Keskustelut Luonto Lintujen talviruokinta (hömötiainen)

Viewing 10 replies - 1 through 10 (of 17 total)
 • Lintujen talviruokinta (hömötiainen)

  <p>Olen pohtinut että kuinka kauaa linnut tulevat talviruokintapaikalle?</p><p>Me olemme ainut lintuja ruokkiva talo 2km säteellä.</p><p>Olen myös alkanut pohtia pökkelöiden tekoa hömötiaisille, mutta kaikki omat koivut menevät polttopuiksi. Naapurin metsä 100m päässä on huonommin hoidettua. Siellä on ainakin 10 luontaista pökkelöä, pääasiassa mäntyä, yksi kuusi ainakin ja pari koivua. Lisäksi kelopuita löytyy. Puolen kilometrin päässä on saari joka on luontaisessa tilassa. Siellä on paljon lahopuuta tarjolla, mutta lentävätköhän linnut niin kaukaa lintulaudalle?</p>

 • Gla

  Täällä etelässä käy vieläkin kuhina ruokintapaikalla, mutta aiempina vuosina kelien lämmetessä kävijät ovat vähentyneet. Tiedä sitten, kauanko talipötköt kestää lämpimiä kelejä härskiintymättä.

  Pökkelöiden tekoa ei kannata pohtia, vaan tehdä. Itse jätän 1,5 m kannon ja loput polttopuuksi. Mukavaa, kun ei tarvitse raahata tyvipölliä tien varteen.

   

   

  pv

  <p>Nämä koivut joita kaadan ovat yli 50v ja lahoavat hitaasti. Kuvista päätellen hömötiainen pesii pieneenkin puuhun.</p><p>https://www.vastavalo.net/homotiainen-willow-tit-parus-homotiainen-pesakolollaan-976305.html</p&gt;

  pv
  Gla

  Sitä suuremmalla syyllä pökkelöitä pitää alkaa tehdä heti, että joskus tulee käyttökelpoista materiaalia hömpälle. Ei pökkelöiden teon pohtiminen asiaa nopeuta.

   

   

  A.Jalkanen

  Pitäneekö paikkansa että leppä ja haapa olisivat parempia pökkelöpuita pienille tiaisille kuin koivu saati havupuut, siis helpompia kovertaa ainakin kuoren osalta?

  Gla

  En tiedä. Teen aina pökkelöitä kun mahdollista. Tänään näin pesäkolon kuusessa, ehkä tikka asialla.

  Nostokoukku

  Lepän ja haavan kuori pehmenee nopeammin. Koivun tuohihan kestää aikaa uskomattoman hyvin. Joskus koivunpökkelöstä ei ole juuri muuta jäljellä kuin ”tuohihylsy”. Siksi tuohta on käytetty rakentamisessa, kuten hirren ja kivijalan välissä eristeenä ja paanukattojen aluskatteena. Koivun tuohi on sitkeä tiaiselle, havupuussa on sisällä hyvin hitaasti lahoavia oksankaroja, nekin tiaisen nokalle kovaa tavaraa.

  Metsuri motokuski

  Jos haluaa niin akkuporakoneella muutamia reikiä tekopökkelön kylkeen niin kummasti auttaa pesänteossa ja pehmittää ydinpuuta.

  arto

  Tuohihylsystä voi tehdä pönttöjä, meillä mökillä tehtyjä ovat jo vanhoja niissä näkyy tiaiset pesivän.

  Kalle Kehveli

  Kalle on sen verran ”hömppä”, että tekee pökkelöitä ja poraa vielä 25 mm apureikiä. Kyllä se reikä siitä pehmenee…

Viewing 10 replies - 1 through 10 (of 17 total)