Keskustelut Metsänomistus Koulut ja päiväkodit hirrestä

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 49)
  • Koulut ja päiväkodit hirrestä

    Aina isompi osa suomalaisista kolulaisista ja päiväkotilapsista viettää päivänsä väliaikaisissa parakeissa koulujen ja päiväkotien sisäilmaongelmien takia.
    Tuorein tapaus on uuden, alle kaksi vuotta sitten valmistuneen Hämeenkosken päiväkodin ja koulun evakkoon joutuminen.
    Olisiko nyt viisainta palata rakennusmääräyksellä hirsikoulujen aikaan?
    Muutamille paikkakunnille on jo tehtykin hirsirakenteisia päiväkoteja, kouluja ja muitakin julkisia rakennuksia.

  • 6 m3 6 m3

    Dtsiisus, että säikähin, hetken jo kaivoin keklua vyöltä että köyden poikki saisi.

    Tuo kertomasi on valitettavasti totta. Nyky rakentamismääräykset on sen aikaan saaneet.
    Pohjia ei osata tehdä, seinät ei enää hengitä, salaojat on, mutta minne ne johtaa, suolle rakennetuissa rakennuksissa. (Miksikö suolle? Koska aikoinaan kuivemmat paikat on jo rakennettu.)
    Viemärit dunkkaa, ratkaisuna pumpataan lattiakaivoihin hajunsyöjä bakteereita ja ilmastointi vetää ton dunkkiksen kaikkien hengitettäväksi.
    Betonirakenteilla ei ole aikataulujen puitteissa aikaa kuivua. Kosteat valut peitetään muovikerroksen alle

    Alkuviikolla just kattelin työmaata, jossa oli tehty ”hienoja ratkaisuja”, jotka ikävä kyllä jouduin tuomitsemaan purettavaksi ja poistettavaksi, oiottavaksi ja tasoitettavaksi.

    hemputtaja

    Niinpä. Varmaan moni muukin asiaa pohtii. Ovat vain laiskoja panemaan toimeksi nuo virkailijat. Virkatuoli lämmittää pyllyä niin mukavasti, että ei viitsi ajatella.

    Noita vanhoja kyläkouluja ym. rakennuksia taidetaan lopetella ahkerasti vieläkin.

    Niistä aika monet olivat hirsirakennuksia ja varmaan niitä on vieläkin kuntien rasitteena. Taisivat yhdessäkin pitäjässä myydä turhan koulun 5 eurolla.

    Miksipä noita jättää tyhjinä seisomaan. Hirsirakennuksen voi siirtää, vaikka kirkon viereen. Pienikin kyläkoulu voi hyvin riittää päiväkodiksi ja olla varsin edullinen rakennus.

    Sen puoleen. Tuo nykyrakentaminen on aikalailla eksyksissä. Taitava rakentaja osaa varmaan tehdä hirrestäkin homeisen rakennuksen.

    Gla Gla

    Ei tosiaan ole homehtuminen tai muutkaan ongelmat rakennusmateriaalista kiinni. Kaikilla tavanomaisilla (kivi, puu+mineraalivilla, hirsi) saadaan tehtyä toimivia rakenteita, jos rakennuttajalla, suunnittelijalla ja totettajalla on perusasiat edes jollain tasolla hallussa, eikä käyttäjä kuvittele rakennuksen olevan huolettomuudeltaan uima-altaaseen verrattavissa.

    6 m3 6 m3

    Uima-altaan rakentamisessa sitä vasta huolellinen pitää ollakin.
    Kun seuraa mediasta Kajaanin vesiliikuntakeskuksen rakentamista, niin milloin saa lukea että laatat poksahtelee irti, milloin altaan pohja on notkahtanut.
    Ja kaikki on tehty parhaan nykytiedon mukaan, mutta näin pääsi käymään.
    Konsultti firma kuittaa parhaan tilin, tämä Pöyry Consulting, joka tietää kaikesta kaiken.

    (Tuli assosiaatio, miksei tuota Pöyryä käytetä ratkaisemaan täällä palstalla esiin tulevia ongelmia, jääkööt ne nyt mainitsematta.)

    Puun takaa

    Erityisesti veronmaksajien piikkiin julkisia rakennuksia tehtäessä tapahtuu yleensä niin, että arkkitehdille annetaan vapaus suunnitella mahdollisimman kallis rakennus, jota sitten valitaan rakentamaan mahdollisimman halpa rakentaja.
    Valitettavan usein kuntien ja kaupunkien tarjouspyynnöissä lukee, että ratkaisevana valintagriteerinä on edullisin hinta.

    Gla Gla

    Puuntakaa: ”Valitettavan usein kuntien ja kaupunkien tarjouspyynnöissä lukee, että ratkaisevana valintagriteerinä on edullisin hinta.”

    Tuo onkin mielenkiintoinen seikka. Jos tarjouksissa ei käytetä esim. laatupisteytystä, halvin hinta ratkaisee. Edellytyksenä tietysti on, että tarjoaja täyttää vaaditut kriteerit. Ne saa rakennuttaja itse asettaa, joten peli on periaatteessa selkeä. Käytännössä ongelmaksi tulee se, että suunnitelmien tasoa ei valvo kukaan ja urakoitsijan valvonnassakin haarukka on laaja. Joku vaatii, toinen ei. Lopputulos on sitten rakennuttajan näköinen.

    Halvinta hintaa on kritisoitu monesti, mutta millä osaat valita kalliimasta tarjouksesta laadukkaamman? Halvin ei ole välttämättä huonoin. Laatupisteytystä käytetään, jolloin esimerkiksi yrityksen referenssiluettelosta ja tarjouksen liitteeksi laadituista työ- ja laatusuunnitelmista saa pisteitä. Ongelmaksi vaan tulee se, että laadituilla suunnitelmilla ja toteutuksella ei välttämättä ole mitään yhteyttä lopputuloksen kanssa ja referenssitkin ovat varsinkin isommassa yrityksessä ovat aivan eri porukan aikaansaannoksia kuin mitä kyseistä kohdetta toteuttavaksi aiotulla porukalla. Mielestäni siis muutos lähtee siitä, että suunnittelijoilta edellytetään laadukkaita suunnitelmia ja urakoitsijoilta niiden noudattamista. Kaikki muu on kosmetiikkaa.

    pitkät neulaset pitkät neulaset

    Hirrestä …. joo ,sopii hienosti.

    Olisiko tarpeen tehdä jonkin sortin soluja ,joihin sopisi vaikka 40 oppilasta sisälle?
    Näin rakentaen eivät kaikki munat olisi samassa korissa,vaan
    ongelmia kohdatessa voisi solun lyödä hakkuriin ja polttaa lämpövoimalaitoksessa.

    Mikäli jossain vaiheessa oppivelvollisuus rapautuisi – esim. yksityiskoulujen syrjäytettyä käytössä olevan systeemin –
    nämä solut olisi mahdollista muuttaa vaikka asuinkäyttöön.

    Velkaantumisen välttämiseksi tulisiko herätellä talkoo henkeä?
    Voisi myös ajatella porkkanana verohelpotuksia talkootyöhön osallistujille ja esiim. puutavaran lahjoittajille?

    Tuplahirsikehikot,joissa tekniikka olisi mahdollista viedä eristetilassa.Kehikot eivät olisi kosketuksissa toisiinsa – ei kauloja
    läpi sitomaan kehikoita keskenään.

    Eristeenä kuiva kutterinpuru,ja seinän vahvuutena yhteensä vaikka 80cm?

    pitkät neulaset pitkät neulaset

    Huoltomaalauksen keittämällään punamultamaalilla oppilaat voisivat
    tehdä itse tarvittaessa – samoin esim. lattian lakaisut ja pesut.

    Tällöin nuorten kädet tavallaan kuin opetettaisiin pienestä pitäen
    tekemään työtä ja samalla oppimaan vastuuntuntoa.

    Näin lapsista tulisi niitä pitkäkätisiä,nöyriä työihmisiä jotka jatkossa
    joutuvat maksamaan 85 miljardia ulkomaan velkaa + korot.

    Rane

    Nurmeksen Bombassa olisi mallia julkisten tilojen rakentamiseen.Jos se jouduttaisiin joskus purkamaan niin siitä voisi tehdä uusia rakennuksia tai ainakin polttopuuta saisi mahtavan kasan mutta näistä homebetonirakennuksista tulee vain ongelmajätettä ja kaatopaikan täytettä.

    Pinsiön vaari

    Koko alkuvuosi on tehty kylän tämän vuoden joululehteä! Pitää alkaa aikanaan ettei tule kiire. Pääteemana on rakentaminen. Kuuden ihmisen voimin on haastateltu muistajia vanhoista menetelmistä. Tehty listaa eri ammattilaisista ja monesta muusta asiaan liittyvästä. Eikä nettikään ole saanut rauhaa. Materiaalia on jo kasassa vaikka kolmeen lehteen. Ja lisää löytyy. Viikon päästä yhteenvetäjä saa loput tulokset.

    Gla jo aiemmin totesi ettei materiaalista ole kiinni hyvä rakentaminen. Sitä on kaikki haastatellut korostaneet. Mutta ammattiylpeys on polkeutunut kovaan kiireeseen. Kaikki tietää mitä kiirellä tehden tulee? Mutta hyvä hirsirakennus tehdään kuulemma rossipohjalla harjakatolla julkisivu etelään. Piiluttu sisältä ja lämpöeristys ulkopuolelle. Pystyvuoraus vähintään 30 millin paksuisella laudalla. Aurinko ”polttaa” puupintaa tuuman sadassa vuodessa. Pinnan kannattaa olla ilman maalia pari vuotta ja sitten maalaus maitomaalilla. Resepti löytyy netistä! Pigmenttinä kannattaa käyttää italianpunaista sillä sementti tekee tavallisen punamullan värin turhan tummaksi. Tämä on pikku pätkä lyhennettynä aiheesta hirsirakennus.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 49)