin.

  • Metsänmies

    Metsuri motokuski:”Onhan vähän eri asia jos jätkä puhuu ansiohakkuusta ja toinen tekee leppiä kun muutakaan hommaa ei ole.Olen kyllä jätkän kanssa samaa mieltä harvennuksen teon järkevyydestä metrin lumessa.” Täyttä asiaa. Itse asiassa hankintahakkuu ei ole taloudellisesti kannattavaa missään olosuhteissa, jos tiedossa on muuta hommaa. Teetin pari vuotta sitten kesällä energiapuuta koneella, kun olin palkatussa työssä. Tuossa palkkatyössä pääsin huomattavasti paremmille ansioille, kuin olisin päässyt omalla hankinnalla. Eikä tuota aloittajan työtä voi kutsua miksikään ansiohakkuuksi, kaikella kunnioituksella. Enemmän on harrastuksen makua, jos seitsämältä eri alueelta tulee yhteensä 100 mottia. Hyvää kuntoilua kuitenkin.

    KG

    Minäkin olen huomannut, ettei tällainen harrastelijametsuri pääse paljaan maan aikaankaan kummoisille tuntipalkoille. Työmotivaatio täytyy siis etsiä muualta. Toivottavasti tämän talven urakka ei johda ansiohakkuuseen, vaan homma pysyy harrastuksen puolella.

    Lumen lapioinnista: Otan vastaan hyviä neuvoja, jos sellaisia, käytännössä testattuja, löytyy.

    petep

    Saattaa olla siellä tyvellä aika työlästä lunta lapioitavaksi. On satanut välillä vettä ja sitten pakkasta ja sama muutamaan kertaan uudelleen niin ei ole ihan puuteria kaikki lumet.

    Jätkä

    KG. Paksun lumen aikaan olemme hakanneet / hakkuuttaneet lähinnä vain tukkipuita.

    Pari savottaa on ollut, jolloin oli pakko mennä pahimpaan aikaan kuitupuuleimikkoon. Pojat (silloin ei ollut tyttöjä kurssilla) – kaivoivat vain pinnasta vähän. Urakkapalkka = laitoin heidät lyhentämään joka kannon = n. 40 senttä / kanto.

    Toisessa savotassa opetin heille kaivamistekniikan: kuitupuuleimikossa kaivetaan vain sahan mentävä reikä puuhun nähden oikealle kohdalle. Saha työnnetään laippa edellä hankeen (lyhyt laippa on etu)  Sahataan kaatokolon asemasta vain vastasahaus, sitten siirretään saha toiselle puolelleja lähes katkaistaan tyvi. jos jää pitopuuta hivenen verran, niin hyvä.

    Meillä oli Fiskarsin karkaistusta alumiinista tehdyt ”viljalapiot” – lujia kuin teräs, mutta keveitä. (ja kalliita)

    Hyvin vähän tuli maihin / kiviin sahauksia. Sen aikaiset hakkuutaksat nousivat rajusti, kun lunta oli yli metri. Ahkerat pojat tienasivat hyvin, mutta vetelät eivät.

    Kyllä kymmenen motin hakkaajillakin putosi tuotos kolmeen mottiin / pv.

    Per Ä Reikäs

    Naudan nahkaiset on parhaat

    Jätkäpätkä

    Käytin syksyllä nuita oransseja, merkkiä en muista, mutta hankkialtakin niitä saa. Kokonaan kumisia sormikkaita, nehän olivat tunnissa hiestä läpimärät ja 2 päivää saivat kuivua saunassa ennenkuin olivat taas kuivat. Ne jossa selkäpuoli kangasta olivat jo seuraavana aamuna kuivat

    Tikkula

    Hakkasin viime keväänä maaliskuussa lumituhot ja harvensin männikköä n100m3. Oisko aikaa menny ajot mukaanlukien 3 viikkoa. 2 harvennus. Alussa piti käyttää lapiota mutta lopussa jo juurukset oli sen verran sulaneet että potkiminen riitti. Oli ollut sen verran suojaa että runko jäi hangen päälle ainakin osin. Ajoin traktorilla alkuun ajourat jäätymään, joten se auttoi liikkumista huomattavasti. Ja ajamistakin sitten kuun lopulla kun ajourat oli jäässä. Silloin tammikuussa yritin tiheän kuusikon harvennusta. Lunta maassa 40cm. Puussa loput. Ja koko ajan satoi lisää. Jos puun sai kaatumaan, se upposi hankeen, josta se piti nostaa ylemmäs karsintaa varten. Puun juurukset piti lapioida.  Muutaman päivän temmelsin ja lähdin muihin hommiin. Ajaa niitä yritin silloin maaliskuussa, mutta eihän niitä kaikkia nähnyt sieltä hangesta. Nyt syksyllä ajoin loput nökköset polttopuukasaan. Mutta vuodet ei ole veljeksiä. Tänään ilo sahailla kuusikossa. Pikkasen härmää maassa, mutta kumisaappaat piti olla, nahkaturvajalkine ois kastunut. Rukkasia en osaa käyttää. Halpoja vuorellisia työkäsineitä ja sahassa kahvalämmittimet.

    Kumikettu

    Hanska kuin hanska, jos on sopivan kokoinen ja suojaava. Paksuutta on siis hyvä olla sen verran, että kohtuullinen mekaaninen tälli ei rullaa suoraan nahkoja irti. On varattava monet parit päivää kohti.

    Jätkä

    Kaikesta päätellen ei kuitenkaan ihan kaikki ole juuttuneet nimikkeeseen ”Turvakäsine”. Käytännössä parempia – tai anakin yhtä hyviä saa hankittua useita pareja yksien turvaparien hinnalla.

    Kuten moni on todennutkin, kuivien vetäminen käteen esim tankkauksen yhteydessä on niinkuin sen aiheen ”pihvi”. Samoin se, että hanskat kuivuvat yön aikana.

    Katson myös sen, että hanskat eivät ole ikuiset – eduksi, koska en ole koskaan pessyt / pesettänyt käsineitä.

    Nahkakäsineissä, jotka on tehty metsätyöhön , on ykkösnahka otettu vuohesta, jonka -nahkaiset käsineet eivät muutu koppuroiksi kastumisen ja kuivumisen seurauksena.

    Jalapa

    Meneeköhän mainostamisen puolelle?

    https://www.puuilo.fi/epages/puuilo.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2014011303/Products/10078502

    Ainakin kelpo käsine ja hinta/laatu kohdallaan…

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 46)