Keskustelut Metsänhoito Koivun pystykarsinnassa ongelmia

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 12)
  • Koivun pystykarsinnassa ongelmia

    Juhannuksena tein koivun pystykarsintaa teroitetuilla ohileikkaavilla saksilla.Saksien toinen terä kuitenkin loivareunainen.Oksantyngissä ilmeni kuvassa näkyvää repeämää.Tällainen repeämä voisi olla reitti sienitaudille.Kuoren repeämän syyksi arvioin saksia tai sitten koivun kuori on nyt repeämisherkkä.Millaisia saksia käytätte?

  • tamperelainen tamperelainen

    Katso kuvaa Lukijoiden kuvat-osiossa

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Olen pystykarsinut Fiskarsin monitoimileikkurilla ,johon olen tyytyväinen.Teräkin on pysynyt terävänäkin,palautin jousi ,että vetonauha katkesi ensimmäisestä,(liian paksussa oksassa).Toisessa leikkurissa jatkovarsi,joka ei minulle oikein sovi, kun käsivoimissa sanomista.

    tamperelainen tamperelainen

    Epäilisin että kunnolla ns ohileikkavat esim Fiskarsin oksasakset tekee siistimmän jäljen.Yksi kysymys on että kuinka pitkiä oksattyngät saa olla.Joskus leikkasin oksakauluksen rikki ja sellaiset puut pyrki helposti muodostamaan leikkauspaikalle koroa

    Puun takaa

    Kuvassasi näytti olevan aika sopiva oksan pituus. Pienempi paha on joku milli pitempi oksanytynkä kuin se, että tulisi runkoon ja etenkin oksan kaulukseen vaurioita. Fiskarseilla jatkovarren kanssa, jossain kohteilla kaksikin peräkkäin, on tullut karsittua parikymmentä hehtaaria koivikoita. Koivujen karsinta on vaivatonta ja nopeaa verrattuna mäntyjen pystykarsintaan. Hyvät aurinkolasit on syytä olla, sillä kesäinen aurinko tuikkii todella kirkkaasti silmiin koivun oksien välistä.

    tamperelainen tamperelainen

    Tänään oli MT:ssä juttu Visaseuran kesäretkeltä.Siinä kerrottiin että aiemmin suositeltu koivun oksien typistäminen aiheuttaa parissa vuodessa lahoa ja värivikaa runkoon,typistämistä ei jatkossa enään suositella.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Mitä tarkoitat ”koivun oksien typistämisellä”?
    Onko se normaali karsintaa vai mitä?
    Selostatko asiaa hiukan tarkemmin.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    tamperelainen tamperelainen

    ”Mitä tarkoitat ”koivun oksien typistämisellä”?
    Onko se normaali karsintaa vai mitä?
    Selostatko asiaa hiukan tarkemmin. ”

    Onpas typistäminen yllättävän tuntematon käsite.Esim koivun oksa katkaistaan kauempaa jostakin haarojen tyvestä,sitä ns näivetetään.Myöhemmin tämä sama oksa katkaistiin rungon tyvestä.Tämän päivän MT:ssä kuvakin typistetystä osasta

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Ei se niin uutta ole temppuna. Onhan noista pihapuun oksista riivitty lehtiä että se on saatu kuivamaan ja poistoon.

    Kiinnostuin vain siitä mitä tuolla metsäpuolella tarkkaan ottaen tarkoitetaan.
    niin se on nyt sitten poistetty suosituslistalta niinkö?

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Itse olen törmännyt oksien typistämiseen juuri visakoivun kasvatusohjeissa. Eli alimpia oksia visakoivun taimesta karsitaan normaalisti, ja ylempiä oksia ja sivuhaaroja typistetään ennakoivasti etteivät ne kasvaisi kovin paljon paksuutta ennen karsintaa.

    Antonin poika

    Visakoivun kasvatus ylipäätään on taidetta. Alkuvaiheessa ei voi jättää karsinnassa yhtäkään vuotta väliin. Visa rakastaa haaromista, ja yllättävän äkkiä sivuoksa on niin paksu, ettei ilman vahinkoa sitä voi leikata. Typistämisen voimakkuus on myös hienovaraista: kannattaa ottaa huomioon puiden lähivuosien kasvu ja miten varjostus ja sitä myötä luontainen karsiutuminen vaikuttaa. Nyrkkisääntö: älä päästä alaoksia alle 3-4 metrin kasvamaan ja paksuuntumaan. Karsi ajoissa. Toisaalta, ei pidä leikata lähekkäin olevia oksia liikaa kerralla vaan jakaa se useammalle vuodelle. Esim. samassa kiehkurassa olevan usean oksan samanaikainen leikkaaminen ei ole hyvästä. Leikka pari, typistä pari muuta, ja palaa niihin vuosi kaksi myöhemmin. Itselleni typistäminen on isojen oksien kärkien katkomista niin, että lehteviä pikkuoksiakin jää reilusti jäljelle, mutta kuitenkin niin että kasvuvoima hieman hiipuu, mutta ei kuole. Saattaa olla, että eri ihmisille typistäminen merkitsee voimakkuudeltaan erilaisia toimintoja. Mutta niin sitä ei pidä ymmärtää, että katkaistaan iso oksa 30 cm tynkään ja jätetään sellaiseksi muka karsiutumaan. Sellaistakin olen nähnyt.

    Itse käytän korkeammalla olevian haarojen varovaiseen typistämiseen Fiskarisn pitkävarrellista leikkuria. Aika hyvä. Eivät kasva oksat paksuuttaa liikaa ja kasvu suuntautuu latvaan.

    Mutta sanokaapa palstan viisaat, karsitaanko lehtikuusta kesällä vai talvella. eli lehtipuun vai havupuun tapaan.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 12)