Keskustelut Metsänhoito Lievästi riukuuntuneen koivikon harvennus

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 33)
  • Lievästi riukuuntuneen koivikon harvennus

    Mitäs kokemuksia on sellaisen koivikon harvennuksesta, jonka tiheys on yli 2200 r/ ha ja pituus yli 15 m?

    Ko. koivikossa on pitkiä suorarunkoisia rauduksia, mutta niitä on vaan liian tiheässä. Osa on ihan selkeätä poisto-/polttopuutavaraa tupsuuntumisen takia, mutta joukossa on paljon hyviäkin yksilöitä. Kokonaisvaltainen parturointi ei ole siis vaihtoehto. Maapohjana lehtomainen vanha laidunmaa eli todella rehevää, ehkä hieman boorivajeista maata. Alueena Häme. Ympärillä vanha kuusikko suojaamassa tuulilta.

    Tapio antaa ohjeeksi vähitellen tapahtuvan harvennuksen, mutta onko ajankohdaksi valittava kevättalvi, jolloin puut ehtivät tottua syysmyrskyihin?

    Kuinka harvaksi tuon voi päästää?

  • metsä eemeli

    Koivikon talviharvennuksessa oksat herkästi katkeaa pystyyn jäävistä puista jos koivikko on tiheää.
    Omat koivikot olen aina harventanut elo-syyskuun aikana.
    Keväälläkin harvennus käy jos saa puut tienvarteen sulan maan aikana

    metsänvartija

    MV vastaa; ei mitään. Ainut puulaji mitä voi hakata kesälläkin. Samalla näkee onko tupsuuntunut.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Viikon on moto koivikkoani harventanut ,hyvän näköistä jälkeä syntyy. Koivikko alkaa riukuuntua ja liikaa karsiintua salakavalan nopeasti,joten kyllä harventaminen passaa kesän talven kanssa,kunhan tulee tehtyä.Paljon näkee ylitiheitä koivikoita,joita omistajat eivät jostain syystä harvenna.

    Pete

    Ainakin Savon suunnalla koivikot ovat usein hiesumailla. Niille en suosittele menemään kesäkelillä kuin kuivimpaan aikaan ja sellaista ei ole joka kesä. Onneksi Savossa on ainakin yksi ostaja joka erityisesti hamuaa koivukuituleimikoita ja hoitaa hakkuut tyylikkäästi.

    MaalaisSeppo

    Jos maasto tms. syistä koivikon harvennus on mahdollista tehdä kesällä, niin normaalisti ainakin omatoimisesti tehtynä kannattaa koivikko harventaa kesällä. Kun lehti on puussa, niin koivikko ei jää helposti niin tiheäksi kuin talvihakkuussa.

    Poikkeuksena mielestäni on juuri kysyjän riukuuntunut koivikko. Jos sen harventaa kesällä, kestää koivikko mahdollista seuraavan talven lumituhoa huonommin kuin harventamaton koivikko. Kevättalvella lumituhoa ei todennäköisesti tule ja seuraavana kesänä talvella harvennettu koivikko ehtii ainakin hieman vahvistua seuraavaa talvea varten.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Itellä ei kyllä kunto riitä kevättalvella harventamiseen. Puol metriä lunta hidastaa tekemistä aika paljon. Muuten ihan järkeenkäyvää.

    Hiluxmetsuri

    MaalaisSepon koivunkäsittelyohjeen kannalle olen kääntymässä.

    Edellinen harvennus oli keväällä kun hanget olivat jo lähteneet, mutta maa jäässä. Ei lumi vaivannut ja mahdolliset räntälumen kellistämät yksilöt olivat selkeästi näkyvissä.

    Käsipelillä menee seuraavakin harvennus, koska alla on mukava kuusialikasvos, joka on tarkoitus saada elävänä jatkoon.

    Joitakin ihan selkeitä ruikkuja saatan poistaa syksyllä, että ei tule keväälle niin kauheata urakkaa.

    Mutta nyt jo huomaa muutamista koivuista, että olivat jonkun verran toipuneet ja paksuntuneet kun kesän saivat kasvaa vapaammin.

    Mukavia polttorankoja tulee noista 20-vuotiaista puista. Ei vielä kauheita painavia pölkkyjä vaan nopeasti työstettäviä saunapuita.

    Aisaaminen on vaan välttämätöntä, jos ei halua mätäpölkkyjä. Näyttää menevän aisaamaton koivu huonoksi jo vuodessa. Pari vuotta taitaa kestää taivasalla, jos on irti maasta kuormalavalla.

    Svedu Petteri

    Kesäharvennuksessa koneet jättää helposti uria ja vaurioittaa juuria märällä maalla. Itse en ainakaan koivikkoon laskisi isoja koneita kesällä harventamaan. Enemmin itse tehden. Toinen asia on kolhut. Kaikissa puissa touko-kesäkuussa on kuori herkässä.

    Aloittajalle. Jos et ole metsäalan ammattilainen, niin tee normaali harvennus siihen koivikkoon. Ei siitä liian harvaa tule. Nim. merk. ”kokemusta on”:). Ensin on ensiharvennus, sitten on täydennysharvennus ja lopuksi viimeistelyharvennus.

    Talvella lumi tietysti hidastaa. Itse kun teen, niin harventelen syyskuu-joulukuun aikana, kun on aikaa oikeiden töiden ohessa. Kun tekee selvät kasat, puut voi ajaa talvella pois. Maaliskuu on kyllä työlästä aikaa, jos pitää tyvet lapioida, tai jos on suojalunta 0,5 m. Aika nopeasti alkaa keväällä mahla virtaamaan, joten omaan käyttöön puut ei ole niin hyviä.

    Jos puut tulee itselle ja ala on pieni verrattuna käytettävissä olevaan aikaan, voisi poistettavat puut kaulata ja kuivattaa pystyyn. Saisi kuivempaa raaka-ainetta. Koskaan en ole kokeillut, mutta joskus voisi testata.

    Hiluxmetsuri

    Polttopuuksi näitä poistettavia puita lähinnä yritetään jalostaa.

    Viimeksi tuli ihan hyvä kun maalis-huhtikuussa teki, aisasi ja laitteli kuormalavan päälle kuivumaan. Syksyllä sitten nakkeli lavalle ja vei klapikoneen äärelle nysvättäväksi. Puu on sen kokoista, että yksi halkaisu riittää.

    Hiluxmetsuri

    Kiitos harrastelija. Näköjään aina voi oppia uutta. Mä olen siis tehnyt maksimaalisen painavaa ja märkää polttopuuta 🙂 naurattaa ajatuskin. Heh.

    No ajattelin kaikkia luonnonvoimia uhmatenkin kyllä kaataa osan jo nyt syksyllä siksi, että saa ihan pienet tumpit pois. Ne menee maanparannukseen, koska niissä on kauhea homma suhteessa hyötyyn. Vähän niinkuin motolla tehtäisiin 30 litraisia.

    Jos kaataa helmikuussa niin liekö silloin vielä mahla liikkeellä? Kevätauringon kärvennys kuivattanee nuo jotenkin kesän vielä jatkaessa työtä.?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 33)