Keskustelut Metsänhoito KUP pinot metsäteiden varsille pyyntipuiksi

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 12)
 • KUP pinot metsäteiden varsille pyyntipuiksi

  Sahalan kartanossa Rautalammilla on toteutettu nyt 3 vuotta tehokasta ja toimivaa keinoa pyytää pois kirjanpainajaemot pois metsistä.

  Siihen riittää KUP pinojen jättäminen tieden varsille kesäkuuhun asti. Sitten kuivilla metsäteiltä tai siirtoina kantavien teiden varteen siirrettyinä ne (täynnä toukkia) kerätään pois  ennen juhannusta.

  Jos alue on kauempana tiestä, joudutaan puukasoja jättämään myös aukon sisään tai laitamille ja sitten siirtämään ne pois maiden kuivuttua. Tuoretta kuusta kannattaa jopa siirtää ongelma-alueille, jos niillä ei ole hakkuita tehty.

  Kuka näin ymmärtää tehdä ja käy vuolemassa pyyntipuiden kaarnaa kesäkuun alussa, huomaa miten paljon toukkia pinon pölleissä on.

  Juuri nyt on oikea aika sopia ostajan kanssa, että kuusikuidut ajetaan myöhemmin ja vähennetään metsän tuhoriskejä paljon ja lähes ilmaiseksi.

 • Sulli

  <p>Kukas sille pistiäiselle käy kertomassa että munii pinopölleihin eikä samalla reissulla vieressä oleviin tuulenkaatoihin?</p>

  Nostokoukku

  Pöllipino itse sen hajullaan kertoo. Saattaa tulla pieni väittely sen tuulenkaadon kanssa, mutta uskon pöllipinon vievän voiton siinä mekkalassa.

  Perko

  Hyvä idea!  tuohan toimii kuin ”junanvessa” feromoni-pyydys!   Harvakseltaan nyssäkät tienvarsiin  niin luulisi niiden ainakin vähentävän haittaa.  Pinoista lähtevät hajut  pistiäiset   haistaa kilometrien päästä.

  Jätkä

  Jo 50 -60 luvulla käytettiin hieman aremmilla paikoilla noita ”ötökkäkasoja”. Kuitupuupöllejä aseteltiin pikkukasoihin, odotettiin toukkien syntymistä, sitten vetäistiin muovi kasan päälle ja suihkutettiin myrkyt muovisukkaan. Kun ötökät olivat kuolleet, kerättiin muovit ja pöllit pois.

  Panu Panu

  Yhtenä vuonna voi saada kirjanpainajia kiinni tuolla menetelmällä jos ajoitukset onnistuu (vähän epäilen kun asiat eivät ole omassa vaan puunostajan hallinnassa).

  Harvennetun iäkkään kuusikon eri puolille ja mieluiten sisään pitäisi saada pyyntipuita joka vuosi ja poistaa ne ajoissa mieluiten heti kun kirjanpainajat ovat iskeytyneet. Myös Karate-käsittely toimii.

  KUP = kuusipuu?

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Riittääkö torjunnaksi pinon kuorinta (termi josta Kärkkäinen kirjoitti kolumnissaan) eli kasan pintakerroksen pois vienti?

  Panu Panu

  Ymmärtääkseni riittää. Toissa kesänä ihmettelin talvella hakatun leimikkoni jäljiltä tien varressa olevia havukuitupuupinoja, joihin oli käyty laittamassa lappu ”Kuorittu 14.6.2022”. Totesin, että pöllejä ei oltu kuorittu ja meinasin soittaa ostajalle kunnes tajusin, että kyse oli juuri siitä mistä Matti Kärkkäinen kirjoitti.

  Sinänsä ihmeellistä, että puutavara-auto ajaa paikalle ja ottaa vain päällimmäiset pois. Silloinkin puhuttiin kovasta kuitupuupulasta.

  Puuki

  Se puutavara-auto kerää tietysti päällimmäiset puut pois monesta eri paikasta samalla reisulla.

  Nuakka

  Minullakin pari vuotta sitten oli käyty hakemassa päällimmäiset puut kasasta ja jätetty lappu. Vähän ihmettelin kun puita ei kaikkiaankaan enää ollut kuin vajaa rekkakuorma. Mikähän mahtaa olla turvallinen etäisyys kuusipuupinolle metsästä, mietin vaan kun energiapuukasassa paljon kuusta ja matkaa metsänreunaan n.200m. Päällä paperi, sekin ehkä suojaa?

  Puuki

  Peittäminen, kuorinta tai puiden pois vienti ajoissa on niitä suojausmenetelmiä.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 12)