Keskustelut Metsänhoito Koivujen kuivat latvat

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 45)
 • Koivujen kuivat latvat

  Mikähän kirous tällä tontilla on. Olemme tänä kesänä kaataneet paljon latvasta kuivuneita koivuja.
  Nyt löysin vielä lisää tontin rajalta. Koivunmantokuoriaista ei ole, koska polttopuita tehdessä ei ole tullut vastaan kuoriaiselle tyypillisiä reikiä.
  Järven rannassa on taas paljon vanhoja koivuja joilla latva kukkii. Mistä johtuu tämä latvojen kuivuminen?
  Maastokin on ihan koivulle sopivaa. Nämä puut ovat entisen pellon reunaviivalla.

 • Puuki

  Koivun latvat ei ole saaneet keväällä ilmojen lämmettyä  riittävästi vettä routamaasta.

  isaskar keturi

  Nähtävästi hieskoivuilla tuli ikä täyteen

   

  pv

  Ne eivät ole vanhoja koivuja lainkaan. Siksi outoa että ikä tulee täyteen. Kasvupaikka noilla aloituskuvan koivuilla ei ole ihan optimi. Mutta siis muuallakin meidän tontilla koivuilla on latva kuivunut.
  Onko koivun mahdollista palautua latvan kuivumisesta vai onko loppu aina edessä?
  Noista koivuista mitä on kaadettu, osassa oli lahoa. Joissain oli todella huono latva, mutta vasta alkavaa lahoa yläpäässä, eli suurinosa puusta oli hyvää. Kaad0in 4 koivua tänään, tyvilahoa ei ollut. Jätän ne puun rungot kuivamaan lehtien kautta, joten en tiedä vielä mikä on kokonaiskunto.

  Timppa

  Koska koivujen ympärillä olevat koivut on hakattu?  Jättöpuukoivujen kuoleminen alkaa aika usein latvasta.

  pv

  Sekin on mahdollista. Täällä oli iso hakkuu 7 vuotta sitten. On mietitty sitäkin että tekikö metsäkone hallaa jos puun juuria oli ajotiellä.

  Apli

  Mökillä sama juttu ja luulen että kyseessä on Timpan kertoma asia, jatkossakin mökin alueelle näitä voi jättää polttopuuta varten muualle ei. Ainakaan mökillä koivu ei ole kasvattanut uusia latvoja kuivuneen tilalle.

  Gla

  Entisen pellon reunamailla saattaa maaperä olla tiukkaa tai märkää savea, jossa koivu ei viihdy. Kasvaa aikansa, kunnes alkaa surkastua. Maaperän laadun arviointi voi olla vaikeaa, koska samalta näyttävässä maassa koivu voi kasvaa myös erinomaisen hyvin.

   

   

  Visakallo

  Tuo sama ilmiö tuli vastaan aikoinaan kun harjoitin jk-kasvatusta. Yleensäkin suurempien puiden poisto on aina tavalla tai toisella iso riski jäävälle pienemmälle puustolle.

  Jätkä

  Annettujen pohjatietojen varassa ei voi esittää arviota.

  Tai pitäisikö sanoa, että niiden tietojen puuttumisen takia, joilla voisi jonkinlaista kaukodiagnoosia tehdä, on vastaaminen puhdasta hakuammuntaa.

  Mutta kun edes sata veikkausta on tullut, niin varmaan mukana on ainakin yksi, joka on edes lähellä oikeaa.

  pv

  Se on totta, kysymys oli tarkoituksella laaja. Olen huono kuvailemaan maaperiä.
  Tuo ongelma on siis ollut monella eri kuviolla 5 hehtaarin alueella, mutta siis pääsääntöisesti is0 osa koivuista kärsii tuosta. Hakkuuta voi pitää todennäköisimpänä syynä. Ehkä myös elinikä tuli täyteen joillain niistä.

  Vielä aiheeseen liittyen. Koska on oikea aika korjata pois nuo latvasta kuihtuvat koivut? Osassa mitä on kaadettu ei ole ollut vielä tyvilahoa, vaan vasta alkavaa lahoa latvassa. Samoin kuin kaadettiin pari isoa leppää nyt. Latva oli kuivunut ja laho, sydänpuussa ei ollut ollenkaan lahoa, eli puu oli kai vielä hyvin elinvoimainen. Lehtiä oli runsaasti.

  Pitäisi optimoida sen välillä ettei laho pääse leviämään liikaa, ja että puu kasvaisi vielä pikkaisen ympärysmittaa.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 45)