Keskustelut Metsänhoito Kesäkuu paras istutusajankohta?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 14)
 • Kesäkuu paras istutusajankohta?

  Olen useammankin kokeneen metsänomistajan kuullut sanovan että kesäkuun alussa istutetut taimet kasvavat parhaiten.M Kärkkäinenkin neuvoo:”Älä istuta kylmään maahan”

 • tamperelainen

  Joillakin palstoilla saattaa kesäkuun istutuksia kuivuus haitata

  Anton Chigurh

  Väite pitänee paikkansa; siis istutus lämpimään maahan. Mieluummin pakastetaimia, joiden kasvu ei ole vielä istutettaessa alkanut.

  tamperelainen

  ” Mieluummin pakastetaimia, joiden kasvu ei ole vielä istutettaessa alkanut”
  Ainaki hallatuhot istutusvuonna näin menetellen ei iske.Onko eroa istutaako juuri sulaneita taimia vaiko jo laatikossa kasvuun lähteneitä?Tekeekö esim METLA tämän tyyppisiä tutkimuksia?Ei ole silmiini osunut.

  Anton Chigurh

  Itse istutin aiemmin keväästä lähtien, nykyisin vain alkukesästä; ja vain pakastetaimia, jotka eivät ole vielä aloittaneet kasvuaan. Kuusia. Koivun ja männyn pyrin kylvämään.

  Kun kasvualusta on valmisteltu oikein ja tuo valmistelu on suoritettu oikeana ajankohtana ja käytetään 1-vuotiaita keskipaakkuja, niin pituuskasvu on istutuskesänä 20-30 senttimetriä, usein jopa puoli metriä, kiihtyen seuraavina vuosina voimakkaasti.

  kisi

  AC: ”Kun kasvualusta on valmisteltu oikein ja tuo valmistelu on suoritettu oikeana ajankohtana…”

  Milloin ”valmistelit” kasvualustan? Tapahtuiko se viime syksynä ennen lumien tuloa?
  Mikä on oikea kasvualustan valmistelutapa sinun mielestäsi?

  Anton Chigurh

  Eivätkö viralliset liturgiat kelpaa? Siellähän pitäisi olla tutkittua tietoa. Siellähän on sankka joukko, joka hutkii päätoimisesti noita asioita.

  kisi

  AC: ”Eivätkö viralliset liturgiat kelpaa?”

  Ei minulle kelpaa mitkään ”liturgiat”, jos ne jättävät huomioonottamatta mm. paikalliset erityisolosuhteet. En välttämättä toteuta sinunkaan ohjeita sokeana, vaikka ne viimeistä prikkua myöten paljastaisitkin, ennen kuin olen harkinnut niiden käyttökelpoisuutta omalla kohdallani. Luulenpa, että näin on aika monen muunkin metsänomistajan laita.

  En kyllä epäile ollenkaan, ettetkö sinä olisi paneutunut puuntuotannollisiin peruskysymyksiin jo pitkällä perspektiivillä, ja annan arvoa kaikille neuvoille, joita suinkin suvaitset lahjoittaa.

  Anton Chigurh

  Tässä ei ole kysymys paikallisista erityisolosuhteista vaan ihan kaikkialla pätevistä perusasioista luokkaa ”kyllä se toistakymmentä kuutiota kasvaa”; eli ollaan täysin metsässä.

  Arpe

  Jep ehdottomasti lämpimään maahan. Oli sit toukokuu tai kesäkuu.Kelit määrittää parhaan ajankohdan ei kalenteri. Pätee lähes kaikenlaiseen viljelyyn,niin kylvöön kuin istutukseen.
  Vanhan tiedon mukaan paras istutusajankohta oli mahdollisimman aikaisin keväällä,mut nykytieto väittää toista.
  Vois olettaa että nuo vanhankansan neuvot varhaiskevään olevan parasta istutusajankohtaa pohjautuvat osin siihen,että suurimmalla osalla metsänomistajia oli myös maanviljelyä. Eli mahdolliset puuntaimien istutustyöt oli saatava tehdyksi ennen toukotöitä.
  Ainut asia mikä tukee varhaisempaa istutusajankohtaa on kevätkosteus,mut kuten edellä mainitsin kosteuskaan ei katso kalenteria vaan se on säistä kiinni.
  Kulunut viikko oli varsin hyvää istutuskeliä. Mättäät oli pinnasta kuivia,mut jo muutaman sentin syvyydestä kosteita ja lämpöä riitti.
  Taimien varastointiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota tämän viikon kaltaisilla keleillä. eilen ja tänään oli osassa taimista havaittavissa jo uutta kasvua.. No 8500 tainta maassa.Nyt on jo helppo hymyillä!!

  tamperelainen

  Istutuksen peittämisellä ja tiivistämisellä on myös vaikutus kasvuun.Jos tulee märkä kesä niin tiivistämine voi olla löysä jos taas kuiva kasvukausi,niin hiesu- ja moreenimaat käsittääkseni pitää tiivistää hyvin.Itsellä tyylinä tiivistää liikaakin ja vähän kosteana istutetut savipitoiset mättäät on jo nyt ihan betonia pinnaltaan,mutta kyllä niissäkin pientä silmukehitystä on nähtävissä,Oman näkemyksen mukaan savimättäät juroo pari vuotta,mutta sitten kasvu kiihtyy,vesiongelmaa ei saa olla

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 14)