Keskustelut Metsänhoito Koivun kantovesat

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
 • Koivun kantovesat

  Kasvaako koivun kantovesoista kunnon puita?
  Ne kasvavat usein ryppäissä.
  Mietin että kuinka isoksi ne kasvavat ennen kuin harvennan polttopuuksi

 • Panu Panu

  Yleisesti ajatellaan, että kantovesoissa on lahoa jo nuorena. Polttopuuksi toki aina kelpaavat ja väitteen todenperäisyydestä minulla ei ole vielä kunnollista kokemusperäistä tietoa.

  pv

  Tämä kantovesa alkoi jo kasvattaa kunnon runkoa. Siinä kasvoi 2 koivua samasta rungosta. Oli kallistunut myrskyn seurauksena joten korjasin talteen.

  Useimmat kantovesat ovat ranteen paksuisia kuten tuo vieressä oleva.

  Taimikkoa hoitaessa joutuu miettimään usein että jättääkö kantovesat.
  Olen siinä uskossa että eiköhän niistäkin aikanaan synny uusi täysikasvuinen koivun sukupolvi, mutta parempi mahdollisuus on silloin kun kasvaa vain yksi runko.
  Runko taisi hajota keskeltä ja tuo ei ole sydänlahoa vaan reikä. Näissähän on se että sitten kun koivu on hyvässä kasvussa, vanha kanto on lahonnut pois, joten ei ole muistoa siitä että se olisi kasvanut kantovesasta.

  Puuki

  <p>Hieskoivikon uudistaminen kantovesoista voi olla kannattavaa voimakkaasti heinittyvillä kohteilla, kun e-puun kantohinta on kohonnut.  Kantovesat kasvaa nuorena n. 30 % nopeammin kuin siemensyntyiset taimet. </p>

  suorittava porras suorittava porras

  EU määrää kohta sanktioita ,jos puuta kasvatetaan tarkoituksella pelkästään energiaksi. Kannattaa varautua siihen. Nykyiset jalostuksen sivuvirratkin aiheuttavat ihan tarpeeksi parran pärinää siitä ,että on poltettu vääränlaista puuta. Itse olen tosin sitä mieltä ,että kaikki kannattavasti korjattava puumateriaali poltettavaksi ,jos tarve vaatii. Kiitos sen ,että turvetta ei voi polttaa .

   

   

  Jätkä

  Jos energiapuusta maksetaan jatkossa kantohintaa, joka on kuitupuun luokkaa, on koivikon kasvattaminen kanto – ja juurivesoista hyvinkin kannattavaa. Perustamiskustannukset ovat käytännässä nolla, taimikonhoitokin menisi usein itekseen ja korjuu olisi pelkkää avohakkuuta.

  Lyhyt kiertoaika lisää kannattavuutta, joten siitä vaan hiilensidontaan.

  Nostokoukku

  Varmasti kannattavasti korjattua, mutta olihan siinä Metsälehden videolla paljon puuta joka ei energiakasaan kuulu. Onttoa pesäkolojen reijittämää haapaa ja muuta pystykuivasta, järeää haapaa ym. Normaali kuitupuu nyt on sama missä kasassa se on, lähinnä makuasia.

  Ola_Pallonivel

  Jos kasvaa ryppäänä, niin on toispuoleisia ja herkkä kaatumaan viimeistään talvella lumen painosta. Jättää raivauksessa nipusta yhden pystyyn ja poistaa ensiharvennuksessa.

  Jätkä

  Jos uudet versot lähtevät kannosta, ovat ne heikkokasvuisia ja aika pieninä ne kaatuvat poispäin kannosta johtuen kannon lahoamisesta.

  Juurista lähtevät versot ovat pystysuorassa, ne tekevät juuret kasvukohtansa ympäristöön, eikä lahoaminen ole kovin voimakasta.

  On kuitenkin muistettava, että uudet vesat ovat vanhan puun juuristoon yhteydessä, joten lahovikaa voi syntyä.

  arto arto

  <p> Raivauksille oli muistaakseni ohje kaikki nurin , tai jättää koskematta.  Näkee isommissa metsissä vieläkin koivu tuppaita ne aikoinaan jätetty kasvamaan. Onko jos muutaman kaataa loput lahoaa sitten ajan päälle.</p>

  isaskar keturi

  Ihan menestyksellisesti olen harvennellut taimikonhoidossa ja ensiharvennuksessa kuten muutakin metsää. Myöhemmässä harvennuksessa tulevat poistetuksi, jos muuta kasvamassa lähistöllä. Lahoa liioitellaan – eipä juuri lahon takia ole mennyt hylkyyn harvennuksessa.

  Ei tietenkään kannata jättää, jos parempaa tarjolla.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)