Keskustelut Metsänomistus Kasvoton metsänomistaja hakkaa minkä irti saa

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 544)
  • Kasvoton metsänomistaja hakkaa minkä irti saa

    MT:ssa oli 8.7. mhy Kanta-Hämeen toimihenkilön kirjoitus, jossa oli oheinen otsikko. Arvostelun kohteena oli sijoitusrahastot. Kirjoittajan mukaan ne vääristävät markkinatilannetta nostamalla metsätilojen hintatasoa. Lisäksi ne hakkaavat kaiken myytävissä olevan puun ja mahdollisesti vähän enemmänkin.

    Millä perusteella joku voi sanoa, että juuri sijoitusrahastot ovat huonoimpia metsänomistajia? Kukaan ei tietääkseni oli tutkinut asiaa.

    Metsänomistajien joukko on hyvin kirjava, samoin metsien käsittelytavat. Yhtä kaikki meillä on metsälaki ja hyvän metsänhoidon suositukset.

    Rahastot ovat syntyneet tällä vuosituhannella tarpeen sanelemana. Niillä on selvästi kysyntää. Sijoitusrahastot ovat yksi omistusmuoto. Toistaiseksi niiden metsäomaisuus on kokonaisuutena varsin vähäinen.

  • kmo

    Mökkipaikkakunnalla kun olen katsonut muutaman viime vuoden aikana myynnissä olleita palstoja niin useampi tapaus missä sellainen 2-harvennus metsä avohakattu ja uudistaminen jätetty luontaisten hieskoivujen varaan. Sinänsä pieniä palstoja, 10 hehtaarin molemmin puolin, että tuskin on metsärahastot olleet asialla vaan ihan normaalit metsäsijoittajat, oletan.

    metsänkasvattaja

    näissähän  sen  näkee  miten  jotkut  metsänomistajat  eivät  oikeastaan  tarvitsisi  minkäänlaista palstaa   täysin  vastuutonta  hakata  keskenkasvuisina  ja  jättää  vielä  uudistaminenkin  tekemättä  metsäkeskusten  pitäisi  tiukemmin  valvoa  uudistamista  ja  kunnon  sakot jos  työt  jää  tekemättä

    Metsuri motokuski

    Onhan tuo aika selvä asia. Jos luvataan jopa 8% tuotto niin mistäpä se muusta otetaan kuin puunmyynnistä. Mieluimmin niin että jätetään uudistamatta ja käytetään ns jatkuvaa kasvatusta jättämällä huonompi puuaines jäljelle.

    Sitten lopuksi myydään maapohja uudestaan ja aletaan etsimään uusia tiloja. Tuohon jos mihin pitäisi meidän viherpiperöiden puuttua ja alkaa siitä kirjoittamaan.

    Visakallo Visakallo

    Metsälain vapauttamisessa kävi valitettavasti juuri niin kuin lain uudistamisen aikaan kirjoitin. Aika paljon tuli silloin korville. Silloin olivat rahastojen lobbarit kovasti äänessä palstalla. Nyt ne turvat ovat tukossa.

    Puuki

    Sopisi vähän päivittää 5 vuotta sitten voimaan tullutta metsälakia.  Hyväksikäytön estämiseksi uudistusvelvollisuus samanlaiseksi hakkuutavasta riippumatta.  Muistaaksen jk:n pienaukkohakkuissa ei ole vielä uudistamisvelvollisuutta , jos kasvatuskelpoisia taimia ei ole tullut esim. 10/15 vuoden päästä, vai tietääkö joku paremmin ?  Min runkoluku jatkokasvatuskelpoille puille myös , kun tehdään PPA:n ”alasajo” jotta uusi taimia saataisiin syntymään; esim. 10 vuoden päästä pitäisi olla jokin min. raja runkoja/ha.   Muutenhan on liian helppo pilata metsä laistamalla uudistamisesta tahallaan , poimia arvokkain tulevaisuuden tukkipuusto harsimalla ja jättää esim. kasvupaikalle sopimaton jätemetsä kasvamaan uutta metsää.  Varsinkin jotkut ulkomaalaiset sijoitusryhmät voi ostaa  hyväkuntoisia metsiä , hakata piloille ja häipyä ns. ”konkurssin pakottamana” paikalta.  Niitä tapauksia tulee , koska muillakin aloilla vastaavaa on ollut; esim kaivostoiminnassa, kun säännöt ennallistamisen rahoittamisesta on  liian löperöt tai niitä ei ole ollut ollenkaan.

    Perko

    Puuki,  tuo tapa ei oo sitä jk . Joku saattaa ,  voi ostaa, konkurssin, ym.  Arvailuihin  vedoten yrität paluuta entiseen se ei estänyt silloinkaan puhastuksia. Nyt on niistä ns luvallista hakkuista syntyneitä ongelmia on selvittämättä jossain 40k ha . Sitäkö pitäis jatkaa? Tyhjäkäynnillä on laajat alat.

    Sama kun yrität ratkaista ; kuinka nopeasti pitää ajaa 2km loppumatka  120km/h keskinopeudella    kun eka on ajettu 60 km/h ?

    Jovain

    Uskoisin, että keinotteluun on puututtava. Lähtökohtaisesti metsälaki ei salli keinottelua. Tässä vaiheessa valvontaa olisi lisättävä.

    Eiköhän pienaukot ole tarkoitettu kehityskelpoisten taimistojen vapauttamiseen, ei mahona seisottamiseen. Ja muussa jk metsän hakkuussa, kun sitä nyt toteutetaan jaksollisessa metsänhoidossa, runkoluku on yksi kriteeri, mutta jos otettaisiin toiseksi kriteeriksi runkoläpimitta kullekin kehitysvaiheelle. Sillä varmistettaisiin, että kasvatetaan sitä parasta puustopääomaa, joka on hyvän metsänhoidon lähtökohta. Ja torjuttaisiin jätemetsät, joilla nyt keinotellaan ja joita Puuki tuossa hyvin kuvaa.

    Metät kunnossa!

    Ketjun avaaja on ollut hiljaa esitettyjen kommenttien jälkeen?

    Gla Gla

    Yhtä asiaa en ymmärrä. Jos sijoittaja maksaa reilusti enemmän kuin muut, on palstan hinta enemmän kuin puuston arvo. Jos se hakataan varsinkin ns. keskenkasvuisena, ei puustosta saa ostohintaa lähellekään takaisin. Onhan puissa odotusarvot. Jos palsta myydään hakkuun jälkeen uudistamsttomana, ottaa omistaja takkiinsa, kun toinen sijoittaja ei uudistamatonta maapohjaa ylihinnalla osta.

    Ei sijoittaja näin voi toimia.

    Visakallo Visakallo

    Näin vain valitettavasti toimitaan, eikä se ole edes ensinmäinen kerta Suomessa. Yhtiöiden tekemien määrämittahakkuiden ja harsintojen jäljiltä metsiä jouduttiin valtion kustannuksella kunnostamaan valtavat hehtaarimäärät useilla mera-ohjelmilla. Näin tulee taas käymään, jos poliittinen rohkeus ei riitä puuttua asiaan ajoissa.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 544)