Keskustelut Puukauppa Kuusen arvo polttopuuna

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 81)
  • Kuusen arvo polttopuuna

    Meillä on mökillä rinnekuusikko. Hakkuutimme samanlaista metsää jonka hakkuukertymästä 2/3 oli tukkipuuta.
    Ehdotin sukulaiselle puukauppaa, hän meinasi että tehdään polttopuiksi ajan mittaan yksi puu kerrallaan.

    Onko palstalaisilla ideoita mitenkä voi vertailla kuusen arvoa polttopuuna vs myyntipuuna? Polttopuusta ei tietenkään mene veroja.

    Tässä tapauksessa en ottaisi vertailukohteeksi havupuun polttopuuhintaa, joka on paljon huonompi kuin koivun. Vertailisin vain lämmitysarvon perusteella. Molemmat puut lämmittävät kyllä, toinen on vain arvostetumpi.

  • Visakallo Visakallo

    Sekapuistahan ne minunkin polttopuut on sieltä metsästä tehty, mutta varaan vain pakkasille niistä ne koivuklapit.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Oman tulisijan ja kiukaan käyttöohje kannattaa lukea. Itse laitan kiukaaseen alimmaiseksi neliönmuotoiseksi ”jalustaksi” ja ilmankierron varmistamiseksi isompia klapeja ja niiden päälle pienempiä ja sekaan tuohta ja sanomalehteä. Yleensä lähtee heti palamaan jos puut ovat kuivat. Avotakassa sytytys tapahtuu samalla tekniikalla mutta enemmänkin isojen väleistä kuin päältä. Luukulliseen takkaan voi taas rakentaa kehikon kun savujen karkaamisen vaara on pienempi.

    Luin että lohkotuista kiuaskivistä saa paremmat löylyt kuin pyöreistä, mutta pyöreitä voi laittaa päällikerrokseksi. Entä hoituuko kiukaan huolto, se vaikuttaa tehoon. Hitsimmoinen homma kyllä tuommoisen ison IKI-kiukaan kivien pesu ja uudelleen ladonta. Lämmitysaika 1 tunti, 3 x 2/3 pesällistä ja sitten voi saunoa pitkään.

    Gla Gla

    ”Sekapuistahan ne minunkin polttopuut on sieltä metsästä tehty, mutta varaan vain pakkasille niistä ne koivuklapit.”

    Eli et säästä yhtään vaivaa polttamalla ne puulajeittain tietyssä järjestyksessä, kun kaikki klapit kuitenkin kannat sisään ja ladot pesään.

    Gla Gla

    Sytytystekniikkaan sen verran, että kompromissina olen päätynyt sytyttämään keskeltä. Niin pientä silppua en tee, että päältä onnistuisi.

    Sitä en tiedä, onko tuo hyvä vai huono asia päästöjen ja nokeentumisen suhteen. Kiukaan sytytän alhaalta.

     

     

    Kalle Kehveli

    Juuri tuo koivun kuuma hiillos polttaa kiukaat ja rapauttaa uunin.

    Visakallo Visakallo

    Gla, kyllä se uunin lämmityskin on matematiikkaa. Alkutalvesta ja keväästä ei tarvitse lämmittää likikään niin paljon kuin sydäntalven pakkasilla. Juuri sen takia ne koivut kannattaa käyttää silloin kun lämmittämisen tarve on suurin. Kyllä siinä askelia ja vaivaa säästyy. Laske itse, jos et minua usko!

    Gla Gla

    Olen laskenut, että poltan 7 pino-m3 puuta vuodessa. Kaikki menee riippumatta siitä, poltanko kauden alussa ja lopussa 5 m3 kuusta ja keskellä 2 m3 koivua, vai kauden läpi sekapuuta 7 m3. Jokainen klapi on sisään kannettava riippumatta siitä, mikä vuodenaika on.

    Jos syyskuussa pesään joutuneet koivut lämmittää tupaa liikaa, pakkoko pesää on silloin täyteen ahtaa.

     

    Visakallo Visakallo

    Minua siivittää tällä iällä kaikkein eniten mukavuudenhalu. En viitsi sydäntalven pakkasilla mennä kahta kertaa ulos pakkaseen hakemaan puita, kun koivuja käyttämällä selviän yhdellä kerralla!

    Tomperi

    Pakko sanoa kun vuodessa polttopuuta poltan käsintehtyjä kirveellä pilkottuja noin 30 heittomottia ja lähes kaikki olleet lähes pelkkää koivua että olin päätymässä Kalle Kehvelin väitteeseen. Ihmettelin ja aloin seurata vuolukiviuunin sisäosien rapautumista ja aina ihmetellyt esimerkiksi saunan kiukaan arinoiden lyhytikäisyyttä.  Saunan kiuas on kestänyt ja sitä  ovat monet ihmetelleet mutta se kiuas on tehdastekonen ja yli 30 vuotta vanha että se on sitä mallia jossa ei säästetty raudan laadussa ja paksuudessa. Joka kerta myös huolehdittu että kiuas on kuiva kivien alta saunan lopettamisen jälkeen, se on semmonen jälkipolttotekniikka, saunasta poistuttaessa huolehditaan että tulta tai hiillosta jää kiukaaseen jos ei muuten niin nakataan kirveellä pilkottuja kalikoita sopiva määrä…

    Visakallo Visakallo

    Olen jokseenkin varma, että iän myötä Glakin siirtyy tähän ”kaksien klapien taktiikkaan”. Monet tällaiset ”mökin mummojen” oivallukset ovat niin hyviä, ettei niitä tahdo nuorempana hoksata.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 81)