Keskustelut Metsänhoito Koululaisten metsästysretki hirvenmetsästystapahtumaan

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 22)
 • Koululaisten metsästysretki hirvenmetsästystapahtumaan

  Tänä aamuna  esiteltiin AamuTV1:ssä V ärtsilän Riistamiesten järjestämää metsästysretkeä hirvenmetsästyksen merkeissä. FacebookissaTohmajärven kunnanjohtaja onnitteli päivän järjestäjiä ja toivoi tällaisille tilaisuuksille jatkoa.

  Onkohan tilaisuuden järjestäjillä ”puhtaat jauhot pussissa”, kun hirvikanta on lisääntyvien kaatojen toivossa hivutettu kohti huippulukemia enemmälti välittämättä hirvikolareiden lisääntymisestä, niissä loukkaantumisista tai lisääntyneistä metsätaimikkotuhoista?

  Lisätystä hirvien määrästä johtuen on uudistusaloille jouduttu istuttamaan lähes yksinomaan ilmastomuutokselle ongelmallista kuusta. Sitäkin on taimivaiheessa alkanut kadota hirvieläinten suihin.

   

 • Puu Hastelija

   Joka kesä eräällä tanssilavalla järjestetään Metsäiltamat………. Pienen opastuksen jälkeen alkoi nuorisoa kertymään jonoksi asti laitteen ääreen.” 

  🙂 Tämä kuulostaa kyllä niin hauskalta, että täytyisi nähdä jo omin silmin. Tanssilava, metsäiltamat ja yläasteikäistä nuorisoa…. Mikä ei kuulu joukkoon? 🤔

  jees h-valta

  Olen sinällään valtavirrasta poikkeavalla mielellä etten ollenkaan ihastu nuorten metsästysharrastukseen yllyttämiseen. Koska kaikkien luonteelle se ei sovi ja herkimmät saavat oireita jo yhdenkin tappamisen nähdessään. Toinen syy on ettei meidän yksinkertaisesti ole mieltä tuohon koska metsästys ei ole enää tulevaisuuden harrastus vaan se on harvojen ammatti ja siihen joudutaan maksamaan palkka heille. Ja he suorittavat juuri sen jota arto tuolla lapsellisesti kauhisteli. Eli haisee mitä haisee vaan sinnepä ne tullaan aikanaan lahtaamaan maastoon. Ja se haju on aika pienen alan ongelma. Vertaa kaatopaikat esim. arto. Ja mikään ongelmahan ei ole laittaa joku traktorikaivurin tapainen käymään senverran tuhopaikalle että kaivaa montun ja lykkää etukuormaajalla raarot monttuun. Muutaman voi jättää pedoille.

  arto

  Ei niihin saa koskea. Rauhoitusaikaan ne kuuluu valtiolle.  Se ne saa kaivaa maahan jos haluaa. Mutta ei varmasti kiinnosta pätkääkään kaivella pitkin pitäjää haaskoja. Kyllä metsästys on hyvä harrastus joka siitä tykkää.

  jees h-valta

  Arto vaan harrastaa jos kerran siitä tykkää. En ole väittänyt etteikö olisi hyvä harrastus, tosin tiedän parempiakin. Eikä se ole autojen virittely josta arto myös tykkää. Kaikkea aikansa ja metsästyshän on kuolevaa perinnekohellusta josta emme ole olleet riippuvaisia enää vuosisataan. Ja kun joku menettää merkityksensä myös harrastuspohjalta mielenkiinto hiipuu. On jo nähty. Harvassa on nuoret jotka jaksaa lauantaiaamusta lähteä metsälle hirvipassiin. Yhteiskunta pyytää heiltä viikolla paljon ja on oikein että lepoa hoidetaan viikonloppuna. On iltapäivällä mukavampaa harrastaa ja silloin ei enää metsälle lähdetä. Eikä raatojen käsittelykään niitä mieltä ylentävämpiä puuhia ole. Teurastamot ovat niihin sopivampia ympäristöjä. Hirvikannan hoito tulee ulkoistaa joko valtiolle (esim. ammattimetsästäjät, armeija) tai sitten hyväksymme pedot ja riittävä määrä suhtteessa hirvikantaan. Pedot varmasti helpoin ja paras ja edullisin tapa ja todennäköisesti juuri se mihin nytkin ollaan jo menossa. Siistiä kun ei tarvitse kenenkään nähdä vaivaa eikä tule kustannuksia.

  Gla Gla

  Hiukan on vaikeuksia ymmärtää Jessen suhtautumistapaa. Kyse ei ole niinkään siitä, ryhtyykö nuori metsästäjäksi vai ei. Kyse on siitä, miten suhtautu luontoon ja elämään ylipäätään. Luonnosta vieraantuneita on jo liikaa, joten jalkojen pudotus maanpinnalle on enemmän kuin tarpeen. Me emme elä suojelemalla luontoa, vaikka moni tuntuu suojelua tärkeänä pitävän ja ulkoistamalla ihmisen tuosta yhtälöstä. Me elämme vain sopusoinnussa luonnon kanssa ja se edellyttää läheistä suhdetta luontoon.

  Tarpeeksi kun luonnosta etäännytään, tulee käyttäytymiseen omituisia piirteitä ja se saa aikaan uusia asioita. Pian hiirenloukutkin kielletään, ettei joku ehkä järkyttyisi pienten söpöjen eläinten tappamisesta.

  wanhajätkä

  Mitäs te höpöjä kirjoittelette. Vain me maaseudulla asuvat luulemme että luonnonvaroja saa ja pitäisikin  hyödyntää. Lihahan kasvaa marketissa. On niin siistitti pakattuna ja käyttöohjekkin on pakkauksesa. Aivan mahtvia grilli-iltoihin on  valmiiksimaustetut tanskalaiset tai puolalaiset   possunkyljet. Tietysti saksalaiset tai tsekki makkarat ja oluset on parempia. Tämän kaikenhan tietää parhaiten rouva Haukio…suomalaiset eläimet haluavat elää!

  Viinit tietysti Australialaista tai Chilestä. Venäläiset votkat on parhaita ja kossun juominen on vanhanaikaista. Hedelmät ja vihannekset tuotetaan tehokkaammin pitkin maailmaa. Marjat kannattaakin kierrättää. Kaikkihan ovat huomanneet että esimerkiksi paskassa näkyy selvästi sulamattomia puolukan kuoria. Kehitetään uutta teknologiaa erottaa puolukat paskasta ennen polttoa .Terveellinen ruokahan kasvaa marketissa! Hedelmät ja vihanneksethan maissit ja ym herkut valellaan neitsyt oliviiliöljyllä, jossakin kehitysmaassa tuotettanee ja saadaan kehitysapukin hoidettua. Ei meidän kaikkien tarvitse hehkutella puuhiiliä ku kaasu tai sähkögrilli on paljon vihreempää energiaa. Annetaan hiilen pitää kaasunsa…sehän tupruttaa savuakin ja maistuu pahalle.

  Kala. Tietysti Norjan edullista kassilohta. Kasper Pääkkönen on ihan oikeilla jäljillä….minkä pyydät niin päästä. Ei kannata niellä mitään elohopeoita ja muita myrkkyjä joita kalat luonnosta keräävät. Myös kalapuikot on käteviä. Samoin tietenkin tonnikalapurkit. Ranskalaiset patongit on hyviä. Somalainen vilja…mitähän kaikkea myrkkyjä siihenkin ruiskuteltu. Kätevämpi on käyttää makaroonia. Sehän kasvaa pensaissa ja on siten helppoa korjata sato. Tarttee vain porata reijät laitoksessa ja sehän luo työpaikkoja.

  Luontomatkailu on perseestä. kuluttaa luontoa ja miksi turisteja pitäs rahteerata kainuun korpiin luontoa kuluttamaan. Pedothan on jo täällää kehäkolmosen laidalla. Laitetaan vaan nuuksioon kuvauskoppeja riviin ja kaikki luonnollisesti kuolleet kalat ja puudelit ja misut hoidetaan sinne  petojen ruoaksi. Varmasti toimii. Mitä niitä maaseudun ituniskoja meidän pitäs elättää… niillä tukiaisillakin saatas monta parkkipaikkaa lähiöön ja lisää nuorisotiloja ja muuta korkeakulttuuria. Luontoa voidaan saasteetta tarkkailla virtuaalitodellisuudessa.

  Potut kasvaa jo nyt pimeähuoneissa sähkön avulla ja jara toimittaa tarvittavat ravinteet. Töpseli vaan seinään. Pottumaat joutaa nurmettaa ja istuttaa palmuja tilalle…ois kivan näköistä.

  Puuteollisuus alas koska brasilian puupelloissa puu kasvaa nopeammin. Venäjältä saadaan  havua ja pannaan ne sellutehtaat rajan taakse. Suomi pysyy puhtaana…

  suorittava porras suorittava porras

  Jessen unelma, hirvilahti virkamiestyönä  ,voi johtaa ei haluttuun lopputulokseen. Virkamiehet haluavat osoittaa tarpellisuutensa ja siihen tarvitaan runsas hirvikanta ja kasvava virkamieskunta tilannetta hoitamaan/ihmettelemään. Kukas ne viulut sitten maksaa? No veronmaksajat ,metsänomistajat etunenässä . Hirvet eivät ko toimilla ainakaan vähene.

  On hienoa ,että nuorille esitellään avauksen tapaan metsästystä harrastuksena. Näin meneteltiin myös kotikulmillani alkusyksystä metso-leirin merkeissä. Rhy ja paikalliset metsästysseurat tarjosivat joukolle 11-17-vuotiaita nuoria mieleen painuvia kokemuksia ja elämyksiä metsästyksen parissa . Leirin päätteeksi oli mahdollista suorittaa metsästäjätutkinto. Tämän tekikin suurin osa leiriläisistä ,tytöistä ja pojista.

  Näkemäni kommentit leirin onnistumisesta olivat mieluista luettavaa. Into harrastukseen oli kova jo valmiiksi ja leirin kokemukset vain vahvistivat tunnetta entisestään.  Leirin järjestäjät olivat onnistuneet erinomaisesti esitellessään metsästyksen saloja käytännön tilanteissa nuoremmalle polvelle. Suuri kiitos heidänkin suuntaansa!

  Saattaisi olla tarvetta järjestää vastaavia leirejä myös varttuneemmalle väelle ,jotta vieraantumista luonnosta voisi hidastaa . Leirit eivät kuitenkaan pelasta näiden muutamien palstan kommentaattorien sieluja ,joille yhdessä tekeminen ja metsästys on vastenmielistä. He pysykööt kernaasti poissa tilaisuuksista ilimoo pilloomasta.😊

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  wanhajätkä, kiitos kolumnista! 😆

  Luulen että ”lahtijahti” johtaisi helposti yleisen mielipiteen kääntymiseen metsästysvastaiseksi. Hirvieläinkannna hoito pitäisi hoitaa hallitusti. Suurin este ei ole toteutus vaan asenneilmasto, joka suosii nyt korkeaa hirvieläinkantaa ja hyviä metsästysmahdollisuuksia joista ei haluta luopua. Pohjois-Karjalan ”petoreservaatissa” hirvilupia ei ole viime vuosina montaa jaettu, mutta se ei taida olla ratkaisu koko Suomeen eivätkä metsästäjät sielläkään ole tyytyväisiä. Ovatko metsänomistajat?

   

  Metsuri motokuski

  Ei nyt kannattaisi yleistää AJ. Ei kaikilla metsästäjillä ole tuollaisia tavoitteita joita kirjoitit. Kyllä suurinosa on sillä kannalla että valtakunnalliseen suosituksiin pyritään. Jos metsästäjien tavoite olisi toinen niin nykyinen hirvikanta olisi monen kertainen. Kahden – kolmen vuoden niukka verotus nostaa hirvikannan ihan eri lukemille. Hirvikannan oikea verottaminen ei vain ole niin yksinkertaista kuin moni täällä kirjoittajista uskoo. Ensiksi luotettavan kannan suuruuden arviointi on hankalaa ja todellisuus paljastuu vasta seuraavana vuonna. Sen vuoksi edellisvuosien kanta-arviointien arvosteleminen on helppoa kun se on tarkasti tiedossa. Mutta jos joku osaa sanoa aukottomasti ensi vuoden ja kolmen seuraavan vuoden kannat niin sitä heppua arvostan suuresti. Varsinkin jos arvio perustuu johonkin faktaan.

  Siihen kyllä uskon että vhp ja kauris kantaa ei hoideta niin kuin pitäisi. Siihen on metsästäjät kyllä syyllisiä. Hyvin pitkään on uskottu että vhp ja kauriiden aiheuttamat vahingot ovat vähäiset mutta näinhän ei ole.

   

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Näinpä Mm. Provosoin vähän, mutta vain vähän. Minusta tavoitteet ovat liian korkealla niin kauan kuin vahinkoilmoituksia tulee ihan koko valtakunnan alueelta, ei pelkästään Varsinais-Suomesta missä suurimmat hirvieläinongelmat kiistämättä ovat.

  Kannanarvio on arvio, takaisinlaskennankaan jälkeen ei edellisten vuosienkaan määriä tiedetä tarkasti. Ainoa tapa tehdä tarkka määritys olisi ampua kaikki pois ja laskea paljonko oli.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 22)