Keskustelut Metsänhoito Männiköiden kesähakkuut

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 32)
  • Männiköiden kesähakkuut

    Metsäuutisissa on tutkijan näkemys kuivahkojen ja kuivien kankaiden männikköjen kesähakkuiden vaikutuksista tyvitervastaudin leviämiseen.
    Muuten kesäkorjuukelpoiset männikötkin olisi parempi korjata vasta talvikeleillä, jotta kasvu ei heikkenisi ja sama ongelma
    saattaa koskea myös turvemaiden männikköjä.
    Kesäkorjuuseen sopivia on ilmeisesti vain tuoreen kankaan männiköt tai sekametsät.

  • Visakallo Visakallo

    Ainakin ne tapaukset mitkä tiedän, olivat juurikääpää.
    En kiistä kesähakkuiden merkitystä, mutta olisiko kuitenkin jokin ravinne-epätasapaino tai vastaava häiriö laukaisevana tekijänä juurikäävän syntymiseen?

    kuusessa ollaan

    Tota ööh.

    Eikös aikoinaan harvennuksia hakattu männiköissäkin kesäaikaan ja pölkyt kuorittiin ristikoille, eli ei kesähakkuut uutta ole?

    Tyvitervastaudin osalta on joku muu syy leviämiseen, kun pelkkä kesällä hakkuu. Vanhaan aikaan puut ajettiin taasen talvella, eli olisiko jäävän puuston juuriston maanalaiset vauriot syy kovaan leviämiseen…Manuhakkuu+talvilähikuljetuksessahan tuota ongelmaa ei olisi, pakkaskauden juuristovauriot pihkottuvat heti keväällä.

    Tosin, itse olen ollut aikoinaan ajamassa 80-90 luvuilla kesäisin manuhakkuuna tehtyjä ensiharvennusmänniköitä satoja hehtaareja, eikä niillä kuvioilla tyvitervasta ole näkynyt. Jokin lauhojen talvien seuraus täytyy tämä onkelma olla?

    Itsellä on muutamia epäselvien syiden vuoksi kuolleita mäntyjä harvennuskuvioilla, joissa epäilen tyvitervasta. Kyseisten kuvioiden hakkuut tehtiin 2000-luvun alussa ja ovat sekametsää.

    Nimetön

    EN TIETÄ MITEN KÄY JOS KUN,TAMIK0N HOITOIA E1 VOITA ENÄÄN,TEHTÄ KESÄN A1KANAN.KUN NYTKIN ONKIN TYÖN MA1TAN,ENENMÄN KUN EHTIN TEHTÄ VA1KAN,PAINAN YNPÄRI VUOTEN.MUOTOSTUUKO TAMIK0N HOITON RÄSTIT KESTÄVÄMÄTÄTÖMÄLE TASOLE,KUINKAN KÄY SUOMIN METÄ TALOUTEN KUN.KUNTON RAHA METIÄ SAATAAN TEHTYJÄ,LIIKAN VÄHÄN PUUN TUOTANTON.TALOUTEN LINEN KANTANVATAVUUS VOI,PUTOTA TRAUMANTISESTI.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Missä päin kuusessa ollaan hakkasit? Tyvitervashan on levinnyt meille kaakosta ja sen levinneisyys on koko ajan laajentunut kuten kuusenjuurikäävänkin. Kaksikymmentä vuotta sitten harvennettu männikkö on voinut silloin vielä olla terve, mutta nyt tilanne voi olla jo toinen.

    Jostakin sieni-itiön on päästävä pellolle istutettuun puun runkoon sisälle eli jokin vioitus olisi kai taustalla oltava. Ravinnevinouma voisi toki altistaa taudille.

    Jätkä

    Kaikki hakkuista kiinnostuneet saatava oikeilla taksoilla talvella savottaan koneineen.

    Eikä sitten mitään jätkien mainostamia koulupoikia sinne kuudeksivuodeksi harjoittelemaan ..muka ammattimiehiksi
    Lähetetty: 2 h, 19 min sitten
    Lähettäjä: savo’ttamies

    Muka savottamies!!!!!!!!!

    Kun kaikki hakkuusta kiinnostuneet päästetään metsään metsäkoneiden kanssa, niin ei se missään tapauksessa paranna tilannetta. Kyllä nuoria kavereita pitää kouluttaa sekä korjuutekniikassa, että metsien oikeassa käsittelyssä.
    Korkeintaan kaksi kymmenestä alalle tulevasta kouliintuu hyväksi koneenkäyttäjäksi ja näistä korkeintaan kolme kymmenestä kehittyy sellaisiksi kuskeiksi, joiden nimi kirjoitetaan metsänhakkuusopimukseen ehdoksi, että ”tämä kuski hakkaa ja ajaa”.
    Sinne ei passaa päästää kaikkia innokkaita ”savottamiehiä”, jotka tekevät vain sutta ja sekundaa, rikkovat metsän puut ja koneet.

    Puuki

    Pääosin kelien lämpenemisestä johtunee juurikäävän ja tyvitervastaudin leviäminen pohjoista kohti.
    Kantokäsittelyn tarve on laajentunut ~vuosikymmenen aikana
    Kainuuseen asti.
    Kesäkorjuun hyödyt ja haitat tullenee uudelleen arvioitaviksi,
    tai ainakin pitäisi tulla. Puun saanti tuoreena tehtaille edellyttäisi
    ympärivuotisia hakkuita, mutta jos hakkuiden aiheuttamat haitat
    jäävälle puustolle on liian suuret, se ei pitkityksessä toimi.
    Toivottavasti löytyy tarpeeksi hyviä torjuntakeinoja, tai sitten puun varastointi kesää varten pitää ottaa käyttöön.

    hatelo

    Meillä Itä-Suomessa tätä männyn juurikääpää on ollut riesana iät ja ajat ilmeisesti talonpoikaishakkuiden perintönä.Isoista tukkimänniköistä on kuollut pesäkkeinä mäntyä ja jopa seassa olevaa rauduskoivua jo 40-v sitten.Paikalle uudistetuista nuorista metsistä kuolee kaikki puut samoilta paikoilta tai hengissä olevat kasvavat kituuttaen. Iso ongelma tämä on paikoitellen.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tuula Piri varmaan tietää aivan hyvin että kesähakkuista ei luovuta, mutta halusi kuitenkin muistuttaa että talvihakkuu on ainut satavarma keino välttyä tyvitervakselta. Kehitystyö Lukessa jatkuu eli tyvitervasta voidaan ehkä piankin torjua niin että tautipesäke eristetään käsittelemällä (korjaus:) tautipesäkkeen ympärillä kasvavien terveiden kaadettujen puiden kannot torjunta-aineella ja lisäksi heikennetään viruksella jo sairastuneita kantoja niin ettei sieni kykene leviämään juuriyhteyksistä. Sairaiden puiden joukko on vain jäävuoren huippu eli tauti voi piileskellä erveen näköisten mäntyjen kannoissa. Tuula myös mainitsi että juurikääpä ei pysty kovin hyvin iskeytymään korjuuvauriokohdista.

    Jätkä

    Tyvitervastauti oli alkujaan Saimaan ympäristöön levinnyt tauti, jonka on väitetty johtuneen egyptinparrujen kesäaikaan tapahtuvasta hakkaamisesta ja metsässä veistämisessä tapahtuneesta juurien ja ehkä tyvienkin vaurioista.
    Kuusien maannouseman leviämisen aikoinaan aloitti lähinnä karjan laiduntaminen, jossa lehmät melko vapaasti kulkivat metsässä polkien juuria ja niiden kuoret rikkoutuivat.
    Sen jälkeen, kun niitä itiöitä alkoi olla ilma täynnä, kesähakkuilla ja ajokoneiden kapeilla renkailla lisättiin vaurioita ja se oli siinä.

    Kantokäsittely on nyt pakollista havupuustoissa, mutta kesähakkuiden lopettaminen tietäisi melkoisia järjestelyitä talvella korjattujen puiden jemmaamisessa ja lisäksi urakoitsijoiden koneet seisoisivat puoli vuotta tuottamatta mitään!

    Tuohon kuvioon voisi metsänomistajien hankintasavotointi sopia erinomaisen hyvin, kunhan saataisiin laskettua, kuinka paljon metsän myyjä joutuisi antamaan kuitupuukaupassa rahaa puittensa lisäksi.

    pitkät neulaset pitkät neulaset

    Havupuuvyöhyke levittäytyy pohjoisemmaksi ja puun kasvu paranee siellä sen myötä.
    Onko tätä tyvitervastautia havaittu Virossa,Puolassa tai Saksassa?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 32)