Keskustelut Metsänomistus Kirjanpainaja-käyttäytyminen

 • Tämä aihe sisältää 53 vastausta, 22 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 2 kuukautta sitten AvatarApli toimesta.
Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 53)
 • Kirjanpainaja-käyttäytyminen

  Merkitty: 

  Kaikille on tuttua nuo kuvat,kuolleet kirjanpainajan tuhoamat puut ja myös ohje:Käy katsomassa kuusikkoasi kesäkuussa

  Miksi kirjanpainaja tappaa tietyt kuusetMiksi jotkut kasvunsa lopettaneet surkea puut säästyvät,mutta vierestä viedään.Iskeekö se kaikkin alueen kuusiin ja yleensä kuolee pihkaan vai pystyykö valitsemaan etukäteen otolliset puut?Iskeekö etelän puolelta.Mikä merkitys on lisäääntyneella valolla(esim aukkohakkuun rajalla)?Mitenkä käyttäytyy tuulikaadoissa,jääkö esim maata vasten oleva rungon alapuoli kaluamatta?

 • Visakallo Visakallo

  No, jos verrataan, kuinka paljon Suomessa on kaikkiaan aukkojen reunoja, ja minkä verran suojelualueita, niin olisiko muunlaista tulosta voinut tullakaan.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Entäs onko jatkuva kasvatus riski: siinä kuusten valaistus- ja lämpöolot muuttuvat samaan tapaan kuin avohakkuun reunametsässä.

  Petkeles Petkeles

  On varmasti riski, vaikka ne altistuvat rungot olisivat alle kuitukokoisia.

  Kurki

  https://www.luke.fi/fi/blogit/hakkuuaukot-ja-reunametsien-kirjanpainajatuhot-naapurin-ongelma

  Kun Ahvenanmaalla ja Tahkolla metsänomistajat väittävät, että kirjanpainajatuho lähti suojelualueelta, niin korvaukset hakuun. Siinä samallahan selviää sitten oliko niin.

  Pitäisikö metsänomistajan ajatella myös aukon tehtyään naapurin rajalle, että uudistaa rajasta 10..15m matkan männylle ja koivulle, joidenka kaatuminen ei aiheuta kirjanpainajaongelmaa sitten, kun naapuri puolestaan hakkaa oman puolensa aukoksi? Tai poistetaan rajan tuntumasta kuuset harvennuksissa.

  Panu Panu

  Kuuset eivät oikein selviä aukon reunassa vaikka kirjanpainaja ei iskisikään: tuuli kaataa tai auringon paahde vahingoittaa kaarnaa. Näin erityisesti silloin jos aukollakin oli kuusikko.

  Siksi tuo on aika hyvä idea, että kasvattaisi kuviorajan tuntumassa muuta kuin kuusta. Pitää alkaa kiinnittää huomiota asiaan.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Näin, ja jos ei viitsi miettiä tilan ja kuvioiden rajoja, voi pyrkiä sopivilla kasvupaikoilla sekametsärakenteeseen. Lisäksi kuusikoiden uudistamiseen ajoissa hyvän hintasyklin osuessa kohdalle. Lisäksi voi yrittää oppia pois ajatuksesta että metsät pitää pitää siisteinä, eli ei kannata korjata kaikkia pystykuivia ja maahan kaatuneita puita pois, kun ne ovat hyödyllisiä lahopuulajien kannalta. Metsätuholain rajoissa toimien.

  Panu Panu

  Sekametsässäkin on se pääpuulaji ainakin minulla vielä ja harvennusten seurauksena voi olla, että siellä ei enää juuri muuta olekaan.

  Gla Gla

  ”Siksi tuo on aika hyvä idea, että kasvattaisi kuviorajan tuntumassa muuta kuin kuusta. Pitää alkaa kiinnittää huomiota asiaan.”

  Hyvä idea, mutta toimii vain nuorissa metsissä. Taimikoissa on jo muutenkin tavoite suosia koivua ja mäntyä.

  Metsuri motokuski

  Tuo voisi ollakin mielenkiintoinen tilanne jos aukko hakataan rajalle ja sen vuoksi naapurin metsä tulee otolliseksi kirjanpainajalle. Onko velvollinen korvaukseen ja jos on niin mikä vaikutus sillä olisi puukauppaan ja omaisuuden suojaan jatkossa ?

  ihmettelijä

  Kuoliko ne nyt sitten? Joidenkin tutkimusten mukaan  ne -28 asteessa jäätyy. Varmaankin lumen alla karikkeessa talvehtivat säilyvät elossa, mutta kaarnan alla asuville nämä pakkaset saattoivat olla liikaa? No se nähdään ensi kesänä.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 53)