Keskustelut Metsänhoito Kävyt rahoiksi metsästä

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 15)
 • Kävyt rahoiksi metsästä

  Lehdessä kerrottiin ostettavan käpyjä 75senttiä litra,vieläkö kuka on kävynkeruuta suorittanut?.Joko tänä syksynä,taikka elämänsä aikana.

 • 6tukki

  Taitaapa olla jo yli 40-vuotta aikaa siitä, kun viimeksi käpyjä myyntiin keräsin. Mutta seitsemän vuotiaasta tuonne 15 vuoden korville männynkäpyjä keräsin veljieni kanssa joka ikinen talvi. Marjanpoiminnan ohella käpyjen keräys oli ainakin meidän perheessä ihan merkittävä tulojen lisääjä.

  Savotoita oli alueellamme mielestäni harvoin, joten keräsimme pääosan kävyistä pystypuista. Puihin nousu oli siinä iässä helppoa. ”Kääppäämällä” mentiin melkein puuhun kuin puuhun, ainoastaan yläosastaan ”silkkikuorisiin” mäntyihin käytimme apuvälineenä vahvaa rautalankalenkkiä + kapulaa.

  6 m3

  70-luvulla ensimmäsiä ”rahatilejä” oravannahkakaupan ja marjanpoiminnan lisäksi.
  Kävyt kerättiin savotan joutoaikoina.

  Juniperus

  Suosittelen käpyjenkeruuta hyvänä sivuansiona tai kokopäivätyönäkin
  jos tietää lähiseudullaan hakattavan käpyjenkeruuseen sopivaa metsää.Ansiokin voi olla 100-200 kg/päivä, tai jos metsänomistaja itse
  hakkaa hankintakaupalla keräykseen sopivaa metsää niin itse kävyt
  keräämällä voi saada lisähintaa jopa 10-15 eur./ runko.

  Lähettäjä: Juniperus

  6 m3

  Lienekö säännöt muuttuneet, ennen kävyt piti kerätä sydäntalven pakkasilla.
  Hometta ei saanut olla, muuten ei vastaan otettu.

  ropsilehtori

  Käpyjen keräys on hienointa ansiotoimintaa, kuten A.A1. Honkajoki Tuntemattomassakin todisti. Itse aloitin 1962 talvella ja rahaa tuli mukavasti. Suurimmat tilit sain talvella 1973 Lapissa, kun siellä oli ennätyslämpimän 1972 kesän jälkeen todella paljon männynkäpyä. Säkki toisensa jälkeen täyttyi ja rahat pankkiin. Joka vuosi pitää kerätä omiksi tarpeiksi, jotta voipi vertailla eri vuosina kerättyjen siementen menestymistä. Parhaillaan keräilen mustakuusen käpyjä, joita tuli viime kesänä aika paljon.

  Metsäkupsa

  Kävyt maksoivat 30-v. sitten 2 mk litra(n.34 snt).Mäntytukki pystyyn 175mk(29,46 eu).V.1982.Paremmin kävyt pitäneet hintansa,kuin niistä kasvavat puut.

  työtön

  Saako krätä käpyjä mistä vaan? että jos jossainon mettää hakattu ja latvukset maassa ja paljon käpyjä niin saako ne ottaa. Vai pitääkö ola jostain lupa kysyttävä?

  Leevi Sytky

  Lupa on kysyttävä. Kun lupa myönnetään ja menet keräämään käpyjä, varo etteivät ammu sinua hirvenä. ( Hirvenmetsästäjä luulee sinua hirveksi joka kerää muonaa talven varalle.)

  työtön

  Pistää jotaki punasta päälle että näkevät että ei olla hirviä. Mistä sen tietää kuka omistaa mitkäki metät? vai riittääkö jos motomies antaa luvan? Ttai että keneltä se lupa pitää hankkii virallisesti että ei tuu sanomista.

  Leevi Sytky

  Sen metsän omistajahan se luvan antaja on. Motomiehen luulisi tietävän kenen metsässä hakkaa…
  Juuri työn alla olevalle hakkutyömaallehan sitä kannattaa suunnistaa, tai heti kun moto on lopettanut. Ennenkuin tulee lunta.

  Lisäys: Itsellä on käynyt mielessä, jos kysyisi mhy:stä missä savotoita. En myyntiin ehdi kerätä, mutta vähän omiksi tarpeiksi…

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 15)