Keskustelut Metsänhoito Kuusentaimilla impotenssia?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 11)
  • Kuusentaimilla impotenssia?

    Kävin katsastamassa 3-vuotiasta taimikkoa ja joillakin, muuten virkeän näköisillä taimilla, oli uusi latvakasvu lerpahtanut osoittamaan velttona maata kohti. Mistähän on kyse?

  • suorittava porras suorittava porras

    Hallasta. Kohta ne lerpahtaneet muuttuvat ruskeiksi .(kuvaa tulossa aiheeseen liittyen)

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Kyllä se halla on.
    Jo lerpahdusvaiheessa väri hiukan vaalenee ja jatkossa kun väri muuttu ruskeaksi, niin kerkkä kuivaa rapeaksi ja tippuu vähitellen tuulen mukana pois.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    pihkanaama

    Eipä tuosta muuta haittaa ole, kun tämän vuoden kasvun menetys.
    Ensi vuonna kasvaa taas, ellei taas tule halla…

    Polle-Olle

    Kiitos vastauksista, täältähän se tietämys taas löytyi.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Mehänpoika:
    ”Etelä-Suomessa on yleensä juhannuksen jälkeen kuusentaimen latvan vuosikasvain ehtinyt 10-20 sentin mittaiseksi. Ankara halla yleensä panee sen lerpalleen, mutta tuskin tappaa.
    Kasvain voi yrittää nousta vielä lämpimien säiden tultua.”

    Sen mitä minä olen hallavaurioita nähnyt ja niistä muilta kuullut, niin tälläistä nousua ei tapahdu. Jos kuusen kerkkä paleltuu ja lerpahtaa alaspäin, niin se välittömästi hiukan vaalenee ja muuttuu parissa viikossa ruskeaksi ja rapeaksi. Paleltunut osa ei toivu. Joskus näkee että vain osa kerkästä on paleltunut ja se tynkä jää pystyyn ja pysyy vihreänä. Taisi siinä ”Suorittavan” Kuvassakin olla joku sellainen.

    En tiedä mitä Boori vaikuttaa itse hallankestävyyteen, mutta toipumisvaiheesa sen saanti olisi tärkeää, ettei ainakaan sen puute lisää pensastuvuutta.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Kurki

    <<<Eipä tuosta muuta haittaa ole, kun tämän vuoden kasvun menetys.
    Ensi vuonna kasvaa taas, ellei taas tule halla…<<<

    Kyllähän siitä haittaa on.
    Pituuskasvu jää seuraavanakin vuonna lyhyeksi.
    Tulee monilatvaisuutta.
    Runkoon tulee ikävä oksatupas, joka näkyy hyvin tukkipuukokoisessa rungossakin.
    Useammat hallavioitukset pensastaa.

    Kurki

    Kyllä minunkin mielestä näin on, että nuokahtanut päälatvakasvain tai muukin ei lähde kasvamaan seuraavana vuonna vaikka jäisi vihreäksi.
    Suurin osa nuokahtaneistahan muuttu ruskeiksi ja kuolee kuten tuossa lukijoiden kuvassa näkyy.
    Tosin latvakasvain viime kesän ankaran hallan jäi henkiin monissa noin 1,0 m omissa kuusentaimissa, vaikka jo oli ehtinyt kasvaa 20..25 cm ja vaikka alemmat saman taimen kasvaimet kärsivät hallasta.
    Tosin oli sellaisiakin viime kesän kovan hallan kestäneitä taimia, joita halla ei vioittanut lainkaan, vaikka viereisten taimien jopa 4..5 m taimien kaikki kasvaimet kuolivat.

    mehänpoika

    Etelä-Suomessa on yleensä juhannuksen jälkeen kuusentaimen latvan vuosikasvain ehtinyt 10-20 sentin mittaiseksi. SILLOIN ankara halla yleensä panee sen lerpalleen, mutta tuskin tappaa.

    Kasvain voi yrittää nousta vielä lämpimien säiden tultua. Mutkaisuutta tai haaroittumista voi lähinnä tulla. Taimen pituuskasvu voi lerppataimilla jäädä tältä kesältä vaatimattomaksi.

    Timppa

    Ei muuten ainakaan aina ole hallan seurausta. Olen katsellut muutamaa kuusentaimikkoa. Jotkut latvat ovat lerpahtaneet, mutta toiset seisovat tanakasti suorina. Kaiketi voimakas kasvu on aikaansaanut ilmiön. Tällaiset taimet kyllä oikenevat syksyyn mennessä.

    Polle-Olle

    Aloittaja tarkentaa Timpan kommenttiin perustuen: taimikon taimista suurin osa voi hyvin. Lerpahtaneita näin jokusia, viereinen taimi saattoi olla ihan ok. Lerpahtuneisuus ei siis ollut alueellista, eikä liioin sijoittunut hallanarkoihin notkopaikkoihin.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 11)