Keskustelut Metsänhoito maapora

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 19)
 • maapora

  Löytyykö täältä kokemuksia tai mielipiteitä maaporan käytöstä metsänistutukseen? Olisi hehtaarin verran avohakkuualuetta johon on tarkoitus istuttaa kuusentaimia. Kohde sellaisessa paikassa että sinne on hankala saada kaivuria mätästämään. Parillasadalla eurolla löytyy useamman merkkistä polttomoottorikäyttöistä maaporaa jotka tarkoitettu mm. puuntaimien istutukseen. Onko tuo oikeasti käypä menetelmä metsänistutukseen? Minkä kokoisella poralla kannattaisi yrittää, ja onko parempi käyttää yksi- vai kaksivuotisia kuusentaimia? Vai kannattaako unohtaa koko juttu?

 • mehtäukko

  Ei tuollaista kokemusta porista, mutta akkukonehan on kevyt ja hiljainen. Ja reikä kunhan vaan pottti sopii nätisti.

  Tolopainen

  Eikö kuokalla saa enää tainta maahan, vielä 60-luvulla onnistui istutus silläkin tai istutuskangella, jonka toisella päällä revittiin kuntta pois.

  Jätkä

  Jos kyse on käytännössä normaalista maaperästä, niin ohutkunttaiseen maahan voi putkella naputella taimet suoraan, kunhan saa putken säädettyä niin, että taimi menee riittävän syvään. Routivilla mailla maanpinnan avaaminen on taimen maassapysymisen kannalta hyvä rajoittaa mahdollisimman vähäiseksi. On myös ollut käytössä istutusmeistejä, joilla ”korkataan” maasta paakulle riittävä tila ja paakku pudotetaan meistin kyljessä olevalla putkella reikään. Tiivistetään – mielellään metsurinsaappaalla.

  Maanmuokkaus on kuitenkin pienillä aloilla niin simppeli juttu, että sen tekee aikuinen ihminen kuokalla, taikka lapiolla, ellei kumisaappaalla raaputtamalla. Eihän niitä istutuskohtia kuitenkaan tule hehtaarille kuin MAX 2000 kpl.

  päin_mäntyä

  Helpointa se tietysti olisi istuttaa putkella suoraan maahan, mutta kun oppaissa sanotaan ettei muokkaamattomaan maahan pidä istuttaa, vaan kasvualusta pitäisi jollain tavalla muokata. Niin tuo pora vähän muokkaisi ja tekisi jonkinlaisen multakasan taimen ympärille. Kuokalla kai tulee helposti kuoppa eikä sen pohjakaan ole hyvä istutuskohta? Olisiko näissä olosuhteissa 1- vai 2-vuotinen kuusentaimi parempi vaihtoehto?

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Jos on heinittymiselle altis paikka ja jos taimia on tarjolla, isompaa tainta suosittelisin. Pienellä kuokalla selvinnee yhtä hyvin kuin poralla tai pottiputkella. Tukkimiehentäi saattaa tulla nakertelemaan taimia jos lähistöllä on tehty hakkuita aiemmin.

  Puuki

  Pitäisi olla vähint. n. 20 cm sitä irtomaata taimen ympärillä, jotta tukkimiehentäit ei uskaltaisi lähestyä taimia.   Mutta jos hakkuusta on 2-3 vuotta eikä lähistölläkään ole niitä tehty, niin sitten onnistunee paremmin  porailutyylilläkin.   Jos on vain 1 ha alue, niin sillä poran hinnalla palkkaa jo kaverin tekemään laikut kuokalla ja istutuksenkin.

  Gla Gla

  Millainen maaperä tuolla on? Se vaikuttaa olennaisesti istutuksen työläyteen. Heinittynyt savimaa ja kuiva keli on jokseenkin toivoton tilanne, kun taas sopivasti löyhä moreenikangas on jokseenkin ongelmaton istuttaa ilman muokkaustakin.

  Toki muokatussa maassa taimi kasvaa paremmin kuin muokkaamattomassa. Kyse on kuitenkin taloudesta eli saako muokkauskustannuksella + hyvällä kasvulla paremman tuloksen kuin ilman muokkausta + hiukan huonommalla kasvulla.

  Toki maapora olisi kiinnostava kokeilu, mutta puhtaasti rahoja laskien (jos istutuksen onnistuminen muokkausta edellyttää ja konetta ei kannata paikalle tuoda), tekisin muokkauksen todennäköisesti lapiolla.

   

  Jätkä

  Huskulla on ollut R-sahaan – kulmavaihteen paikalle asennettava jyrsin-lisälaite, jolla esim istutuslaikun teko kävisi kuin luomisen työ. Sitä markkinoitiin puisto – ja hautausmaiden viimeistelyyn, kun se on niin pieni, että mahtuu ahtaisiinkin väleihin.

  arto varmasti on siihenkin tutustunut ja luultavasti hän tietää, mistä sellaisen saisi.

  Jätkä

  Naputtele Kuukkeliin : BF-KM-jyrsin-Stihl.

  Joskus tehtiin moottorisahan lisälaitteeksi ”Moottorimyyriä”, mutta se ei yleistynyt, eikä taida olla oikeasti missään myynnissä.

  Gla Gla

  Pieni epäilys tuosta Stihlistä on, ettei pärjää metsämaassa. Yleensä nuo on tarkoitettu paljon kevyempään käyttöön kuin metsässä ihanteellisissakaan olosuhteissa on. Stihlinkin tapauksessa käyttöohjeessa käsketään poistamaan maasta kivet ja juuret ennen jyrsimen käyttöä. Ja uskottavaahan se on, että jo puolen sentin paksuiset juuret ja muut risut tukahduttaa tuollaisen puutarhakoneen. Mutta jos Jätkä olet laitetta testannut, kerro toki kokemuksistasi lisää.

  Toinen ongelma tuollaisessa jyrsimessä on se, että (jos se maata jaksaa muokata) tuloksena on helposti kuoppa ja sen vieressä hiukan irrallista maata. Kuoppaan ei pidä istuttaa ja pieni määrä irrallista maata sen vieressä ei ole muokkamatonta kummempi istutusalusta.

   

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 19)