Keskustelut Luonto Lupiini . Onko tulevaisuudessa uhka myös taimikoille?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 21)
  • Lupiini . Onko tulevaisuudessa uhka myös taimikoille?

    On muodostunut sellainen perstuntuma ,että lupiineja esiintyy tänä vuonna enemmän  kun koskaan. Kaikki teiden varret metsiin saakka ovat sakean lupiinikasvuston peitossa. Näkymä on tämä oli kyseessä pieni paikallis -tai metsäautotie tai moottoritieiden keski-ja lähialueet.

    Kuinka monella on kokemuksia lupiineista taimikoissa?

    Tuli mieleen kysymys, paljonko biokaasua ja millä kustannuksilla saataisiin aikaan , jos teiden varsien lupiinipeltojen tuotokset kerättäisiin talteen biokaasun raaka-aineeksi? Materiaalista ei ainakaan ole pula. Silppurit töihin ja kesällä vähällä käytöllä olevat turverekat kuljettamaan lupiini ym. heinäkuormat biokaasulaitosksille muhimaan. Lupiinien totaalinen poistaminen tiealueelta saattaisi hillitä myös kasvin leviämistä . Suurin osa siemensadosta päätyisi kompostiin.

     

  • käpysonni käpysonni

    Me ollaan nyt tänä kesänä vaimon kanssa omilta tiluksilta kovasti niitä hävittäneet. Silti kun maakunnissa ajelee, niin hurjasti niitä on  tienpientareilla ja muilla joutoalueilla ja kokonaisia peltoja, joita ei viitsi kukaan viljellä, ne on vallanneet. Tuntuu että kamppailu, jos sellaista on varsinaisesti koskaan ollutkaan, lupiineja vastaan,  on hävitty. Sinänsä tuo biokaasuhomma tuntuu ainakin teoriassa ihan järkevältä.

    140ärrä

    Juuri täydennysistutin edellisen omistajan aikaan perustettua taimikkoa. Paikasta jossa lupiini ja sananjalka viihtyvät oli suurin osa alkuperäisistä taimista heittänyt veivinsä. Raudukselle sopiva paikka, joten sitä laitettiin täytteeksi. Lupiini näkyy olevan saniaisten veroinen varjostaja.

    Gla Gla

    Sama havainto, että lupiini on lisääntynyt. Kohta aletaan puhua taas hyönteiskadosta ja etsiä syitä ties mistä. Lupiineista ei puhuta, kun suurin osa on elyn alueella.

    Taimikoissa ei ole näkynyt, enkä ole siitä huolissani. Lupiini surkastuu, kun joutuu varjoon.

    Buokaasun kannattavuuteen olen epäileväinen.

    Nostokoukku

    Ensimmäinen lupiinikasvusto metsämaalla ilmestyi tänne pienelle soramontulle. Tuli varmaan työkoneiden mukana. Oli sakea kasvusto ja ajattelin että varmasti leviää viereiselle kaksi kertaa lannoitetulle mäntykankaalle. Sora-alue alkoi vähitellen taimettumaan reunoiltaan. Sitä mukaan, kun taimikko kasvoi ja eteni montussa, lupiini antoi periksi. On sitä siinä vieläkin, mutta hiipumaan päin. Nyt olen seurannut maantien varressa olevaa kolme vuotta sitten istutettua taimikkoa. Tien penkasta lupiini on levinnyt aukkoon n. 10 metriä vuodessa. Tässä saattaa käydä kyllä niin, että taimet häviävät, ainakin siltä alueelta mihinkä lupiini on nyt levinnyt. Toivottavasti vielä lupiinittomalla alueella taimet ehtivät kasvaa karkuun ja käy kuten tuolla soramontulla.

    Nuakka

    Kyllähän lupiini on lisääntynyt kovasti ja on vaikea kurissa pidettävä. Onneksi ei näytä kovin helposti leviävän metsän puolelle missä ehjä kunttakerros, vaikuttaisi tarvitsevan liikutellun maan. Mitä tulee lupiinin korjuuseen bioenergiaksi, ei siihen pidä sortua. Bioenergia on hyvää vauhtia jäämässä  energiantuotannon paletista pois. Ei kenenkään kannata investoida mihinkään silppureihin tienvarsien imurointiin,ruostuvat vain aitan takana ja joutavat sulattoon. Jos heinää tarvitaan biokaasuksi on maaseudulla joutilasta peltoa ja valmista kalustoa rehunkorjuusta millä onnistuu kaikkien heinien korjuu. Ja vähät ammattitaitoiset kuljettajat tarvitaan puistojen ja golfkenttien nurmikon leikkuuseen. On kohtuutonta että urakoitsijaa vaadittaisiin korjaamaan toisten laiskuudesta johtuva ongelma. Tienvarret ovat täynnä asukkaita jotka kehtaavat grillata, ajella hupia polkupyörällä ja muuten vaan oleilla jouten. Lupiini on ihan helppo hävittää, 4-6 niittoa siimaleikkurilla ja pari kitkentää vuodessa  10-20 vuoden ajan yleensä riittää. Näille tienvarsien lapatossuille oikein sopivaa ja helppoa puuhaa, kunhan aloittaa ajoissa ettei homma tunnu raskaalta.

    Visakallo Visakallo

    Lupiini on vähän kuin metsään hakattu aukko tielaidassa. Kumpikin aiheuttaa paljon puhetta, koska ovat niin näkyvällä paikalla. Jos lupiini olisi varjokasvi, eli kasvaisi tielaitojen sijasta metsässä, siitä ei puhuttaisi juuri mitään, vaikka niitä olisi täsmälleen sama määrä kuin nytkin.

    Gla Gla

    Ehkä turhaa spekulointia, mutta silloin luontoväen olisi helppo olla metsänomistajan kimpussa ja syyttää näitä pölyttäjäkadosta.

    juha.m.leppanen juha.m.leppanen

    Jos lupiinista olisi laajemmin uhkaa taimikoille metsissä, niin se uhka olisi jo kyllä realisoitunut todeksi tähän mennessä. Kuten Nostokoukunkin havainnot osoittavat, niin lupiini kyllä häviää puun taimille kilpailussa. Lupiini vaatii niin paljon valoa, että pienikin varjostus alkaa pitämään sitä kurissa. Itse tein taannoin havaintoja Konnevedellä, jossa 15 vuoden takaisen Asta-myrskyn johdosta syntyi suuria aukkoja kantatie 69 varrelle. Ensimmäisen hakkuun jälkeisen kasvukauden aikana lupiini kukki monin paikoin useamman sadan metrin päässä tien varresta aukoilla. Seuraavina vuosina kasvuun lähteneet istutustaimet ja luontaisesti syntynyt vesakko veivät voiton, vaikka taimikoissa ei lupiini torjumiseksi mitään tehty.

    suorittava porras suorittava porras

    Täytyy vetää äkkiä pois ajatus lupiinin kompostoinnista. Leviää tehokkaasti kompostoitunakin. Ahkera niittäminen tehokkain tapa torjua. Juurineen tuskin kukaan pystyy kaikkia kasvustoja poistamaan.

    Omalla tontilla ei lupiineita näy . Haulikkoradalta olen käynyt niitä muutamana vuotena nittämässä . Viereisen kadun varsi saa tonttimme kohdalla saman käsittelyn.

    Tolopainen Tolopainen

    Lupiinia tai pajukkoa, eikö lupiini näytä paremmalta. Ei niitä enää pois kuitenkaan saada.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 21)