Keskustelut Tekniikka Kierroslukumittarilla säätäminen.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 13)
 • Kierroslukumittarilla säätäminen.

  Sain vihdoin ja viimein ostettua digitaalisen kierroslukumittarin. Tähän asti sahojen säädöt korvakuulolta ja ei ole ollut ongelmia. Mutta tulokset mittarilla on mielenkiintoisia:

  -Husqvarna 555FXT, korvakuulolta säädetty, nelistää. Tyhjäkäynti 2880, Maksimi 11880 1/min, valmistajan mukaan max 10500 1/min. Teränä Kainuun Terähuollon 225 mm kovapala joka painava kuin mikä. Pakoputken väliseinää avattu 13mm poralla. Ei muita virityksiä. Tankki kesti tänään 1h 40 min  helppoa T2 hoitoa.

  -Husqvarna 560 XPG, autotune. Tyhjäkäynti 2770 1/min, Maksimi 13550 1/min. Valmistajan maksimikierrostietoa ei ole.

  -Husqvarna 346, Viritetty. Niin sylinteristä kuin vähän putkestakin. Korvakuulolta säädetty. Tyhjäkäynti  3370 1/min, Maksimi 13720 1/min.

  Kaikissa sahoissa tulpat kahvin väriset ja esim. tuo raivuri pyörii asennossa kuin asennossa.

 • Jätkä

  Se ohjeena oleva nelistäminen kuuluisi tarkentaa: ”Röpöttamisen rajalle”.

  Jos kone kuormittamattomana nelistää, se kannattaa vielä karvan verran kiristää niin, että se ei enää käy ihan tasaisesti vaan röpöttää ja ei – röpöttää ja ei.

  Jalmari Kolu

  No mietin tuota raivurin terän vaikutusta.. Jos noilla säädöillä laittaa Scarletin tuon painavan terän tilalle niin voi ottaa jo hiukan liikaa kierrosta. Painoeroa terillä kuitenkin yli 100g, muistelen. On vakaa terä sahata, mutta kiihtyvyys kärsii. Neulojen rajoittimet on vielä paikoillaan ja tuo välttää minulle.

  Jätkä

  Tuo valmistajan ilmoittama max – kierrosluku tarkoittaa terän kierroksia, eli moottorin kierrosluku paraimmillaan pitää olla tuhansia kierroksia korkeampi.

  Kaksitahtikoneen kuuluu kirmata ylikierroksille, kun sitä ilman kuormaa kaasutetaan. Kuorma tarkoittaa, että terä ei leikkaa tai hankaa mihinkään.

  Sinun korvasi on täysin luotettava väline moottoria mittaamaan. Kokeile kuinka korkeiksi saat kierrokset nousemaan, siitä himpun verran rikkaammalle niin, että kone kiihtyy nopeasti ja korkealle, niin seonsiinä!

  Joskus on mennyt aika monta minuuttia, kun on haettu parasta säätöä. Lopuksi pitää usein säätää tyhjäkäyntikin uudelleen. Myös kaasuläpän säätöruuvi on tärkeä osatekijä!

  Jalmari Kolu

  No aika lähellä ollaan. Kulmavaihteen välituksellä 1:1,29 terä veivaa 9209 kierrosta minuutissa. Menee kysymättä 8 cm runko poikki, vaikka pidän tuota terää hitaana sahata. Soittelin valmistajalle ja esitin pyynnön 24-hampaisesta vastaavasta.

  Jos olisi tarve saada tuo 10500 terän kierrosta minuutissa niin koneen pitäisi tuolla välityksellä kiertää 135545 joka on jo kohtuullisen paljon. Eli ei tässä tapauksessa tarpeen. Mutta kunhan ehdin niin kokeilen kevyellä peltiterällä noilla samoilla säädöillä.

  Jätkä

  Kyllä nuokin koneet kestää kakistelematta  16 000 varvia. Siellä ei mene venttiilit sekaisin, niinkuin nelarissa, Kun kone on tasapainoitettu, niin ei se kierroksia säiky.

  Merkkiöljyä ohjeen mukaan ja jos itse sekoittaa, niin 98 oktaanista. Mopot kiertää vakiona vaikka 20 000 varvia, eikä tarvitse muuta tehdä kuin porata sytytysboksi.

  Jalmari Kolu

  98 tai Shellin punainen on ollut aina. Ja Huskin oma öljy. Joskus kokeilin tuota koville kierroksille säätämistä korvakuulolta. Sääli tulee, ainakin jos oma saha on. Ja alkaa putki yms. värisemään.

  Jätkä

  Se korvakuulo, että röpöttämisen rajalla on, on kyllä ihan paras. Jos saha värisee korkeilla kierroksilla, se ei ole oikein tasapainossa.

  Värinä syntyy selkeästi alle parhaan väännön kierrosten ja kaikki sahaaminen pitäisi tapahta sen yläpuolella.

  Jos sahasi kiertää 13 000 varvia, niin puuta leikatessa kierrokset laskee alle kymppitonnin.  Ei kenenkään pitäisi huudattaa sahaa ilman kuormaa, mutta aina kun terä leikkaa, täysi rähinä. Ja tankillinen kestää jopa kaksi tuntia.

  Jalmari Kolu

  No tuosta päästääkin kysymykseen  että joku viisas kun saisi peltiterän leikkausnopeuden ja kovapalaterän keston yhdistettyä niin taas menisi raivaustyö vähän helpommaksi.

  Jätkä

  Se olisi helppo rasti, kun vain osaisi juottaa palat oikein.  Sentin pituinen kovapala juotetaan kehän suuntaisesti päästökulmat huomioiden. Etureuna koukulle ja joka toinen pala vasempaan, joka toinen oikeaan.

  Palan päällinen sisäänpäin kallelleen – leikkaa kevyemmin.

  Jalmari Kolu

  Palataas aiheeseen. 555 FXT:n 11880 maksimikierrokset mittarin mukaan.Enempää ei saa. Ja tuossa vaiheessa vähän H-suutinta auki, ihan minuutin osia. L-suutinta hiukan kiinni, ehkä noin 5min ja tyhjäkäynti piti nostaa 3000 kierrosta minuutissa. Kiihtyy rivakasti ja ei sammu missään asennossa. Tyhjäkäynnillä 2800 kierrosta sammui kallistaessa. Lisäsin myös haritusta kovapalaterään ja huomenna tietää menikö ketuille vai paraniko. Tuo Kainuun terähuollon 26 hampainen on kyllä helppo ja vakaa sahattava, mutta peltiterän suorituskykyä ja nopeutta on ikävä. Katsotaan innostuiko valmistaja ajatuksestani tehdä 24-hampainen samoilla paloilla.

   

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 13)