Keskustelut Metsänomistus Koskiosuudet

Esillä 9 vastausta, 11 - 19 (kaikkiaan 19)
 • Koskiosuudet

  Kiinteistöihin kuuluu usein osuuksia koskivesiin. Mitä hyötyä näistä osuuksista käytännössä on ja millaisia oikeuksia ne antavat maanomistajalle? Onko koskiosuuksilla rahallista arvoa?

 • isaskar keturi

  Niin jos oikein ymmärrän koskiosuus on osuus erikseen muodostettuun koskitilaan, jonka koskea omistavat voivat muodostaa.

  Oikeustiede:koskitila/laajempi kuvaus – Tieteen termipankki

  Eri asia on vesialueen omistus. Yleensä ne on osakaskuntia, joihin alueen tiloilla on oikeus. Jännittävää on, että tällaisia yhteisiä vesialueita saattaa olla pienissä puroissa ja eipä se paikallinen isäntä sitä tiedä, että koko kylä saisi tuoda ”hänen” puroonsa katiskansa. Esim. Vuoksessa vesialueet on edelleen jaettu tiloille ja osakaskuntaa ei ole. Kukin saa kalastaa ilman lupia omalla alueellaan. StoraEnso kuvitteli omistavansa kalastusoikeudet omistettuaan koskioikeudet ja Imatran kaupunki kuvitteli hankkineensa kalastusoikeudet, kun hankki koskioikeudet. Sitten yritti huijata yksityisiä luopumaan kalastusoikeudesta vapakalastusoikeutta vastaan. Eli anna kaikki kalastusoikeudet meille, niin saat virvelöidä 🙂 Isännät kalastelevat nyt ilman erillisiä lupia yhteistuumin siellä rajan tuntumassa omilla vesialueillaan.

  Sotkuisia kuin mitkä nämä virtavedet ja niiden kalastus- ym. oikeudet

  A.Jalkanen

  Totta! Aina kun myy kiinteistön tai sen osan, pitää miettiä, luovuttaako siinä samalla ns. osuudet yhteisiin. Rantatonttien ostajat yleensä haluavat ne, vaikka niillä ei ole enää nykyisin suurta merkitystä kalastukseen. Vai myydäänkö esimerkiksi verkkomerkkejä jossain päin enemmän tai mieluummin tai jopa pelkästään osakkaille?

  Eräs kalastaja kerran kysyi, voimmeko myydä tai vuokrata hänelle osuuksia yhteisiin alueisiin, jotta hän saisi luvan ammattikalastukseen Etelä-Konnevedelle. Loppujen lopuksi hän ei niitä tarvinnutkaan, mutta olisimme toki voineet ne vuokrata.

  Timppa

  Se Tenon rannan ”läntti” pitää olla vähän suurempi, jotta sillä olisi merkitystä.  Jos on vähän enemmän, niin sitä kalastusluvan hankintaan oikeuttavaa osuutta voi kyllä vuokrata jollekin innokkaalle lohestajalle.

  Puuki

  Voi olla että pitää olla ”vähän suurempi” (minkä verran on milloinkin vähän suurempi? ) mutta joskus  sieltä tehdyn  jutun perusteella pienen mökin tai vaikka venevajan rakennuspaikan omistus  riitti.

  Nimetön

  Eikös näistä koskiosuuksista maksettu takavuosina muhkeita summia jos valtio päätti pitää joen luonnontilassa?

  Mettämakuri

  Ei niillä tainnut kukaan meillä päin Mersua ostaa

  Jeps123

  A. Jalkanen On paikkoja, missä ne osuudet yhteisiin ratkaisee sen kalastatko vai et! Itsekin joskus asiaa ihmettelin. Tuli sitten vastaan yksi isäntä, joka kertoi miten heidän lähellä olevalla järvellä menee..

  Puuki

  Verkko-/katiskamerkit (kalastusmerkit) oli ennen ainakin halvempia vesialueen osakkaille kuin muille.

  Jeps123

  Tottakai oli, mutta jossain et pääse kalastamaan rahallakaan. Tai ne summat on vähän eriä kuin verkkomerkin hinnat..

Esillä 9 vastausta, 11 - 19 (kaikkiaan 19)