Keskustelut Metsänomistus Menettääkö Metsänhoitoyhdistykset markkina-aseman

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 20)
  • Menettääkö Metsänhoitoyhdistykset markkina-aseman

    Meillä täällä Koillismaalla on joka kunnassa oma metsänhoitoyhdistys. Osassa on jopa päätoiminen toiminnanjohtaja, joka ei kenttätyöhön osallistu. Ilmeisesti johtamistehtävät ja hallintotehtävät vievät toiminnanjohtajan ajan niin tarkasti. Metsänhoitoyhdistyksissä on pääsääntöisesti lisäksi päätoimiset toimistonhoitajat.

    Metsänhoitoyhdistysten henkilöstöt vaihtelevat 3-10 henkilön välillä.
    Metsänhoitoyhdistysten toiminnan tehokkuus herättää monesti meissä metsänomistajissa kysymyksiä. Metsänhoitoyhdistyksien ylintä valtaa nykyisin käyttää suljettu valtuusto. MHY valtuustoihin ei meinata saada ihmisiä, metsänomistajat eivät ole enää kiinnostuneita toiminnasta.

    Pakollisen metsänhoitomaksun osuus MHY n nettotuloista on jopa puolet. Me metsänomistajat rahoitamme toiminnan.

    On herännyt ajatuksia, pitäisikö MHY iden tehostaa toimintaa ja miten? MMM on antanut ymmärtää, että laki metsänhoitoyhdistyksistä muuttuu. Pakollista metsänhoitomaksua ei olisikaan 2015 alkaen, edellyttäen että MHY laki kumotaan tai muutetaan.

    Täällä Koillismaalla ei ole merkkejä muutoksesta vapaehtoisuuden suuntaan. Olen parin yhdistyksen valtuuston jäseniä jututtanut ja saanut sen kuvan, ettei ole mitään ennakoivaa huolta tulevasta pärjäämisestä metsäpalvelumarkkinoilla ole.

    Onko muualla MHY t ruvenneet muuttamaan toimintaansa vapaehtoisen metsänhoitomaksun aikaa huomioiden jo ennakolta normaalin kilpailun ja tulorahoituksen yhdistyksen metsäpalvelullisten toimintaedellytysten turvaamiseksi?

    Väkisin herää kysymys, onko MHY illä ollenkaan edellytyksiä toimia vapailla metsäpalvelumarkkinoilla pitkäkestoisesti!? Pitäisikö MHY lopettaa ja perustaa tilalle metsänomistajien yrityksiä?

    Tämä voi joissakin herättää negatiivisiä ja jopa vääränlaisiakin tunteita 🙂

    Meidän metsänomistajien ei kuitenkaan kannattaisi menettää metsäpalvelumarkkinoilla perinteistä helposti pidettävää suurinta markkinaosuutta omaa pöljyyttään.

  • Puun takaa

    Santtuna kantaisin enemmänkin huolta siitä, onko Koillismaalla puuntuottajille enää tarvetta tulevaisuudessa. Jos tämä meno valtakunnassa jatkuu, kymmenen vuoden päästä pohjoisen puille ei ole enää kaupallista käyttöä. Silloin ei tarvita metsänhoitoyhdistyksiä eikä muitakaan metsäpalveluyrityksiä.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    En usko että Metsänhoitoyhdistykset markkinat menettää,mutta markkinaosuutta kylläkin.Tulevaisuudessa toiminnanjohtajankin hankittava palkansa töillään,eikä metsänhoitomaksulla palkatiliä suoriteta.

    Meidän Mhy:ssa johtajan palkka saadaan valtaosin maksettua hänen kiinteistövälityspalkioilaan.Jos Mhy;t pystyvät tehostamaan kannattavaa liiketoimintaa,sellaiset selviävät.Mutta jos yhdistyksen nettotuloista puolet tulee metsänhoitomaksusta nytten,niin kyllä totinen paikka pian käsillä.Yt-neuvotteluja voisi ounastella,jos arvata saa.

    Yhdistyskenttä tällähetkellä MTK:n jäsenyys asiaa ihmehtelee ja muutoin lakiratkaisuja epätietoisena odottelee.

    Päijänteen tyttö

    Monet pienet metsänhoitoyhdistykset ovat olleet huonoja ennakoimaan tulevia aikoja. Kun minusta tuli metsänomistaja noin kolmekymmentä vuotta sitten, oli pienessä syntymäkunnassa pieni metsänhoitoyhdistys ja ympärillä yhdistysten tilkkutäkki.
    Onneksi Keski-Suomessa on oltu kaukaa viisaita ja ymmärretty, etteivät pienet yhdistykset pärjää. Muistan mikä jurnutus oli aikanaan ”itsenäisyyden” menetyksestä fuusioiden yhteydessä…
    Nykyisin yhdistys kattaa 11 kuntaa, metsänomistajia on yli 7500 ja hehtaareja 270 000.
    Toimihenkilöitä yhdistys työllistää 35, mutta toiminnanjohtaja ja hallitus työskentelee tietenkin valtuuston (39 henkeä) linjausten mukaan. Tämän kokoisessa yhdistyksessä on ihmisiä, jotka ovat erikoistuneet metsänarviointiin, kiinteistönvälitykseen, tie- ja ojitusasioihin sekä puunkorjuuseen.
    En osaa sanoa miten kilpailutilanne yksityisten alan toimijoiden kanssa on pannut yhdistysen skarppaamaan toimiaan. Olettaisin, että on. Etämetsänomistajana olen ollut tyytyväinen saamaani palveluun, ja siihen, ettei yhdistyksellä ole MTK-kytköstä.

    jees h-valta

    Tuossa vain nähdään Päijänteen tytön kirjoituksessa kuinka sinisimmuuisia mo:t voivat olla. Kyllä on kytköksiä kuten harrastelijakin oonaili ja ei aivan helppo ole noiden touhujen jälkeen vapaaseen markkinatalouteen mhy:ten lähteä. Ja kun se edunvalvontakin on lähinnä jokaisen uskon vahvuuden varassa.

    Santtu

    Metsälehden kertomana Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen on tänään kertonut seuraavaa:
    ”Mhy-laki valmistumassa
    Julkaistu 11.4.2013
    Metsänhoitomaksuja ei kanneta enää tämän vuoden jälkeen, jos eduskunta hyväksyy tuoreen, metsänhoitoyhdistyksiä koskeva lakiehdotuksen.”

    Tämä tuntuu kohtuulliselta metsänomistajia kohtaan, että ensi vuonna ei enää perittäisi pakollista metsänhoitomaksua, koska metsänhoitoyhdistysten metsänhoitomaksujen vararahastot on yhden vuoden metsänhoitomaksuja vastaava määrä?

    Uutisen mukaan 2015 metsänhoitoyhdistykset joutuvat sopeuttamaan kilpailluilla markkinoilla toimensa pärjätäkseen. Tämä on suuri eteenpäin katsova uudistus, että saadaan aitoa kilpailua metsäpalvelumarkkinoille.

    Nyt monet metsänhoitoyhdistykset ovat pystyneet olemaan täysin vastuuttomia metsänomistajia kohtaan, koska rahoituksesta suuri osa on otettu metsänomistajilta pakolla.

    jees h-valta

    Näyttä metsäteollisuus olevan tyytyväinen linjauksiin ja lähtökuopissa ottamaan markkinat hoitopuolella haltuunsa.

    Metsuri motokuski

    Onko tuo jesse hyvä asia että kilpailu vähenee ? Oletko nähnyt missään toimialassa että määräävä markkina-asema olisi pienentänyt hintoja tai sitten lisännyt myyjälle tuloja ? Se että metsänhoitomaksu muuttuu vapaaehtoiseksi on hyvä asia. Se lisää kustannusajattelua mhy:ssä. Tuo metsänhoitomaksun osuus vaihtelee mhy:n välillä. Joissakin se on vain 20 % tulorahoituksesta mutta joissakin mhy:ssä se voi olla päätulonlähde. Se vain osoittaa kuinka erilaisia eri mhy:t ovat.

    Hiluxmetsuri

    Ei kai tämä mitenkään tähän liity, mutta kuvitteleeko joku, että YLE muuttui asiakaslähtöisemmäksi kun siitä tuli pakkoverolla ylläpidetty laitos? luulenpa, että siitä kehittyy vähitellen valtion yleisradiovirasto, kansanedustajien hellimä oa pikku puppeli, jonka tehtävänä on poliittisesti korrektin tiedottamisen toteutus. Tuohon tuuttiin saamme kaikki kantaa veroja maailman tappiin saakka.

    On erittäin hyvä, että mhy:n rakenteita ravistellaan. Yleensä tällainen tuottaa jotain hyvää asiakkaille eli mo:lle

    jees h-valta

    Uskon kuten Hiluxmetsurikin että vain parempaan ollaan menossa.
    Jo nyt esim. täällä on paikallinen mhy (Teljä) ovet auki sepposen selällään ottamaan vastaan yhdistymishaluisia metsänhoitoyhdistysnaapureita saman pöydän ääreen. Muuten kyllä tulisikin noutaja armotta. Ei ollut todella mikään 20% pakollisten osuus. Jos tuolla saadaan tehot nousujohteiseksi on asiallista kilpailua luvassa mm. isojen metsäpalveluille jotka vievät jo nyt leijonanosan esim. taimien toimituksista ja muokkauksista.
    Valitettavasti kaupallinen markkinointiosaaminen puuttuu koko sektorilta kyllä mutta paljon häävimpää se ei kyllä ole isojen poikien hiekkalaatikollakaan. Nyt vasta on alettu herätä palkkaamisissa senkin puolen osaamisen tarpeeseen.

    Santtu

    Kuusamon metsänhoitoyhdistyksen hallitus on nimittänyt uudeksi Metsänhoitoyhdistys Kuusamon toiminnanjohtajaksi MTI Maunu Kilpivaaran Anne Polojärven tilalle. Aikaisemmin Kilpivaara on toiminut Vapo Oy ssä.

    Tämä hallituksen päätös on valmistaumista pakollisen metsänhoitomaksun poistumisen aikakauteen. Ilmeisesti hallitus katsoi tarvittavan nykyaikaisia näkemyksiä yrittäjyydestä, mille varmasti Kuusamossa on tarvista kuin monessa muussakin MHY ssä.

    Aika näyttää, kerkiääkö MHY mukautua vapaehtoisuuden aikaan. Uuden toiminnanjohtajan nimittäminen on ehdottomasti MHY n hallitukselta kova päätös. Helpot ajat ja helppo rahantulo metsänhoitoyhdistyksiin on taakse jäänyttä tulevan MHY lain kumoamisella tai muuttamisella.

    Metsänomistajana koen, että parempaan suuntaan näin mennään Koillismaalla MHY kentässä.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 20)