Keskustelut Luonto Lupiini . Onko tulevaisuudessa uhka myös taimikoille?

Esillä 8 vastausta, 31 - 38 (kaikkiaan 38)
  • Lupiini . Onko tulevaisuudessa uhka myös taimikoille?

    On muodostunut sellainen perstuntuma ,että lupiineja esiintyy tänä vuonna enemmän  kun koskaan. Kaikki teiden varret metsiin saakka ovat sakean lupiinikasvuston peitossa. Näkymä on tämä oli kyseessä pieni paikallis -tai metsäautotie tai moottoritieiden keski-ja lähialueet.

    Kuinka monella on kokemuksia lupiineista taimikoissa?

    Tuli mieleen kysymys, paljonko biokaasua ja millä kustannuksilla saataisiin aikaan , jos teiden varsien lupiinipeltojen tuotokset kerättäisiin talteen biokaasun raaka-aineeksi? Materiaalista ei ainakaan ole pula. Silppurit töihin ja kesällä vähällä käytöllä olevat turverekat kuljettamaan lupiini ym. heinäkuormat biokaasulaitosksille muhimaan. Lupiinien totaalinen poistaminen tiealueelta saattaisi hillitä myös kasvin leviämistä . Suurin osa siemensadosta päätyisi kompostiin.

     

  • Gla Gla

    Ei voida. Edellä luettiin vieraslajilakia kolmanteen pykälään saakka. Neljäs pykälä käävää tavalliselta ihmiseltä mahdollisuudet valittaa. Voisi onnistua luontoväen suurpetojaoston avulla:

    Kiinteistön omistajan ja haltijan huolehtimisvelvollisuus

    Kiinteistön omistajan tai haltijan on huolehdittava kohtuullisista toimenpiteistä kiinteistöllä esiintyvän unionin luetteloon kuuluvan tai kansallisesti merkityksellisen haitallisen vieraslajin hävittämiseksi tai sen leviämisen rajoittamiseksi, jos haitallisen vieraslajin esiintymästä tai sen leviämisestä voi aiheutua merkittävää vahinkoa luonnon monimuotoisuudelle taikka vaaraa terveydelle tai turvallisuudelle.

    Mitä 1 momentissa säädetään, ei koske lintuja eikä nisäkkäitä.

    Edellä 1 momentissa tarkoitettujen toimenpiteiden kohtuullisuutta arvioitaessa on otettava huomioon haitallisen vieraslajin hävittämiseen tai leviämisen rajoittamiseen käytettävissä olevat tavanomaiset keinot, toimenpiteistä aiheutuvat kustannukset sekä toimenpiteillä saavutettavissa oleva hyöty suhteessa kustannuksiin.

    ihmettelijä

    Jättipalsami levisi mulla metsään. Siitä tuli oikein joltain viranomaiselta kehotus alkaa kitkemään sitä pois. Joku sitäkin vahtii.  Levisi yhden viereisen tontin pihasta aukkoon. Parina kesänä kävin sitten niittämässä sitä pois. Ei se sitten enää noussut. Hävisi pois kun kuuset kasvoi. nyt ei ole enää merkkiäkään.

    Jovain Jovain

    Voiko lupiinille tien varsilla olla jotain ylimääräistä kiihoketta, että viihtyvät maanteiden varsilla niin hyvin. Tien rakenteisiin, tien hoitoon tai liikenteen päästöihin liittyvää. Miten on rautateiden varsilla, luulisi lupiinin sielläkin viihtyvän, tykkäävätkö kiskoista?

    Gla Gla

    Ratasepelissä harva kasvi kykenee kasvamaan, vaikka VR:n vanhempi kalusto sitä ahkerasti lannoittaakin.

    140ärrä

    Hiekkapitoinen maa on komealupiinille mieleen.

    Nostokoukku

    Lupiini on hernekasvi, joten se pystyy sitomaan juuristollaan ilmakehän typpeä. Siksi se viihtyy vaikka hiekkakasassa. Sellaisissakin paikoissa missä moni muu kasvi ei menesty.

    Kokenut kaiken tietää

    Soramontullani oli esiintymä, pelkäsin, että leviää viereiseen aukkoon. Metsä kasvoi yli, lupiinit ei metsään menneet. Typen sidonnan kannalta olisi saattanut olla hyväkin, jos olisivat menestyneet paremmin. Pihastani ja mökillä ajetun hiekan mukana levinneet hävitin kemiallisesti. Se pelillä hävittäminen on aika lapsellista, elynkin kannattaisi satsata urakkaan, kyllä sen pois saa, jos se poisto ei ole tuota, että niitetään tai poljetaan, ja kuvan nappaamalla saa luokkaa 15 eur/h. Valikoiva ruiskutus  parina vuonna , ja sen jälkeen siemenpankista itävien kitkentä pari vuotta. Ei ole paha homma, mutta kun rahat laitetaan ihan järjettömyyksiin. Harvalla pellollakaan rikkakasvit enää käsin kitkemällä hävitetään.

    käpysonni käpysonni

    Glyfosaattia vaan lupiineille, niin kyllä lähtee sillä. Se niittäminen nyt on aika turhaa.

Esillä 8 vastausta, 31 - 38 (kaikkiaan 38)