Keskustelut Metsänhoito Mättäät muualta tuodusta ”kasvumassasta”

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 22)
 • Mättäät muualta tuodusta ”kasvumassasta”

  Merkitty: 

  Tässä uudistusmallissa maata ei muokata ollenkaan vaan mättään rakennusaine tuodaan muualta. Onko järkeä?

  ”Kuormatraktorin tai teloilla liikkuvan kaivinkone-perävaunuyhdistelmän puomissa on mätäsmuotti, johon syötetään kasvumassaa noin kymmenen litraa yhtä mätästä varten. Muotilla massa painetaan tiukasti kunttaa vasten.

  Muotin ja siten myös mättään halkaisija on noin 40 senttimetriä ja korkeus keskeltä noin 15 senttiä.”

  https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/7ed2edaf-cd91-4aa5-a9fc-7018a963f93d

 • Puuki

  Onhan tuossa ajatusta ja kehittämisen arvoista asiaa. Mutta eppäilenpä että lisäkustannukset hommasta olisi korvattavissa alentuneilla varhaisperkauskuluilla.

  Jotta etua tulisi esim. kääntömätästykseen nähden olisi kasvumassan oltava rikkaruohotonta seulottua tavaraa.  Pintapeitteen hankinta ja suihkuttaminenkaan ei ole ilmaista.

  Reima Muristo

  Siinä on sitten kikkare multaa sammaleen päällä jonka aurinko kuivattaa, ei jatkoon.

  Nostokoukku

  Ei kuulosta pinnoitteen ruiskuttamisineen kovin luonnonmukaiselta eikä taloudelliselta. Miksi ainekset on tuotava muualta, jos kuitenkin kaivinkoneella alueella liikutaan? Pariin vuoteen ei kannata mennä viljelytiheyksiä mittailemaan. Saattavat nimittäin kuivahtaneet kakut tuulisellä kelillä vaihtaa paikkaa.

  Panu

  Itse poimisin tästä ideasta juuri tuon pinnoitteen, joka estää heinän ym. nousua mättäältä kilpailemaan taimen kanssa. Eli muokkaus tehtäisiin kuten ennenkin mutta mättäät pinnoitettaisiin puukuidulla tai jollain. Vaatii tietysti laitteet ja kuitumassaa mikä nostaa muokkauksen hintaa.

  Rane

  Ilmeisesti istutuskone on jutuntekohetkellä vielä suunnitteluasteella.Maamassan syöttäminen mukaisen putki/letku hässäkän kautta puomin päähän kuulostaa häiriöherkältä systeemiltä.Lisäksi vielä päällysteen ruiskutus ja pitäisi kehittää myös päällysteen ja maamassojen logistiikka.Voi olla että ei kerkiä vielä ensi kesän istutuksiin.Lehtijuttu oli varmaan tehty motivoimaan prototyypin teon rahoittajia.Sitten myöhemmin tulee se kysymys että kuinka paljon tuo istutus tulee maksamaan metsänomistajalle.

  Mutta mielenkiintoinen projekti noin muuten.

  A.Jalkanen

  Logistiikka ja talous tuovat haasteita. Sellainen kone olisi hyvä joka murskaisi kuntan ja hakkuutähteen, sekoittaisi sen kivennäismaahan ja muotoilisi seoksen keoksi istutusta varten.

  Puuki

  Tuo murskaus ja muotoilu on itseänikin kiinnostanut aina.  Yhden peltoheiton kävi muokkaamassa murskaimella varustettu iso traktori. Keräsi keon samalla turvemaasta. Hyvin on hieskoivut siinä kasvaneet ympäristöä ylempänä olevalla harjanteella.  Ei sitä kasvumassaa juuri muualta kannata roudata.

  Nostokoukku

  Oikeastaan sellainen kone jo on. 14 tonnin Åkermanni ja siinä muokkauskauha. Ei jyrsi kunttaa eikä tähteitä, mutta ammattitaitoinen kuski sotkee ne kyllä riittävän hyvin tehdessään kelvollisen istutusmättään.

  Kuviolle menee kaivuri ja kuski. Lisäksi tarvitaan mullanajokone ja kuski, taimenistuttaja ja pinnoitteen ruiskuttaja. Jälkimmäinen yhdistelmä maksaa varmaan muutaman satatonnia. Se on korvattavissa satasen istutusputkella, mies sen liikutteluun on otettavissa mullanajokoneesta. Heinä pitää olla valtaisa ongelma, että pinnoitteen ruiskutus lyö leiville.

  Sulli

  Äkkiä laskettuna massaa menis 110 m3 hehtaarille, käytännössä kaksin-ellei kolminkertaisesti kun ei se aukko nyt ihan pöydän pintaa ole. Tekee noin kahdeksan kasettiyhdistelmää. Mitä maksaa ja mille laanille mahtuu? Ettei vaan olisi pyörän keksimistä?

  käpysonni

  En usko tuohon systeemiin. Jo pelkkä massojen liikuttelu on ongelma, vaatii myös varastopaikalta paljon tilaa. Ja sit,  mistä otetaan  ne  mättäisiin tarvittavat maamassat,  kuoritaanko ne jostain pakettipelloilta, tie- tai rakennustyömailta vai mistä?  Ei myöskään  kukaan viljelijä halua myydä laadukasta  peltomaan pintaa tähän tarkoitukseen edes isosta rahasta. Mitään jankkosaveahan se maa ei tietenkään saa olla. Siinä kans yksi eteen tuleva ongelma. Saahan sitä olla Pelle Peloton ja kehitellä uusia ideoita ja menetelmiä, se on kaiken kehityksen edellytys, mutta en usko että juuri tämä kehitysidea monimutkaisuutensa ja korkeiden kustannusten takia ottaa tuulta alleen.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 22)