Keskustelut Puukauppa Matkakulujen vähennysoikeus

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 11)
 • Matkakulujen vähennysoikeus

  Metsäverotusohjeiden mukaan metsänomistaja saa vähentää metsän hoitamiseen ja korjuuseen liittyvät matkakulut.
  Mutta voiko vähentää myös sellaisia matkakuluja, joita syntyy uuden metsämaan hankinnasta, kuten matkoista kiinteistökaupan tekemiseen, lohkomistoimitukseen tai tiekokokoukseen.

 • Gla

  Silloin kun metsämaan hankintaan liittyvät kulut ovat johtaneet kauppoihin, kulut ovat vähennyskelpoisia. Mutta esimerkiksi aiemmissa tarjouskilpailuista, jotka eivät ole johtaneet kauppoihin, syntyneitä kustannuksia ei voi vähentää.

  Pete

  Minun mielestä kyllä voi vähentää tuli sitten kauppaa tai ei. Metsätalouden harjoittamiseen liittyviä kuluja ne minusta ovat ihan yksiselitteisesti. Aivan sama kuin jos pörssisijoittaja käy sijoitusmessuilla, kukaan, ei edes verottaja, kysele, että johtiko se osake tai rahastohankintoihin.

  Metsätilan hankintamenoihin ne eivät minusta kuulu ja jos ne sellaisiksi kuluiksi lisäisi, niin vähentää saisi vain 60%, eli metsävähennyksen määrän. Eli toimikaa siis johdonmukaisesti, matkakulut vähennetään aina vuosimenoina ja metsävähennyspohjaan lisätään vain kaupanvahvistajan palkkio ja lainhuudatuskulut ja mahdolliset lohkomiskulut.

  Gla

  Voi olla, että kauppoihin johtamattomattomista tarjouskilpailuista syntyneet kulut kelpaavat verottajalle vuosimenoina. Jostain vain muistelin tulkinnan lukeneeni, ettei kelpaisi. Jauhiaisen verokirjasta se ei ainakaan ollut kun asiaa aloin tarkistella.

  Ja tosiaan, lohkomiskulut, 4% vero yms. kulut sitten hankintamenoon. Mutta nythän oli kyse vain matkakuluista.

  MJO

  Mielestäni metsämaan hankintaan liittyviä kuluja ei saa vähentää metsätalouden verotuksesta. Nämä kulut saa lisätä hankintahintaan, jos olet myymässä metsääsi tulevaisuudessa. Samoin lohkomiskulut, rajankäynti yms. kulut. Korjatkaa jos olen väärässä.

  En tiedä voiko näitä kuluja käyttää hyväksi myös laskettaessa metsävähennys pohjaa 60% hankintahinnasta?

  Leevi Sytky

  Mikäli metsätilan kauppa toteutuu, kaikki kulut voi lisätä metsävähennyspohjaan. ( Vero, lainhuutokulut, lohkomiskulut, matkat…)
  Mikäli verovelvollisen pääasiallinen toimeentulo tulee metsätaloudesta, voinee myös toteutumattoman metsätilakaupan kulut vähentää metsätalouden tuloista.
  Mututietoa, mutta asiasta pitänee kysyä verottajalta.

  Gla

  Tuossa edellä itselläni menikin vuosimeno ja hankintameno sekaisin. Olen siis samaa mieltä Leevin kanssa siitä, miten kustannuksia käsitellään. Verottajan ohjeessa ollaan samoilla linjoilla: ”Metsän hankintamenoon lisätään metsän osuus kiinteistökauppaan välittömästi liittyneistä muista menoista (varainsiirtovero, lainhuudatus- ja lohkomiskulut sekä muut kaupasta aiheutuneet suoranaiset kulut).”

  Eiköhän muut kaupasta aiheutuneet kulut nimenomaan ole esim. kauppaan liittyviä matkakuluja.

  Voisiko Hannu Jauhiainen kommentoida tätä asiaa?

  Korpituvan Taneli

  Täällä on vastattu yleisesti sillä perusteella, mikä itsestä tuntuu oikeudenmukaiselta. Verottajan kanta on kuitenkin se joka ratkaisee.

  Olisi hyvä jos kirjoittajista ne, jotka ovat asiassa saaneet verottajan ratkaisun kysymykseen, kertoisivat sen.

  Oma mutuni, verottajan kannasta, on se että toteutuneen kaupan matkakulut ovat hankintahintaa ja toteutumattomaqn kaupan kulut jäävät kokonaan omaan piikkiin.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  koutus

  Olisi hyvä, jos joku todella tietäisi, ovatko matkakulut hankinta- vai vuosimenoja. Mututuntumasta ja arveluista ei ole hyötyä.
  Omassa tapauksessani on kysymyksessä kahden eri metsätilan hankinta entisten metsieni lisämaiksi, ja matkaa molemmille on asuinpaikaltani yli 700 km.
  Matkakustannukset kaupantekoon sekä lohkomiskokouksiin ovat tässä tapauksesa varsin suuret, joten ratkaisulla on taloudellisestikin jo suuri merkitys.

  Leevi Sytky

  Metsävähennyspohja: Kauppahinnan lisäksi hankintahintaan lasketaan myös varainsiirtovero, lainhuudatus- ja lohkomiskulut sekä muut kaupasta aiheutuneet suoranaiset kulut. Näitä ovat mm. matka- ja ilmoituskulut sekä kaupanvahvistajan palkkio.

  jees h-valta

  Eli Tanelin näkemys saattaa olla oikea. Eli toteutuneen kaupan kulut voi oheistaa, muita ei.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 11)