Keskustelut Metsänhoito Mäntyjä kalliolla, onko toivoa ?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 22)
 • Mäntyjä kalliolla, onko toivoa ?

  Mites kauan pitää odotella, vai riittääkö ihmisikä, että kallion päällä kasvavista männyistä tulee mitään korjattavaa?

  Tarkoitan tällä kalliolla sellaista laakeata hieman viettävää tasaista maata, jossa on vain hyvin vähän multaa pinnassa ( reilusti alle lapion terän verran) ja siinä on harvalti pieniä mäntyjä.

  Paljonko pitää olla kallion päällä maata että ei luokitella kitumaaksi ?

 • Leevi Sytky Leevi Sytky

  Mäntyhän sinnittelee hengissä jopa paljaalla kalliolla. Hilumiehen kalliolla on jonkinlaista törkyä kymmenkunta senttiä, että kyllähän ne puut siinä hitaasti kasvaa.
  Sitä ei pysty sanomaan kuinka paljon männyt lihoo tietyssä ajassa. Ainakaan näkemättä.

  Leevi Sytky Leevi Sytky

  Arvaan, että kallionraiskaaja-Jesse ampuu kohta hehtaaripyssyllään radikaalin ohjeen. 😀

  6 m3 6 m3

  Niin kauan on toivoa, kuin on elamaa. Oletko uusinut metsasuunnitelman? Oikean vastauksen saat sielta. Kannattaa tehda, on vahennyskelpoinen kuluera. Kannattaa myos ilmottautua ALV-velvolliseksi. Saat alvit pois verotuksessa. Kannattaa siitakin huolimatta vaikka puunmyynti tuloja ei olisikaan nakopiirissa.

  jees h-valta

  Minulta juuri hakattiin kallion päällinen ja sen alapuoli hiukan auki.
  Kuvaavaa on että kun katsoi sivulta noustessa kalliolle kaikki latvat oli samalla tasalla. Eli kallion alla kasvaneet olivat sen kallion verran puupitoisempia. Hyvinkin yli reilun tukin pituuden.

  vänkäri vänkäri

  Itsellä on vähän vastaavanlaisia ohutmultaisia rantakallioita, joissa puu kasvaa ihan kohtuullisesti. Piti vilkaista vastaavaa päätehakkuuvaiheessa olevaa kuviota ja ikää näytti metsäsuunnitelman mukaan olevan 80 vuotta. 90 saattaa olla ehkä totuutta lähempänä. Koivua sekapuuna. Kuviolta löytyy ihan silokalliota ja yleensäkkin maata on reilummin ainoastaan rinteiden alla. Siitä huolimatta lehtomaiseksi luokiteltu

  Itseni ikäinen kylvömännikkö (ei miehen iässä) on kahdesti harvennettu samanlaisessa paikassa, joten ei kuvio aina tuhoontuomittu ole kalliollakaan. Varmaan asiassa auttaa sekin, että kaikki vähänkään viljelykelpoiset rinteet on kartanoitten maihin kuuluessaan kaskettu moneenkin kertaan.

  jees h-valta

  Ja ikä oli metsässuunnitelman mukaan 120-130 vuotta. Mitään Leevin radikaalia kasvatusohjetta ei löydy kun en ole elänyt vielä toistasataa vuotta että olisi nähnyt miten niitä on paijattu.
  Mutta mäntyä olisi myös tarkoitus sinne kallion päälle. Tavastakaan en vielä edes tiedä. Eppäilisin siementouhuja.

  Leevi Sytky Leevi Sytky

  Jos ja kun sitä maata on siinä kallion päällä, niin eipä taida kitumaan kriteerin täyttyä? Karua kangasta?
  Laitappa kuva.

  Metsäkupsa Metsäkupsa

  Jos kalliossa halkeamia ym. saattaa kasvaa joskus yllättävän hyvinkin. Itselläni ei paljon kallioisia maita ole,mutta eräällä kuviolla maata alle kuokan terällinen.Oli harsittu kitukuusikko,istutin ja luonto täydensi aukon männyillä. Rajanaapuri sanoi,että kasvuisaa maata,en uskonut kun kaadetut puut olivat kituen kasvaneet, Olisi pitänyt uskoa.

  Nyt 18-v myöhemin samainen kalliokuvio puskee oksaista mäntyä ,kuten rehevä maa konsanaan. Kallio ilmeisesti emäksinen,rikkonainen ,ei muutoin mahdolista kun ei maata ollut paikoin istutusmulliksikaan.

  hemputtaja

  #### Ja ikä oli metsässuunnitelman mukaan 120-130 vuotta. Mitään Leevin radikaalia kasvatusohjetta ei löydy kun en ole elänyt vielä toistasataa vuotta että olisi nähnyt miten niitä on paijattu.
  Mutta mäntyä olisi myös tarkoitus sinne kallion päälle. Tavastakaan en vielä edes tiedä. Eppäilisin siementouhuja.
  Lähetetty: 10 h, 39 min sitten
  Lähettäjä: jees h-valta ####

  Jos ikä on tuo, tuskin hurjia voi odottaa.

  Itse olisin kanssa hyvin varovainen. En taitaisi ensi hätään paljaaksi hakata koska silloin voi käydä ohraisesti eli koko pintakerros kuivuu. Riippuu tietysti siitä mistä vähät kosteudet tulevat, että tiedä häntä.

  Ehkä kannattaisi keskustella metsäkeskuksen kanssa. Ties vaikka kelpaisi – mikä se nyt oli – luonnonhaitta korvauksen piiriin eli muualle, jos jättää uudistamatta. Kai sitä korvausta saa muualtakin kuin lehdoista.

  jees h-valta

  Hemputtajan ohje sikäli myöhässä että hakkuu on tehty ja vielä nopeutetussa kaavassa. Luki vain käyttöluvassa ettei erityinen luontokohde. Kyllä kait se lievästi muokataan ja siemennetään.
  Kallion alle tulee haavikkoa.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 22)