Keskustelut Metsänhoito Maanmuokkauksen ongelma

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 38)
 • Maanmuokkauksen ongelma

  Muokkauksessa voi tulla ongelmaksi kaivurikuskin taito tai taitamattomuus saada aikaan riittävästi muokkauspaikkoja metsään.  Huomasin tänä vuonna, että sovittu 1600 kpl/ha mätästyslaikkuja ei täyttynyt muokkaajalla lähellekään.  Risukasat jäi konekuskilla siirtämättä ja kierteli liiaksi niitä joten mättäitä tuli vähintään 200 kpl/ha liian vähän.  En aio maksaa muokkauslaskuja kuin sen nippanappa 1400 kpl/ha tehdyn mättään mukaisesti vaikka ostomiehen mukaan ”on sama tuleeko laikkuja täydet määrät vai vähemmän”-sama ha-hinta kuulemma.

 • mehtäukko

  Kyllä se alkuperäisen sovitun määrä on laikkuja löydyttävä. Mikä on yksikkötaksa  vaikkapa 1600 mukaan, lukema löytyy harvemmalle.

  Panu

  Konekuski kai oletti, että risut on kerätty.

  Puuki

  Täällä päin ei risuja yleensä kerätä. Ja vaikka olisi olettanutkin, ei risujen siirtäminen laikun tieltä ole vaikea homma.

  mehtäukko

  Paksut havumatot täytyy kasata tiukkiin ”torveuksiin”, ja laikkut niiden ympärille systemaattisesti. Kun koneella tekee havujuotit eteensä ja ajaa yli eteenpäin, istuttajalle polkeutuu kätevästi liikkumisreitit ilman rytöläjissä kiipeilyä…

  Visakallo

  Eikös niistä havujuoteista kehity melkoiset vattupuskat?

  husse

  Puuki jos katsot sopimustasi, hinta on per/hehraari

  Mättäitä tulee sen verran mitä kohteelle voi tehdä. Sinun kohteelle ei tullut enempää, osasyy koska tarjoilit niin paskan työkohteen kaivurille. Olisit ajanut risut pois sieltä. Sopimukseen tuskin kuuluu risujen pakkaus kaivurilla. Ei ole vaikea homma, mutta aikaa siihen menee ja kuka sen maksaa.

  Turhaan rettellöit asiasta.

  Sopimuksessa oleva määrä mättäitä on tavoitemäärä joka pyritään tekemään. Aiheeton reklamaatio jos rettelöit tuollaisesta.

  Lisäksi kivisyys ja kallio estävät niihin kohtiin mättäiden teon. Muokkausmäärä esim 1800 mätästä hehtaarilla on teoreettinen määrä, jonka voi tehdä jalkapallokentälle tai pellolle. Kaikki ojat, säästöpuut, puskat yms vähentävät metsämaalla todellista määrää.

  Puuki

  Kun ei ole kivisyyttä tai muita kiinteitä esteitä, täytyy mättäitä löytyä sovittu määrä. Risut ei ole ennenkään ollut esteenä ammattitaitoselle mätästäjälle. Mittää pakkaustahan ei tarvi tehdä. Riittää kun siirtää risuja sen verran, että saa laikkumättään tehtyä.  Ei riitä että kaivuri käy ajelemassa hehtaarilla siihen ha-taksaan. Sovittu kpl -määrä mättäitä pitää löytyä.  Alunperinhän on tarkoitus ollut 1800 kpl/ha mättäitä, se on normi määrä.  Siitä on jo tingitty 200 kpl/ha pois.

  Edellisen kerran mätästäjä teki mättäitä vieri viereen, liiankin kanssa. Oli ollut töissä MH:lla ja siellä tehtiin niin. Se on mätästäjän laiskuutta tai nuukuutta, jos määrä jää uupumaan sovitusta.

  Edit.  Laskin tarkemmin ja tehtyjä laikkuja on alle 1400 kpl/ha eli yli 200 kpl/ha liian vähän.

  mehtäukko

  ”…havujuoteista kehity melkoiset vattupuskat?..” ”Sopimukseen tuskin kuuluu risujen pakkaus..” Tarkennuksena, kerroin omista kokemuksista omissa työmaissa. Kun tosiaan havunostajia ei ole, ne on leimikolle vaan järjesteltävä. Vattuja ei niinkään, mutta horsmaa kyllä pukkaa, mutta ne ei kuusentainta tukahduta.

  Petkeles

  Eliitti kriisiytyy. Seuraavat asiat jo nyt kusseet: hintatakuu, muokkaus, ennallistamisdirektiivi…

  Visakallo

  Petkeles on kieltämättä järjestänyt asiansa kadehdittavan hyvin. Kun ei omista yhtään mitään, ei ole mitään omistajan huoliakaan.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 38)