Keskustelut Metsänhoito Lannoituksen vaikutus kiertoaikaan

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 35)
  • Lannoituksen vaikutus kiertoaikaan

    Merkitty: 

    Lannoituksen markkinoidaan aikaistavan sekä harvennuksia että päätehakkuuta ja vauhdittavan puuston kasvua. Löytyisiköhän jostakin tutkittua tai kokemusperäistä tietoa, mikä vaikutus lannoituksella kiertoaikaan käytännössä on? Kuinka monen vuoden lyhentyminen kiertoaikaan on käytännössä yhdellä lannoituskerralla mahdollista saada, jos kohteena olisi keskimääräinen tuoreen tai kuivan kankaan kasvatusmetsikkö, johon lannoitus tehdään harvennuksen jälkeen?

  • Metsuri motokuski

    Hieman outo tuo tolpan päätelmä siitä että lannoittaminen lykkää päätehakkuun ajankohtaa. Minusta lannoitus pitää antaa niin että se ei lykkää päätehakkuun aikaa vaan lisää kasvua kasvuaikana. Jos noin ajattelee asiaa että lannoituksella lykätään hakkuuaikaa niin onhan aika kannattamatonta puuhaa varsinkaan kun ei tiedä tulevaisuuden puun hintoja ja korkokehityksiä.

    Panu Panu

    Riippuu siitä miten määrittelee päätehakkuun ajankohdan. Minä lasken sijoitetun pääoman tuottoa, joka laskee puuston arvon noustessa. Jos sijoitetun pääoman tuotto% näyttää metsälle tänään päätahakkuukypsyyttä niin voin vaihtoehtoisesti kasvattaa tuotto%:a lannoittamalla. Lopputuloksena kiertoaika pitenee lannoituksen takia.

    Jätkä

    Kyllähän käytännössä tukkileimikon pitää olla vähintään kolmen tukin puustoa, sen kolmannen tukin voisi hyvin kasvattaa vaikka lannoittamalla, hyvällä pohjalla neljännenkin.

    Tolopainen

    Pätevä metsänomistaja osaa myydä puunsa oikeaan aikaan. Mutta lannoitus rajoittaa myymistä huippusuhdanteessa.

    Kalle Kehveli

    Pätevä metsänomistaja osaa myydä puunsa oikeaan aikaan. Mutta lannoitus rajoittaa myymistä huippusuhdanteessa.

    Lannoittaa pitääkin nyt, ja myydä huippusuhdanteessa, joka on odotettavissa 10 vuoden päästä. Näin olen tehnyt aina. Tosin nyt lannoittaminen jää väliin korkeiden hintojen vuoksi.

    Tolopainen

    Pätevä metsänomistaja olisi myynyt 2022 ja sijoittaisi rahat parmmin tuottaviin instrumentteihin kuin apulanta. Sehän on suurimmaksi osaksi kalsium karbonaattia.

    Kalle Kehveli

    Viimeksi kun lannoitin, niin suomen salpietari maksoi 270€/t. alveineen ja rahteineen. Hakkuu oli tosiaan sitten 2022. Edellinen hakkuu oli 2008. Aina noin 3000 m3 kerralla.

    Tolopainen

    Muistaakseni huipuhintoja maksettiin meillä päin 2007. Eikä nyt niiden yli menty, jos huomioidaan inflaatio. Salpietari ja NPK menivät samalla hinnalla kun möin lannoitteet pois viime vuoden keväällä, niiden hinta kolminkertaistui varastossa.

    Jätkä

    Tolopainen kasvattaa apulantaa?

    Kauppiashan siinäkin yritysmallissa parasta pisnestä tekee, kunn hinnat nousee koko ajan. Ostaa halvalla ja myy kalliilla.

    Tolopainen

    Niin lannotteita kauppiaat eivät varastoi, myyvät yleensä tehdastoimituksina tilausten mukaan. Niiden hinta kun saattaa laskeakin.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 35)