Keskustelut Metsänhoito Kysymys metsäojista

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 39)
 • Kysymys metsäojista

  Merkitty: 

  Nyt kun nuo kelit menivät mihin menivät täällä kaakon-kulmalla, vettä tuli yli 30 mm, niin ei tuonne kosteikkoon ole enää mitään asiaa. Tässä joutaisi ojan kaivuun, kaivurilla kyllä pärjää märemmissäkin paikoissa. Mikähän olisi passeli ojien väli? Pinnassa 20 cm ja ylöspäin mutaa ja sen jälkeen savi. Savotta vielä kesken, mutta oisko mitään jos valmiille alueelle kaivaisi ojat joka toiselle ajouralle??

  Sitten toinen kysymys liittyen verotukseen. Teen homman omalla kaivurilla, josta ei ole ikinä tehty mitään vähennyksiä mihinkään suuntaan. Pelkät löpöt tuntuisi aika vähälle. Työtunteja tulee kuitenkin reippaasti yli 50 kun kyytipojaksi tulee vielä yhden hirvituhoalueen mätästys. Traktoriakin pitää jokunen tunti käyttää, jotta saa  sen hirvituhoalueen siivottua.

 • harrastelija metsuri

  Ei vaan tuo kuva nyt onnistu….

  Per Ä Reikäs

  Tämä harrastelija metsuri oikein jees hyvätuloinen jätkä,joka kumiteloja kaipaa,kuin remontti reiska tekee ite.

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

   

  Kyllä ojia edelleen tarvitaan ja niiden kunnostusta. Lietekuoppia ja laskeutumisaltaita vain paljon ojiin. Kaivukatkotkin OK, jos on sopivia rinteitä. Täällä Pohjanmaalla ei vain juuri löydy kaivukatkoille paikkoja.

  Ojat pitää kaivaa kerralla kunnon kokoisiksi ettei kunnostusta tarvitse kovin pian. Vesistökuormitus tulee juuri siitä kaivamisesta, vanha vakiintunut oja ei vesistökuormituksia aikaansaa.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  mehtäukko

  Näinhän se on. Ei mitään uutta auringon alla. Työt metsissä tarkoituksen mukaisessa laajuudessa tien tekoineen, ojineen, lannoituksineen jne jatkuvat räksytyksistä huolimatta.

  Gla Gla

  Taneli: ”Vesistökuormitus tulee juuri siitä kaivamisesta, vanha vakkintunut oja ei vesistökuormituksia aikaansaa.”

  Niinhän sitä luulisi. Kuitenkin tuoreet tutkimustulokset antavat syytä epäillä, ettei asia ole ollenkaan noin yksinkertainen.

  Toinen juttu on virtaamien vaihtelu. Vedet tulee märkien kausien jälkeen ojitetusta maastosta nopeasti, jolloin huippuvirtaamat eli huuhtoutumat kasvaa ja vastaavasti kuivien kausien virtaamat kutistuu.

  jees h-valta

  Kehoittaisin varovaisuuteen ainakin vesistöjen läheisyydessä. Kyllä ne puut liian märkyyden imevät. Ei mitään kovin roimaa ojitusta. Olen myös alkanut jarrutella esim. ojitusmätästyksellä. Mätästetään mutta ojat jätetään ainakin vesistöön päin laskevat tukkoisiksi edelleen. Kaivuriurakoijat ovat olleet niissä suorastaan ilahtuneita. Ei ole kummasteltu. Mutta kannattaa olla myös tukkimatta esim. raivauksella niitä vanhoja ojia. Itse nostan aina risut ylös vaikka se pirusti turhaa aikaa viekin. Mutta nytkin katselin kyllä kirkkaita vesiä sammaleisissa ojissa lähellä Siikaisten Isojärveä. Virtaama pieni vaikka vettä tullut kuin esterin pers….ä!

  harrastelija metsuri

  Joo.Pikkuse tarkennusta. Kyseessä on kokonaisuudessaan joku 7 ha:n pläntti, joka on tavallaan semmoisessa kalliotaskussa, elikkä siellä laskuojan päässä on semmoinen kalliokieleke mikä pitäisi räjäyttää pois. Se 6 ha on joskus takavuosina ojitettu ja toimii hyvin. Se 1 ha jäi tekemättä, kun pidin sitä silloin niin alavana, en vaan idiootti silloin ymmärtänyt vaakittaa aluetta.

  Viime kesänä ihmettelin kun metsässä hiippaili joku ihme ukko. Tuli kyllä esittelemään itsensä. Kertoi olevansa ympäristökeskuksesta. Kertoi suunnittelevansa alueelle ”pelastakaa maailma” allasta, elikkä  jotain humusten laskeutumisallasta. Annoin äijälle luvan tehdä allas mailleni. Eipä oo vielä allasta näkyny. Altaaseen tulisi kuitenkin kaikkiaan kymmenien hehtaarien vedet naapureittenkin puolelta.

  Hommaanhan voisi kenties saada jotain tukiaisia. Se ympäristökeskuksen heebohan voisi tehdä tarvittavat suunnitelmat. Pelkkä ojitushan on kaakkupala. Räjäytyshommatkin onnistus vanhalta pioneerilta ihan ok, mutta miten ne sitten sinne kustannuksiin sotkisi???

  Per Ä Reikäs

  Jaa että ihan suositta annat toisten nauttia sun mailles tehtävistä laskeutus altaista,ikinä suvaitsis,pitäköön kukin omat humuksensa(ellei miljoona korvaukset)

  harrastelija metsuri

  <span class=”bbp-author-name”><u><span style=”color: #0066cc;”>Per Ä Reikäs</span></u></span> <span class=”comment__time bbp-reply-post-date”>18.2.2020, 20:44</span><!– .bbp-reply-author –> <!– .bbp-meta –>
  <div class=”comment__content bbp-reply-content”>
  <div class=”comment__text js-discussion-text”>

  Jaa että ihan suositta annat toisten nauttia sun mailles tehtävistä laskeutus altaista,ikinä suvaitsis,pitäköön kukin omat humuksensa(ellei miljoona korvaukset)

  Joo. ihan v###tuillessani. Ottaa pattiin ihan tarpeeksi nää maailman pelastajat, ilmastosössöttäjät, hiilineuluviisaat….. voi v###tu. Kyllä niitä täällä foorumilla tuntuu riittävän,

  </div>
  </div>

  Puuki

  Kertoi suunnittelevansa alueelle ”pelastakaa maailma” allasta, elikkä  jotain humusten laskeutumisallasta…

  Se on kosteikkoallas, jossa puhdistetaan yleensä peltojen valumavesiä. Jos yläpuolisen valuma-alueen maanomistajat haluaa sen altaan tehdä niiden pitää ensin vuokrata/ostaa alue sinulta ja hoitaa sen teko sen jälkeen itse.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 39)