Keskustelut Metsänomistus Loppuuko puunkäyttö Pohjois-Suomessa?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 15)
  • Loppuuko puunkäyttö Pohjois-Suomessa?

    Onko puunkäyttö paikallista energiakäyttöä lukuunottanatta loppumassa Pohjois-Suomen alueelta? Useiden erillisten päätösten yhteisvaikutus alkaa olla niin merkittävä, että puunkäytölle ei jää enää taloudellisia perusteita.

  • 6tukki

    Tuskinpa vaan, vaikka näitä synkkiä pilviä taivaanrantaan aina silloin tällöin nouseekin.

    Jos tarkoitatat uutena uhkana tuota rikkidirektiiviä ja Itämerelle tulevaa vähärikkisen polttoaineen käyttöpakkoa, ei siitä ole Pohjois-Suomen puunjalostuksen kaatajaksi. Metsäteollisuus/tai varustamot tulevat saamaan valtiolta subventiot ylimenokaudeksi eli viideksi vuodeksi.
    Toisaalta tuota rikkidirektiiviä voi hyvällä syyllä puollustellakin. Kuuntelin viime viikolla radiosta jotain asiantuntijaproffaa, joka kertoi laivoissa käytettävän polttoaineen olevan hänen sanojensa mukaan öljynjalostuksen jäteöljyjä ja siten erityisen saastuttavaa. Tietysti tasapäisen kilpailun kannalta olisi samanlaiset säännöt tullut ottaa käyttöön samanaikaisesti koko Euroopan alueella.

    Itse odottelen ”kuin Kokko Mikko joulua” biodiesellaitoksen perustamista Kemiin. Se lisäisi harvennushakkuupuuston menekkiä laajalla alueella Pohjois-Suomessa. Sen myötäjäisinä myös saisimme EU:lta todella harvinaista herkkua – 100 miljoonaa euroa ”ilmaista” rahaa!

    Iron Man

    Viisaita sanoja 6tukilta,kuten myös harrastelijalta.
    Kyllähän puuta tarvitaan muodossa jos toisessa.

    Gla

    Jos jotain yhteenvetoa erilaisista metsänomistajiin kohdistuvista odotuksista yrittää tehdä, pohjoisen puun käytön loppuminen ei olisi yllätys. Toisaalta minun on vaikea uskoa, että noin kävisi.

    Ruotsissa metsänomistajayhdistykset toimivat hiukan erilailla kuin meidän mhy, erona mm. oma teollisuus ja oma puunkäyttö. Linkissä olevan jutun mukaan pohjoisessa ollaan vaikeuksissa, joten kai se jotain alasta kertoo.

    http://www.metla.fi/uutiskirje/metsatalous-ja-yhteiskunta/2012-02/uutinen-4.htm

    Puun takaa

    Hankalalta alkaa pohjoisessa näyttämään, sillä rikkidirektiivin jälkeen on myös typpidirektiivi jo nurkan takana odottamassa. Kun tähän lisätään myös sahojen lopettamiset, teiden rappeuttaminen, sähkön ja dieselpolttoaineen tuleva raju hinnannousu, kuljetustukien lopetus ja asukkaiden väheneminen, alkaa yhtälö näyttämään todella pahalta.

    Iron Man

    Eipäs maalailla piruja seinille.
    Hänenkin tulisi opetella pikkaasen positiivista elämän katsomusta,niin ei kiristäisi ja ahdistaisi niin paljon.

    Puun takaa

    Ei tässä piruja, – jos ei enkeleitäkään seinille maalailla, vaan mietitään niitä tosiasioita, mitä suomalaisessa metsätaloudessa on tapahtumassa. CE-merkki-vaatimus on erittäin työläs ja kallis pienille sahoille. Uudet bio-laitokset taasen näyttävät sijoittuvan rannikoille tai itärajan pintaan, joten ne eivät tule käyttämään ainakaan yksistään kotimaista puuta.

    Visakallo

    Tuo dieselin tuleva roima hinnannousu tulee rassaamaan eniten kumipyöräkuljetuksia. Dieselpolttoaineesta on jo nyt pulaa maailmalla, ja kun laivatkin joutuvat rikkidirektiivin takia siirtymään dieselin käyttäjiksi, tulee aineen hinta nousemaan rajusti.

    Puun takaa

    CE-merkin käyttöönotto tulee lopettamaan suurimman osan paikallisista piensahoista, eikä merkitsemätöntä sahatavaraa voi enää käyttää kuin omassa rakentamisessa ja siinäkin on omat rajoituksensa. Kun samaan aikaan kuljetuskustannukset nousevat rajusti, tulee jälki olemaan karua. Puun hyödyntäminen kaupallisesti tulee loppumaan laajoilta alueilta Suomessa. Tällaisia pitkien matkojen takana olevia alueita löytyy myös muualta kuin Pohjois-Suomesta.

    Kuitupuunkasvattaja

    Mahtava homma, jos Pohjois-Suomeen tulee lisää laitoksia, joissa tuotetaan bioenergiatuotteita.

    Bioenergia ei tule kuitenkaan ratkaisemaan pienpuuongelmaa eikä esimerkiksi puun nesteyttäminen nosta pienpuun tai kuitupuun hintaa. Kysyntä-tarjonta -tilanne pitää tästä huolen.

    Metsänomistajien pitäisi löytää muita keinoja, jos puulle meinataan saada paremmin kysyntää.

    Tuo CE-merkin pakko myös paikalloissahatavaran käytölle on aivan hölmöläisen hommaa. Lobbarit ovat saaneet uskoteltua, ettei Pohjoismaissa osata tuottaa rakennuspuutavaraa muuten kuin merkkejä leimaamalla. Taas yksi esimerkki Brysselin tehottomuudesta ja byrokratiasta. Päättäjä uskoo sitä, joka syöttää ja juottaa parhaiten.

    jees h-valta

    Ei kai meillä sentään mitään pienpuuongelmaa ole?
    Kun lakaisee maahan niin ongelma katoaa (maatuu) muutamassa vuodessa ja pystyssä olevat sen kun järeytyy.
    Mutta silti kannatan lämpimästi energiapuun keruun tehostamista ja toiminnan valtiovetoista kehtyskaarta. Yksi lisähakkuu tuo lisää särvintä.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 15)