Keskustelut Metsänhoito Kylvötuppaiden harvennus

  • Tämä aihe sisältää 12 vastausta, 8 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 8 vuotta, sitten Burl toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 12)
  • Kylvötuppaiden harvennus

    Onko palstalaisilla kokemusta männyn kylvötuppaiden harvennuksesta?

    Aloitin viime viikolla ja ensimmäinen kerta tätä työlajia. 2007 siemennetty ja noin hehtaari.

    On aika työlästä hommaa. Oma vika kun kylvin siemenet nippuun. Olisi pitänyt enemmän vaivaa ja kylvää suoraan riviin.

    JEES – saat jatkaa kirjoittelua, mutta muuta tyyliäsi! Et sinä tiedä minun, etkä muidenkaan raha-asiota, joten älä puutu niihin.

    Vain 15-vuotiaat kehuvat palstoilla autojaan!!!!

  • jees h-valta

    Oletpa tosiaan Potifar aika oudolla asenteella liikkeellä palstoilla.
    En mielestäni ole nikkiäsi edes nähnyt autokeskustelussa joka näyttää olevan aika suosituimmasta päästä tätä foorumia. Jos lukee jotain ja siitä pimahtaa on kyllä jopa alle viisitoistavuotiaan tasoa.
    On vähän sitä makua että taidan vain kolauttaa hiukan liikaa nk. asian hermolle josta sitten menee joillain hermot. Tämä kommentti nyt vain kun taas aloitukseen aloit minua sättiä ja ohjeistaa. Muuten saat tämän palstasi nyt rauhassa pitää ja kernaasti luen kommentteja jotka tulevat sinun aloitukseesi. Koitan olla pimahtamattakin.

    Jätkä

    Onko palstalaisilla kokemusta männyn kylvötuppaiden harvennuksesta?

    Aloitin viime viikolla ja ensimmäinen kerta tätä työlajia. 2007 siemennetty ja noin hehtaari.

    On aika työlästä hommaa. Oma vika kun kylvin siemenet nippuun. Olisi pitänyt enemmän vaivaa ja kylvää suoraan riviin.

    On tullut kylvötuppaita ”harvennettua”, enkä ole kokenut minkäänlaista ongelmaa.
    Ensin pyyhkäistään tulopuolella olevat poistettavat poikki ja sitten jäävän taimen takana olevat käyttäen sektorisuojaa jätettävän taimen suojana.
    Homma sujuu niin, että melkein ei tarvitse pysähtyä.

    Visakallo

    Arvaatko Potifar jo kymmenen kasvukauden jälkeen poistaa ylimääräiset männyt?
    Mikä siellä on hirvitilanne?
    Meilläpäin on ollut pakko odottaa energiapuuharvennukseen asti, joka tehdään 17-20 vuoden iässä.
    Toki taimikonhoidon yhteydessä on kaikkein tiheimpiä tuppaita vähän sievistelty.

    Jätkä

    Meillä oli istutusmännikössä melkolailla hirvet asustelleet ja fundeerasin, mitä olisi varaa tehdä. Luontaisia taimia oli melko runsaasti, joten poistettavaakin oli.
    Tein kokeellisen ratkaisun, harvensin syömättömät männyt oikeaan tiheyteen ja jätin syödyt ylimääräisiksi ”syömäpuiksi”.

    Hirvet kiittivät tarjouksesta ja jatkoivat samojen puiden nyppimistä jättäen kasvatettavat puut rauhaan.

    Jälkeenpäin olen tarkastellut aluetta ja todennut sen olevan täydellinen, vaikka siellä suorastaan asuu hirviä.

    Toki jättämällä tuppaat perkaamatta ja muutenkin kylvöalueen ”herran haltuun”, on mahdollista tuottaa huippulaadun mäntyä, mutta hitaasti.

    Kun 25 vuosikasvua tyvessä mahtuu kahden euron kolikon kokoiselle alueelle, on aika harventaa männikkö kasvamaan paksumpaa lustoa, kuin puoli milliä…

    Potifar

    Otan pois ne heikommat. Kun tiheässä kasvavat, niin lenkoa pukkaa.

    Jotain on pakko tehdä. Hirvet saattavat kyllä syödä, mutta sekin riski on otettava. Viime talvi meni hyvin. Ei yhtään hirvimerkintää.

    Viimeisten kolmen vuoden aikana hirvet talvehtivat, ainakin toistaiseksi, jossain muualla kuin noissa minun männiköissä.

    Että näin!

    Burl

    Kylvötuppaiden harvennus todellakin tuppaa olemaan työlästä. Raivaussahalla kyllä pääsee millimetrin tarkkaan työhön, mutta jos rungot on kiinni toisissaan, niin pitää kiertää tupasta ja olla huolellinen.

    Yleensä se tuppaan keskimmäinen puu on laadultaan paras: suora, sopusuhtainen, vähäoksainen jne, kun samalla ympäröivät rungot ovat olosuhteiden takia kasvaneet huonommiksi. Geneettisiä laatutekijöitä ei näissä tilanteissa voida huomioida juuri ollenkaan.

    Samalla viljelymenetelmällä, mutta eri tavalla toteutetut äestysvakoon konekylvetyt taimikot edustavat toista ääripäätä: puita on hyvin onnistuneella kohteella noin 30 cm välein ja symmetrisen tilajakauman ansioista puut ovat suoria. Raivaussahatyö on joutuisaa ja mielekästä, kun puilla on riittävästi etäisyyttä. Tällöin myös mm. toisessa ajankohtaisessa viestiketjussa käsitelty oksaisuuslaatu on mahdollista huomioida.

    Jätkä

    Burl – Minkä kokoisia ovat kylvötaimesi?

    RS-aan voisi tehdä sektorisuojaan pienen lipan / siivekkeen vasemmalle puolelle ja kiinnittää sen vaikka Poppareilla suojaan.
    Sellaisen parin -kolmen sentin lipan, jonka voi tunkea jätettävän ja poistettavan puun väliin ja joka suojaisi jätettävän puun.

    Minä olen käyttänyt menestyksekkäästi menetelmää, jossa oten säästettävän puun takaa rungon pois. Oikealta tai vasemmalta, yhtä helposti se onnistuu ja vuorenvarmasti säästyy säästettävä.

    Metsuri motokuski

    Eikös se käy kun jäävää tainta vähän taivuttaa ja sitten sahalla päästää yhdellä kädellä loput pois.

    Jätkä

    Toki tuo taivuttaminen on hyvä keino, mutta joskus joku on joutunut sellaiseen riukumetsään raivurin kanssa, että kylvötuppaista lähtee kuitukokoista puuta, jolloin taivuttelu on jo hieman hankalaa.

    Toki männyn kyseessä ollen, sen voi livauttaa poikki jopa metrin korkeudelta, jos eläviä oksia ei jää kantoon.

    Timppa

    Perkasin äskettäin 2010 kylvämäni mäntytaimikon. Ei ollut yleensä ongelmia tuppaissa. Pyrin jättämään 4000-5000 tainta/ha. Tässä ei kyllä ole hirviriskiä. On aivan yhden talon tuntumassa. Minusta on erittäin oleellista juuri tuo tuppaiden harvennus nuorena. Silloin saadaan suoraa laatupuuta.

    Minun kohteessa oli yllättävän runsaasti koivua. Sen poistaminen on välttämätöntä niin hirviriskin kuin mäntyjen kasvun kannalta.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 12)