Keskustelut Metsänhoito Kuivahkon ja kuivan kankaan koivualikasvos!

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 39)
  • Kuivahkon ja kuivan kankaan koivualikasvos!

    Karummillakin mäntykankailla sekaan tulee kuusta ja koivua, Kuuset tietenkin menee poistoon samoin kuin allejääneet männytkin, mutta entä koivut?
    Mitään kunnon runkoja koivuista ei siellä pääse kasvamaan siitä pitävät ensin hirvet ja myöhemmin karu kasvupaikka kyllä huolen. Koivu tietysti haaskaa niukkoja vesivaroja, mutta tekeehän se kariketta karuun maahan. Jokuhan on sanonut että koivut ovat mäntykankaan ilmastointiventtiilejäkin.

    Niin että pois, vai antaako olla? Selvyyden vuoksi mainittakoon ettei kysymys ole niin suurista koivuista että ne piiskaamisellaan mäntyjä kiusaisivat.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

  • jees h-valta

    Niin, ainakin omakohtainen kokemus lehtipuusta karussa kasvupohjassa kertoo että se taitaa kyllä hoitaa itse itsensä ruokinnan. Ja luonto kiittää samalla. Se lehtimassa siinä pinnassa estää myös kosteuden haihduntaa joten karuus ja kuivuus alkavat lievetä. Tämä nyt on omaa päättelyä ja vastustaa julkismantraa koko laajuudessaan.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Kiitos!
    Itse kunkin OMIA mielipiteitä ja kokemuksia tässä olinkin kyselemässä.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    vänkäri vänkäri

    Karua pohjaa ei löydy mutta kuivahkoa sentään jonkinverran. Sitäkin ainoastaan kalliokuvion päällä. Jätin vähät koivut ensiharvennuksessa mäntyjen sekaan enempi maisemaa pehmentämään eikä tuo ole mäntyihin vaikuttanut. Itse asiassa taitavat olla jo pökkelönä ja tiaisten pesinä. En ole rantamaitten omistajana muutenkaan suosinut yhden puulajin metsiä.

    Gla Gla

    Lisää mutua. Eri puulajien taimia kasvaa kyllä jos jonkinlaisissa paikoissa, mutta koon eli ravinnontarpeen kasvaessa vaatimuksetkin kasvupaikan suhteen kasvaa. Esim. sadevesirännejä putsatessani löysin pieniä kuusen taimia. Siksi koivuakin tulee kuiville kasvupaikoille, mutta jäävät pienikokoisiksi ja osa myös häviää kuivuuden ja/tai alikasvosaseman takia.

    En näe erityistä syytä säästää lehtipuuta kuivalla paikalla, mutta jos niitä ei ole paljon, eikä ne haittaa männyn kasvua, saa ne minun puolestani jäädä. Pientä vaihtelua ne tuovat, mutta taloudellista merkitystä ei ole.

    Metsuri motokuski

    Ammattimies kirjoittaa asiaa. Noin se pitää tehdä.

    jees h-valta

    Ensiharvennukseen koivukuidulla saa järeämpää kuitua varmasti kuin männyllä. Itse ainakin ajattelin sitäkin kun varhaisperkailin vielä nuorta taimikkoa. Painotan muutenkin tilien tasaisuutta ja maksimaalisuutta metsän iästä riippumatta silloin kun jotain hakataan. Saatan jättää jopa hiukan muitakin lehtipuita männyn pohjallekkin.

    suorittava porras suorittava porras

    Kannattaa jättää vain suoria koivurunkoja kasvamaan. Ei tahdo nimittäin motolla saada oikein mutkaisia koivuja pölkytettyä , kun karsimaterät pyrkivät tekemään mutkaisista rungoista ”vapaamittaisia halkoja”. Nämä eivät luonnollisestikaan kirjaudu mihinkään , teettävät vain turhaa työtä. Tarinoitiin asiasta hiljattain hallilla Ponssea ohjastavan minua virkaiältään vanhemman kaverin kanssa . Hän totesi , että koivu pyrkii lentämään säleinä kauas lepikkoon ja työnteosta ei tahdo tulla mitään koivuvaltaisilla kohteilla , varsinkaan kesällä. Deerellä on sama ongelma , tosin ne sälöt jäävät pienemmästä syöttönopeudesta johtuen vähän lähemmäs ajouraa…. No onhan siitä omatoimisen metsänomistajan helpompi keräillä niitä polttopuuksi.

    eli , jos halutaan niistä koivuista kantorahatuloja , kannattaa jättää vain suorat rungot kasvamaan.

    Itäsuomen Antti

    Eikun vaan annat olla. Laakkosen Reino vainaa sanos ”Turhoo kulunkia”

    Jos koivut, eivät kilpaile männyn latvuksen elintilasta, niin annat olla.

    Männyn paalujuuri kyllä ottaa sitä vettä ja ravinteita sen verran syvältä ettei koivun juuristo pysty kilpailemaan, ainakaan männyn luontaisilla kasvupaikoilla. Ja taas mänty levittää juuristoaan maan pintakerroksiin ja tekee semmosen pallon siihen ”välikerrokseen”

    Minusta annat koivujen olla, ellei latvukset ala kisailla keskenään. Koivujen korjuu tehdään sitten viimeistään toisessa harvennuksessa ettei laho vain vie arvokasta puuta.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Niin tosiaankin, toistan että kyse on koivun alikasvoksesta, josta mänty on jo ajat sitten päässyt ohi. Pääosin ensiharvennettua männikköä ja osaksi juuri siihen vaiheeseen tulevaa.

    Sen koivun mahdollisen tulevan ainespuuarvon olen jo kyllä todennut nollaksi.
    Kysymys on vain siitä mikä vaikutus koivualikasvoksella on valtapuustoon eli mäntyihin.
    Pystyykö karikkeentuotto korvaamaan veden haaskauksen ja juuristokilpailun? Vai onko karikkeen tuotto tuollaisella maaperällä niin arvokasta että koivupusikkoa pitäisi oikein suosia?

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Kuitupuunkasvattaja

    Aliskasvos taitaa olla kokonaan hieskoivua. Saattaisi kasvaa jonkinlaiseen rankamittaankin, joten ainakin kotitarvekäyttöön tai klapihommaan siitä voisi olla hyötyä.

    Olen itse kyllä hieskoivulle kuivilla kankailla varauksellinen. Toisaalta tykkään kyllä lehtikarikkeesta ja ainakin aukkopaikoissa voisi puoltaa paikkansa.

    Entäpä sitten kun uudistamisen aika tulee, puskeeko kuivakin kangas hieskoivuvesakkoa innokkaammin, jos sieltä ne aliskasvosten kantovesat ampaisevat kasvuun?

    Meillä on paikoin rauduskoivua niin vähän, että jos raudusta tulee kuivallekin kankaalle, tykkään jättää niitä. Yhdelläkin kuviolla oli toive jättää raudusta, mutta vieraalla tehdyn taimikonhoidon jälkeen niitä jäi vain 2-3 kpl/ha. Olisin itse pyrkinyt jättämään enemmän siemensyntyisiä rauduksia.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 39)