Etusivu Keskustelut Metsänhoito Käytäväharvennus

Tämä aihe sisältää 18 vastausta, 9 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Puuki 10 kuukautta, 1 viikko sitten.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 18)
 • Käytäväharvennus

  ”Luke kehittää käytäväharvennusta”

  Muuallakin  aiemmin käytettyä harvennustapaa kehitellään. 1-2 m leveitä käytäviä ajourien väleihin kutannustehokkuuden parantamiseksi.  Voi hyvinkin toimia. Kustannustehokkuus kannattaisi ulottaa jo uudistusvaiheeseen. No sitä itsekukin voi tietysti toteuttaa ominnokkinensakin ilman sen kummempaa uutta  tutkimustakin.

 • sikari

  Kuinkahan taajaan on näitä käytäviä tarkoitus tehdä? Mitenkä käy laadun valinta?

  kuusessa ollaan

  Ruotsissa jo pitkään tutkittu.

  http://www.skogforsk.se/contentassets/d76f63931cdd45c89a942d88c8adbc4c/arbetsrapport-588-2005.pdf

  Myös Suomessa on tutkittu laskennallisesti kannattavuutta koko kiertoajalle.

  http://www.metsateho.fi/wp-content/uploads/2015/02/Raportti_228_Koneellisen_taimikonhoidon_kustannustehokkuuden_parantaminen_jh_ym.pdf

  Koneen kulkukäytäviä tehdään tasaisin välein ja viimeisimmissä versioissa näiltä käytäviltä suoraan tai tähden muotoisesti poikittaiskäytäviä.

  Puuki

  Tuo ruotsalainen tutkimus selvittää koneellisen taimikonhoidon ja metsuri+raivaussaha-tyypin kustannusvertailua. Näytti olevan 8 – 28 % edullisempaa kokonaiskustannuksiltaan.

  Metsätehon tutkimus setvii erilaisten koneth:n kannattavuuksia  vs. manumenetelmä ja hoitamaton taimikko.

  Ensiharvennuksen käytävähakkuut on eri asia.

  kuusessa ollaan

  Otin nuo esille ihan esimerkkinä, molempien laitosten tutkimusraporteissa enemmänkin aiheesta.

  Tolopainen

  Ei taida olla mitään järkeä iskeä maahan ylimääräisiä taimia ja sitten korjata niistä osa summassa pois miinuskatteella, halvemmaksi tulee kun istuttaa vähemmän ja harventaa raivaussahalla ylämääräiset jo taimikon hoitovaihessa, pääsee suoraan kakkosharvennukseen.

  Rane2

  Tässä edullisuus syntyisi siitä kun käytäväharvennusvehkeen voi tehdä liikkumaan itsestään Gps:n ohjaamana.Lieneekö vielä olemassa mutta ei olisi edes kovin monismutkaista.

  Puuki

  Käytäviä voisi tehdä jo uudistusvaiheessa. Ensiharvennuksen kertymä voisi vähän pienetä mutta puun keskikoko suurenisi ja kannattavuus paranisi. Kuuselle sopisi paremmin kuin männylle. Tai miksei männyllekin kun muuta luont.puuta kasvattaisi väleissä.

  Käytäväharvennus rokottaa kyllä ainakin jonkin verran tulevaisuuden tuloja kun puiden valintaa ei tehdä.

  mehtäukko

  Tuntuupa niin, että sikäli mikäli muita vaihto-ehtoja ei ole, käytäviä on parempi tehdä kuin ei mitään.

  Tuo puiden valinnan puute on paha tikki menetelmässä.

  kuusessa ollaan

  Näiden käytävien reunapuiden toispuoleinen kasvu on ilmeisesti aika suuri ongelma, sillä toisen puolen läheiset puut estävät oksien kasvun. Koskee aikaista taimikonhoitoa ja myös valmiisiin käytäviin perustuvia malleja. Puusta tulee lylyinen ja lumi/tuulituhoille altis.

  Tutkimuksissa olen nähnyt version, missä murskaavalla koneella ajettiin taimikkoon tiheään käytäviä, välialueet käsiteltiin normaalina raivaussahatyönä. Tällöin ei-kaavamaisesti kulkeva kone pystyy väistelemään laadukkaita jääviä puita.

  Uppo

  Mielenkiintoista kuulla että minkälaisiin kustannussäästöihin käytäväharvennuksella päästään. Konekuskin työtä varmaan helpottaa kun ei tarvi valikoida puita enää.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 18)